Eu, tu si 1996

Ultimii sase ani au adus mai multe schimbări decît cei 50 care i-au precedat.

1996 va aduce mai multe schimbări decît au adus ultimii sase ani.

Asa sperăm!

Cînd cu gene ostenite, seara suflu-n lumînare,
Numai gîndul mai urmează lunga timpului cărare.

În preajma cumpenei dintre ani, orice om care nu se multumeste să stea pur si simplu, ci stă si cugetă, încearcă să-si facă un bilant pentru perioada trecută si să intuiască ceva din ceea ce va să vină. Pornind de la premisa că noi facem parte din ce-a de-a doua categorie ("cititorii nostri sînt mai inteligenti decît ai lor" si cel putin la fel de inteligenti ca si noi) s-ar cuveni să purcedem la o actiune similară.

Anul care se petrece n-a fost lipsit deloc de evenimente interesante asupra cărora ar merita să mai zăbovim, să le mai analizăm si comentăm. Reusitele si nereusitele tehnologice si economice ale bransei n-au fost deloc putine. Unele par mai importante, altele mai putin importante. Par. Nu stiu care bătaie de aripă de fluture din 1995 va determina furtunile anului viitor. Nimeni nu stie.

Legea drepturilor de autor va fi promulgată si la noi si rămîne de văzut cum va fi aplicată. Nu cred că în anul care vine vom avea deja un Corp al Gardienilor Software, o politie software, care să urmărească aplicarea ei, rămînînd din acest punct de vedere doar o lege în plus bifată în carnetelele de bal ale parlamentarilor. Si totusi acest act de "bunăvointă" ar putea determina si alte mari companii software să facă pasul decisiv spre România. Dacă la ora actuală singura mare companie care are o reprezentantă si la noi este Oracle, la sfîrsitul anului viitor lista ar putea să fie mai lungă.

Pasul făcut de IBM, în noiembrie, de a-si deschide o reprezentantă locală, va determina o prezentă mai intensă si a altor companii si poate chiar înfiintarea unor noi filiale. Piata va creste si multe firme vor avea surpriza să constate că segmentul de piată detinut scade, chiar dacă cifra de afaceri le creste.

Consolidarea pietei va continua si în afara granitelor noastre. După spectaculoasa achizitie a firmei Lotus de către IBM vor urma cu sigurantă alte achizitii la fel de importante. Cine urmează? Ar putea fi Novell, care tocmai se pregăteste să revîndă divizia Wordperfect, sau chiar Apple, în ciuda faptului că în ultimul trimestru în SUA Apple a trecut din nou pe locul 1 la numărul de calculatoare vîndute, depăsind Compaq, Packard Bell si IBM.

Din punct de vedere economic, 1996 va fi fără îndoială anul lui Microsoft si Intel. Vînzările de Windows 95 vor ajunge la turatia maximă si vor determina vînzări de noi procesoare, mai puternice, mai multă memorie (al cărei pret va rămîne ridicat), hard discuri mai mari etc. Niciodată dominatia cvasi-monopolului "Wintel" (Windows + Intel) n-a fost mai clară si probabil nici nu va mai fi. Conceptul si distributia de software cunoscute pînă acum vor suporta modificări radicale. Colosii software cu picioare de lut, care cer tot mai multă memorie si mai mult spatiu pe disc, oferindu-ne în proportie de pînă la 90% facilităti pe care nu le vom folosi niciodată vor dispărea de pe piată în cîtiva ani.

În viitor softul va veni din retea si îl vom plăti asa cum plătim acum curentul electric, cel putin asa ne promit IBM, Sun, Oracle si altii. Atentie la Netscape si la Java! Oracle va lansa NC (Network Computer si nu Norton Commander!) un calculator care nu va mai costa 1500$ ci 500$ si care va avea doar 2 cabluri de conectare - unul la tensiune si unul la retea (Internet). Pentru aceasta însă reteaua va trebui să vină pînă în casa noastră.

Nu mi-e greu de loc să-mi imaginez că în 2000, luati prin surprindere de prima zăpadă care blochează traficul rutier, feroviar, aerian, naval si internet, vom sta si vom înjura RAI-u' (Regia Autonomă Internet), RADET-u', RENEL-u' si... Si atît, sper ca versul să rămînă alb.

Nu-i asa că 1996 va fi un an interesant? La multi ani!


(C) Copyright Computer Press Agora