Eu, tu si lumea

Asteptarea a luat sfîrsit. La familia revistei BYTE s-a adăugat un nou membru: BYTE România.

Singura sete care nu se poate potoli este setea de cunoastere. Singura resursă care nu se împutinează prin împărtirea (împărtăsirea) între mai multi indivizi, ci sporeste, este informatia. Dacă eu împart cu tine ceea ce stiu, nu devin mai sărac. Si nici dacă tu împarti cu mine ceea ce stii, nu devii mai sărac. În acest caz 1+1 face mai mult decît 2.

Astăzi, cine detine informatie si este capabil s-o prelucreze, acela detine putere. Cu cît capacitatea de prelucrare a informatiei este mai mare, cu atît este mai mare si puterea detinută. Puterea informatiei este calitativ superioară puterii banilor si puterii bîtei (A. Toffler).

Trăim pe un anumit palier al piramidei societătii noastre "de tranzitie". Privind în sus, spre vîrf, unde se află potentatii zilei, ne apucă jena. Privind în jos, spre masele brucaniene, ne apucă disperarea. Reforma însă nu se poate face la vîrf ci trebuie să pornească de la bază.

Pentru a crea o lume mai bună, trebuie să formăm, înainte de toate, oameni mai buni. Trebuie să-i ajutăm pe cei buni, pe profesionisti, să-si păstreze valoarea si să si-o sporească. Trebuie să le creăm conditii pentru a se putea exprima, astfel încît să poată crea, la rîndul lor, alti oameni bine pregătiti.

Cortina de fier a căzut si odată cu ea si izolarea noastră culturală si informatională. Informatia este acum disponibilă, trebuie doar să fim pregătiti si să stim de unde si cum s-o preluăm. Scuzele nu-si mai au locul. Si nici amatorismul. Am pierdut prea multi ani pentru a ne mai putea permite să pierdem fie si o singură zi.

Nu stiu dacă sîntem mai inteligenti decît alte neamuri. Stiu sigur însă că nu sîntem mai prosti. Conationali de-ai nostri lucrează la unele dintre cele mai prestigioase firme si institutii din domeniul tehnologiei informatiei. Nu avem de ce ne rusina din acest punct de vedere. Rusinos este faptul că ei ar avea sanse extrem de mici (mai mici decît epsilon) de a se realiza aici. Aceasta este explicatia faptului că, în anul care a trecut, nu am aflat de existenta nici unui patent în domeniul tehnologiei informatiei care să se fi înregistrat în tară. În S.U.A. numai IBM a înregistrat mai mult de 1.000 de patente.

Pornind de la premisa că trebuie să se poată (face treabă) si aici am încercat în revistele editate pînă acum (cîndva - de-o vesnicie - în if, si apoi în PC Report si OPEN) să tinem pasul cu timpul. Să prezentăm cele mai noi produse si tehnologii din domeniu. Să le întelegem si să le explicăm. Să deslusim directia în care evoluează lucrurile pentru a ne putea pregăti (împreună) pentru viitor.

Asa cum am constatat, aceste tehnologii nu se crează (încă) la noi ci în altă parte. Accesul la informatie de calitate, la prima mînă, este extrem de important. Din această cauză considerăm că decizia de a achizitiona licenta celei mai bune reviste de pe glob în domeniul integrării tehnologiei informatiei - si sper că sînteti de acord că revista BYTE, editată de concernul american McGraw-Hill Inc., merită pe deplin acest calificativ - pentru a o edita adaptată la cerintele pietei românesti, a fost o decizie inspirată.

Prin preluarea unor articole din editia internatională a revistei BYTE si publicarea lor sincronă în limba română vă oferim posibilitatea de a vă afla pe aceeasi lungime de undă cu specialistii din lumea întreagă. Cover Story-ul din acest număr, de exemplu, îl cititi la diferentă de o zi, două, sau chiar doar de fus orar, fată de specialistii din Silicon Valley sau din Singapore. Satul global nu mai tine de imaginar, devine realitate si pentru noi.

Preluarea unui titlu consacrat pe piata mondială nu este însă suficientă pentru realizarea unei bune reviste locale - si istoria a dovedit acest lucru. Piata locală presupune realizări specifice si informatii specifice, situatie valabilă si la noi. Vom încerca, din acest motiv, să valorificăm experienta cîstigată la OPEN pentru a utiliza cît mai benefic cele două surse de informatii.

O revistă trăieste (numai) prin cititorii săi. Cea mai bună revistă este aceea care satisface cel mai deplin nevoile cititorilor cărora se adresează. Dumneavoastră stiti, mai bine decît noi, care sînt solicitările cu care vă confruntati si la care aveti nevoie de răspunsuri. Comunicati-ne aceste nevoi, fiti un cititor activ, cîstigul final va fi al Dvs.!

Tehnologia informatiei este însă nu numai un domeniu extrem de dinamic ci si foarte vast. Este imposibil să avem în redactie specialisti în toate domeniile. Poate că Dvs. v-ati specializat într-un anumit domeniu, poate aveti experientă, poate aveti ceva de comunicat... Dacă asa stau lucrurile, depăsiti-vă conditia de cititor si deveniti autor!

Singura solutie este să nu rămînem pasivi, indiferenti. Pentru că, nu uitati, avem un tel comun: să creăm o lume mai bună. Si se poate!


(C) Copyright Computer Press Agora