Computer Science la Universitatea Missouri

Am încercat cu ajutorul unor interviuri realizate în UMKC (University of Missouri - Kansas City) să întelegem cum a fost gîndit un program de Computer Science si care este strategia de dezvoltare.

Universitatea a fost înfiintată în 1839, la 11 ani după ce Missouri a devenit stat si istoric vorbind este prima universitate înfiintată la vest de Mississippi River. Este localizată strategic în al doilea centru, ca si concentrare de populatie, din stat cu obligatia de a servi regiunea prin dezvoltarea unor programe corespunzatoare. Cel mai tînar dintre acestea este Computer Science Telecommunication Program (CSTP), al cărui director este Dr. Richard G. Hetherington.

Managementul si întretinerea retelei universitătii (UMKCnet) sînt realizate de departamentele de Telecomunicatii si Computing Services. Departamentul de Telecomunicatii utilizează standardul IEEE 802.3 Ethernet 10Base-T pentru media si protocoalele de comunicatie TCP/IP, Novell IPX, Appletalk si DECnet iar Computing Services Lan Support a ales:

Din motive de eficientă UMKCnet este bazată pe router-e (router based campus network) fiecare clădire din campus fiind considerată o subretea a retelei campusului. La retea sînt conectate server-e LAN, sisteme de calcul, baze de date, si retele off-campus.

Memoria retelei este CCTR (Computing CenTeR) format din două statii DEC (Digital Equipment Corporation) bazate pe AXP 2100 RISC, 190MHz cu discuri de zeci de miliarde de bytes.

UMKCnet poate fi accesată 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămînă, oferind WWW, Gopher, Newsgroups si aplicatii de bază. Fereastra de întretinere este stabilită între 12 pm (sîmbata) si 8 am, duminica. Studentii se pot conecta cu PC, Macintosh, sau orice statie de lucru direct sau prin modem daca au un cont normal sau SLIP.

Programul CSTP are propria lui retea (vezi http://www.cstp.umkc.edu) în parte finantată de DEC. Server-ul este un DEC 3000, cu procesor Alpha, 64MB RAM, disc de 5GB si rulează OpenVMS/AXP V1.5.

Mediile de lucru sînt OpenVMS/AXP, OpenVMS/VAX, Ultrix, OSF/1, Macintosh si MSDOS. Resursele includ: Ada, C++, Fortran, LISP, PROLOG, Ingres, Maple, Motif si MPEG Viewer.


(C) Copyright Computer Press Agora