Mic dictionar criptografic

Capstone - proiectul pe termen lung al guvernului american de dezvoltare a unui set de standarde pentru criptografia cu chei publice.

certificat - document digital ce atestă apartenenta unei chei publice la un individ sau o altă entitate. Certificatul în PEM este o dovadă a valabilitătii unei chei publice.

Clipper - un cip de criptare dezvoltat de guvernul SUA ca parte a proiectului Capstone. Foloseste conceptul de chei în custodie (Escrowed Key System).

DES - Data Encryption Standard - standardul american de cifrare a datelor larg utilizat de guvernul SUA si de diverse companii internationale. A fost propus initial de IBM sub forma sistemului Lucifer. Foloseste o cheie pe 56 biti.

DSS - Digital Signature Standard - algoritm bazat pe o metodă cu chei publice publicată de El Gamal în 1985, dezvoltat de Agentia de Securitate Natională a SUA (NSA) si avansat de către NIST ca standard. A stârnit foarte multe controverse.

IDEA - International Data Encryption Algorithm -algoritm ce a fost inventat în Elvetia de Xuejia Lai si James Massey si este unui dintre algoritmii simetrici cei mai siguri disponibili la ora actuală. Foloseste o cheie pe 128 biti.

Kerberos - sistem de autentificare în retea cu cheie secretă, dezvoltat la MIT {79}. Foloseste algoritmul DES pentru criptare si autentificare.

MD2, MD4 si MD5 (MD - Message Digest) sunt functii de hash, proiectate de Ron Rivest special pentru a fi folosite în criptografie. Produc rezumate (digest-uri) de 128 biti si nu se cunoaste nici o altă modalitate de atac asupra lor decât căutarea exhaustivă.

MIME - Multipurpose Internet Mail Extensions - standardul pentru posta electronică cu facilităti multimedia.

MOSS - MIME Object Security Services - un nou standard în Internet ce contine specificatiile pentru asigurarea securitătii mesajelor de postă electonică multimedia (ce contin atât portiuni de text, cât si sunet sau imagine.)

NBS - National Bureau of Standards (Biroul National de Standarde) - vechea denumire a NIST

NIST - National Institute of Standards and Technology (Institutul National de Standarde si Tehnologii) - este o diviziune a Departamentului Comertului al SUA. Publică standardele si indicatiile (guidelines) care trebuie adoptate de către toate sistemele de computere din SUA si, în acelasi timp, el sponsorizează workshop-uri si seminarii.

NREN - National Research and Education Network - succesoarea Internet-ului, despre care se spune că va fi de 100 de ori mai rapidă.

NSA - National Security Agency - agentia de securitate pentru comunicatii a guvernului SUA

PGP - Pretty Good Privacy - pachet de programe pentru asigurarea confidentialitătii si autentificarea, prin criptare, a mesajelor de postă electronică. A fost dezvoltat de inginerul american Philip Zimmermann

PEM - Privacy-Enhanced Mail- standard ce defineste procedurile de criptare si autentificare pentru mesajele de postă electronică textuale. Foloseste un mecanism de management al cheilor bazat pe certificate.

RSA - Cel mai cunoscut sistem cu chei publice al cărui nume provine de la de cei trei cercetători de la Massachusetts Institute of Technology care l-au creat- Rivest, Shamir si Adleman. El este un adevărat standard „de facto" în domeniul semnăturilor digitale si al confidentialitătii cu chei publice.

Skipjack - algoritmul de criptare continut în cipul Clipper; a fost proiectat de NSA. Foloseste o cheie de 80 biti pentru a cripta blocuri de date de 64 biti.n


(C) Copyright Computer Press Agora