Glosar

Autentificare = verificarea identitatii pretinse de către un conducător de tranzactie

Autorizare = procesul de determinare dacă un proces poate folosi un serviciu, ce obiecte sunt permise pentru acces si ce tip de acces e permis pentru fiecare dintre acestea

Cheie secretă = cheie de criptare partajată de un conducător de tranzactie si de către o altă entitate (server, client sau Kerberos)

Cheie de sesiune = o cheie de incriptie temporară între doi conducători de tranzactie cu durata de viata limitata la perioada unei singure sesiuni de login

Client = un proces care foloseste serviciile retelei în numele unui user. Notăm că, în unele cazuri, server-ul însusi poate fi un client al unui alt server (de ex. un print server poate fi clientul unui file server)

Conducător de tranzactie = o instantă a unui client sau server cu un nume unic care participă la comunicatia în retea

Credite = un tichet plus cheia secretă de sesiune

DES = Data Encryption System; algoritm simetric de criptare produs de către National Bureau of Standards ( NBS ). A fost publicat în anul 1977.

Kerberos = parte a proiectului Athena dezvoltat la MIT. Se ocupă cu autentificarea conducătorilor de tranzactii.

Server = un conducător de tranzactie particular, care furnizează resurse clientilor din retea.

Serviciu = o resursă oferită clientilor din retea; adesea este oferită de mai multe server-e ( de ex. serviciile de remote file )

Sigilare = cifrarea unei înregistrari continând mai multe câmpuri într-un mod în care câmpurile nu pot fi înlocuite individual decât fie cunoscând cheia, fie lasând urme de alterare a mesajului

Text cifrat = rezultatul unei functii de incriptare. Incriptia transformă textul clar în text cifrat.

Text clar = intrarea unei functii de incriptare (sau iesirea unei functii de decriptare). Decriptarea transformă textul cifrat în text clar.

Tichet = o înregistrare care ajută clientul să se autentifice la un server; contine identitatea clientului, cheia de sesiune, o stampilă de timp si alte informatii, toate sigilate utilizând cheia secretă a server-ului. Serveste numai spre autentificare.


(C) Copyright Computer Press Agora