O nouă deschidere

Integratoare, actuală, cosmopolită si românească. Asa va fi BYTE - editia română.

În urmă cu un an scriam un editorial ce se vroia de fapt un soi de „platformă-program" a unei noi reviste numită „Open - Tehnologia Informatiei". Vă mai amintiti? Informatie si cunoastere... Acum îmi pun problema dacă acest prim număr al editiei românesti al revistei BYTE este un început sau o continuare. Cred că este si una si alta. Open-TI si-a conturat în cele cinci numere apărute (si nu patru, cum am estimat) o individualitate aparte în peisajul publicisticii românesti de specialitate. Si-a câstigat colaboratori de valoare si un public fidel. Si-a propus un standard ridicat si cred că nu a abdicat de la el. Toate acestea s-au obtinut cu pretul unui efort care adesea nu a tinut seama de ceas sau de calendar.

Nu avem intentia să abandonăm obiectivele pe care ni le-am propus în urmă cu un an. Dar este în firea omului să ridice stacheta mereu mai sus: ne propunem să vă punem la dispozitie dumneavoastră, cititorilor români, cea mai bună sursă de informare din domeniu. Iar revista BYTE este de 20 de ani un etalon al presei de specialitate din lume.

Ne propuneam să vă oferim o „imagine integratoare" asupra tehnologiei informatiei. BYTE se desemnează ca fiind the magazine of technology integration. Editia română nu va fi altceva.

Ne propuneam să evităm provincialismul. În revista pe care o aveti în fată figurează semnăturile unor specialisti recunoscuti în lumea întreagă. În plus ne-am propus să respectăm acel look&feel inconfundabil al editiei americane.

Ne propuneam să facem o revistă românească. Inscriptia Editia română de pe copertă nu se referă doar la limbă.

Cum va fi?

Vremea „numerelor pilot" a trecut. Acest prim număr este deja o formă stabilă iar structura sa o veti regăsi, cu mici variatii, în numerele care vor urma. Desigur, stabilitatea nu înseamnă imobilism, deci cu concursul Dvs. vom putea perfectiona structura revistei.

Fiecare număr va avea un Cover Story preluat „la cald" din editia americană. În acest număr veti putea citi despre tendintele actuale în domeniul calculatoarelor menite să ruleze aplicatiile dvs. vitale, cele fără de care nimic nu poate misca. Nu vă lăsati înselati, termenul mainframe nu va mai desemna ceea ce vă închipuiti acum. Si să nu credeti că nu vă priveste. Cu timpul, toate micile dumneavoastră aplicatii vor deveni, inevitabil, mission-critical.

Noutătile si stirile merită câteva explicatii suplimentare, deoarece ele se referă mai degrabă la noi tendinte si orientări decât la evenimente fierbinti. Vom încerca de fiecare dată o selectie în functie de importanta lor si de relevanta lor pentru situatia de la noi. Cînd va fi cazul, vom publica în această sectiune si articole „cu specific national".

O altă sectiune permanentă, preluată din editia americană, va fi cea de tehnologii fundamentale. Fiecare număr va grupa patru articole, pe patru domenii fixe: CPU, sisteme de operare, programare si retele. În paranteză fie spus, este sectiunea spre care-mi fug ochii de fiecare dată când deschid un nou număr din BYTE.

În fine, vom prelua selectiv articole de prezentare a unor produse soft sau hard, evaluări si teste NSTL, articole diverse. Acestea, împreună cu articolele noastre si ale colaboratorilor nostri, vor forma o panoramă, sperăm relevantă, a situatiei actuale în lumea informaticii.

Vor exista de regulă două grupaje tematice. Unul, numit State of the Art, se va ocupa de situatia „la zi" într-o zonă fierbinte a tehnologiei. Pentru numărul acesta v-am pregătit o incursiune în lumea microprocesoarelor. Urmasul lui Pentium e aproape gata.

Un al doilea grupaj se va chema Dosar, si va cuprinde o trecere în revistă a unor elemente tehnologice deja „clasice". Nu uităm că atâtia ani în care am fost privati de informatia tehnică necesară au lăsat urme. Asadar o prezentare accesibilă si cât mai curprinzătoare. Pantru luna aceasta, formate grafice.

Realitatea românească nu va fi nici o clipă pierdută din vedere. Nu doar în selectia materialelor, ci si în alcătuirea lor. Un studiu de caz sau un reportaj (cum este cazul în acest număr) vor încerca să pună în evidentă situatii si solutii din lumea românească a informaticii. Poate si un interviu, o masă rotundă sau o anchetă.

Partea de opinii si comentarii va fi si ea prezentă. Subliniind ideea de continuitate, părerile exprimate luna aceasta sunt un ecou al anchetei referitoare la viitorul meseriei de programator, publicată în ultimul număr al revistei Open-TI. Opiniile dumneavoastră, referitoare la temele tratate sau la revistă în general, îsi vor găsi si ele cu sigurantă locul. Le asteptăm.

În rest... surpriză.

Precizare

Cam 40-45% din materialele pe care le vom publica vor fi preluate din editia americană. Din motive tehnice, nu neapărat din numărul care apare pe piată simultan. Pentru aceste materiale am preferat termenul adaptare, deoarece sunt ceva mai mult decât simple traduceri. Uneori cuprind de pildă unele explicatii suplimentare, alteori formulările sunt usor diferite fată de original. Eforturile noastre au vizat în această privintă un singur obiectiv: ca întregul continut informational să se regăsească în versiunea română. Am convenit să stabilim „granularitatea" translatării la nivel de alineat tipografic. În limita posibilului am păstrat însă si tonul, ritmul si „spiritul" originalului.

Cât despre terminologia românească de specialitate... Inventati, inventati, inventati.


(C) Copyright Computer Press Agora