Glosar WWW

CGI (Common Gateway Interface)

Este un standard care specifică realizarea interfetei între aplicatii externe si servere de informatii; programele CGI sînt practic programe activate pe server de către utilizatori externi indirect prin documentele vehiculate

DNS (Domain Name System)

Un sistem ierarhic pentru atribuirea unor nume unice host-urilor Internet. Host-uri speciale care rulează DNS server software acceptă cereri de nume si returnează fie numărul IP al host-ului căutat fie punctează spre un alt DNS server care stie adresa.

FTP (File Transfer protocol)

Un protocol utilizat la transferul fisierelor între site-uri locate de-a lungul retelelor TCP/IP

Gateway

Un program care transformă cererile HTTP în alte protocoale sau cereri specifice de interogare - posibilitătile sînt practic nelimitate.

HTML (HyperText Markup Language)

Subset SGML. Un limbaj de codare utilizat la crearea documentelor hypertext pentru a fi utilizate pe WWW.

Hyperlink

Un punct "cald" în interiorul unui document HTML. Hyperlink-urile pot fi activate pentru a determina browserul să sară la un alt document sau altă resursă fie de pe acelasi server fie de pe altul. Un hyperlink are două componente: textul sau grafica afisată de browser si URL-ul resursei respective. Portiunea din hyperlink viziblă clientului este de obicei marcată într-un anume fel (de pildă prin culoare).

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

Un protocol pentru transferul documentelor hypermedia prin Internet Necesită un program HTTP client la un capăt si un program HTTP server la celălalt capăt. HTTP este cel mai popular protocol utilizat de WWW.

Multithreading

Se referă la faptul că pot face mai multe lucruri simultan chiar în cadrul unui proces (asociat unei ferestre). De exemplu, în timp ce se încarcă o imagine .gif asociată, textul poate fi deja editat sau văzut cu scroll.

Număr IP

Fiecare computer (host) care participă la o tranzactie în Internet este identificată printr-o valoare unică de 32 biti numită număr IP. Acest număr (IP) este fie utilizat ca adresă de destinatie fie ca adresă de returnare. Într-o asemenea adresă octetii sînt separati de puncte. De pildă: 111.222.333.444

SGML (Standard Generalized Markup Language)

SGML (ISO 8879) este un standard deschis si potential cea mai puternică tehnologie pentru publicatii electronice. Se bazează pe un set de reguli foarte complexe (orientate obiect) pentru descrierea continutului si organizării continutului unui document digital: text, grafică, audio si video. Nu se ocupă de felul în care acesta se prezintă, fiind conceput pentru a furniza informatie indiferent de OS si de restrictiile de formatare.

SHTTP (Secure Hypertext Transport Protocol)

Un protocol de tranzactie pentru Internet care creează canale sigure de comunicatie la nivelul aplicatiei.

TCP/IP (Transmision Control Protocol/Internet Protocol)

Sînt de fapt două protocoale de comunicatie în retea orientate pachet si sînt disponibile pentru aproape orice CPU sau OS. De multe ori sînt incorporate în sistemele de operare sau se găsesc free. Celelalte protocoale (emulare terminal, transfer de fisier, E-mai, etc) se "asează" deasupra TCP/IP.

URL (Uniform Resource Locator)

O metodă uniformă de a specifica unde anume pe internet se găseste un fisier sau o resursă si protocolul de retea necesar pentru a aduce sau a interpreta resursa.

WAIS (Wide Area Inormation Service)

Un server cu o bază de date din documente care permite indexarea unei cantităti mari de informatie si face indexarea disponibilă pentru căutări pe retele (de pildă pe Internet)

Web Server

Un program care întelege protocolul HTTP si răspunde unei solicitări făcute de un Web client. Un program Web server trebuie să ruleze pe un host din Internet care este adresabil cu un număr IP găsit via nume host DNS. Însăsi masina pe care rulează programul este uneori numită simplu Web server cu toate că aceasta poate rula în acelasi timp si alte programe. Două softuri WWW server sînt distribuite gratuit, unul de la NCSA si altul de la CERN. Desi oferă aceleasi functii de bază, serverul CERN asigură o mai bună securitate, o configurare mai usoară si are o documentatie solidă. Netscape oferă NetSite server unul pentru comunicatii fără securitate si altul pentru tranzactii comeriale care necesită cripatre si autentificare.

Web Client

vezi Web browser

Web browser

Un program care poate aduce documente HTML de pe un server Web utilizînd protocolul HTTP si îl poate formata pentru afisare. Un browser stie să interpreteze hyperlink-urile incorporate în documentul HTML si le poate folosi pentru a naviga la un alt doument sau resursă.

VRML (virtual reality modeling language)

Limbaj de modelare VR. permite atît crearea cît si navigarea în lumea 3D de pe Web.

WWW (World Wide Web)

O retea care utilizează HTTP pentru a stabili legături între documente aflate în diverse puncte de pe Internet. WWW conectează servere Gopher, FTP si WAIS făcîndu-le transparente pentru utilizatori (end users). Web-ul a crescut dintr-un proiect de hypertext început la CERN (Laboratorul European pentru fizica energiilor înalte) dar în ultima vreme a devenit piesa de bază a Internetului: cea mai puternică resursă pentru servicii, informatii si publicatii electronice.


(C) Copyright Computer Press Agora