Microsoft Visual FoxPro

Dezvoltat imitial de firma Fox Software, FoxBase si apoi FoxPro si-au cîsigat o largă popularitate datorită performantelor superioare în exploatare aduse de tehnologia Rushmore si datorită mediului de dezvoltare comod si usor de manevrat. Versiunea 2.0 deja aducea (e drept, într-un mediu DOS) multe dintre elementele care sînd acum în vogă în dezvoltarea de aplicatii.

Preluat apoi de Microsoft, produsul a cunoscut unele îmbunătătiri, precum si o portare (cam grosieră) pe Windows. Valul RAD a determinat pe Microsoft să ducă mai departe produsul spre zona Client/Server, astfel încît noua versiune, sever revizuită, se cheamă Visual FoxPro si este destinată exclusiv mediilor Windows (pe 16 sau 32 de biti).

Una dintre cele mai importante îmbunătătiri aduse a fost integrarea mai bună a mediului de dezvoltare, prin asa-numitul Project Manager, o unitate de control care permite accesarea tuturor elementelor unei aplicatii: date, forme, rapoarte, clase, cod si obiecte FoxPro.

Instrumentele vizuale de care dispune Visual FoxPro sînt asemenătoare celor disponibile în Visual Basic sau Access. Ceea ce este diferit însă de versiunile precedente de FoxPro este faptul că toată interfata este acum Windows "curat", lucrînd cu proprietăti, evenimente, mesaje, etc. Controlul interfetei se realizează prin intermediul evenimentelor, cărora li se atasează o functionalitate prin cod. Pentru majoritatea operatiilor există celebrii "vrăjitori" (Wizards) care îsi oferă serviciile începătorilor.

Limbajul a păstrat compatibilitatea cu versiunile anteriare dar s-a îmbogătit cu tot ceea ce înseamnă object-oriented. Programatorii versati în limbaje Xbase vor trebui să se adapteze din mers noilor tehnici.

Noutatea cea mai spectaculoasă pe care o aduce însă Visual FoxPro nu se referă la aspectele legate de dezvoltarea vizuală (deja obisnuite în produsele Microsoft) ci în modul de lucru cu baze de date, unde aduce pe tărîmul desktop trăsături asociate pînă acum doar sistemelor de mare anvergură.

În primul rînd, Visual FoxPro nu mai utilizează tabele DBF disparate (decît ocazional sau pentru vechile aplicatii) ci baze de date compacte (numite Database Container) bazate pe o descriere la nivel de metadate. În acest fel, relatiile între tabele pot fi permanente, ceea ce permite definirea de "vederi" (Views) similare celor din SQL. Mai mult, aceste vederi pot să reunească tabele locale si tabele izolate sau apartinînd altor baze de date, chiar îndepărtate (de pildă dintr-o bază de date SQL).

O trăsătură mai putin comună bazelor de date desktop este controlul integritătii referentiale - realizat într-o manieră (fals) declarativă - pentru relatiile între tabelele locale, posibilitatea de a defini reguli de validare la nivel de cîmp, linie de tabelă si, surpriză, tabelă. Această din urmă posibilitate este procedurală si se bazează pe posibilitatea de a defini triggers (proceduri de validare ce se declansează automat) la nivel de tabelă pentru inserare, stergere si modificare. De asemenea, se pot utiliza proceduri stocate si se poate lucra tranzactional (cu COMMIT si ROLLBACK).

Cu toate că modul de lucru sugerează mai degrabă un server SQL, posibilitătile de conectare la baze de date oferite de Visual FoxPro se rezumă la ODBC. E adevărat însă că noul ODBC disponibil este mult îmbunătătit (32 de biti, OLE 2.0, etc).

Un aspect important este faptul că, în versiunea Professional, Microsoft oferă (ca si pentru Access) un Upsize Wizard care poate realiza automat comutarea pe SQLServer a bazelor de date locale.

Visual FoxPro nu dispune de suport pentru VBX-uri (considerate de Microsoft ca fiind depăsite), în schimb admite controalele OCX si permite dezvoltarea de biblioteci proprii de clase. Clasele pot fi definite fie vizual (prin Visual Class Designer - identic în functionare cu Visual Forms Designer) fie prin cod.

Versiunea Professional dispune si de un Class Browser, precum si de facilităti speciale legate de crearea executabilelor si a dischetelor de distribuire a aplicatiilor realizate

Producător: Microsoft Corp.
Distribuitor: Forte Computers
Pret informativ: Standard Edition: 308 US$; Professional Edition: 769 US$

(C) Copyright Computer Press Agora