Microsoft la cumpăna dintre ani

Microsoft si România în prezent si în viitorul apropiat în viziunea directorului general pentru Europa de Est al firmei Microsoft, domnul Jürgen Stranghöner.

În preajma Crăciunului, pe 20 decembrie '95, în sala New-York a hotelului Sofitel din Bucuresti, în organizarea firmei Forte Computers, a avut loc manifestarea denumită "Open Day Microsoft". Aceasta a continuat în zilele următoare cu Sesiuni de prezentări Windows 95 si Office 95 la sediul Centrului de Perfectionare în Informatică din Bucuresti. Manifestările au avut ca scop familiarizarea utilizatorilor români cu noile produse Windows 95 si Office 95, prezentările produselor fiind urmate de sesiuni de întrebări si răspunsuri.

Am profitat, cu această ocazie, de prezenta în România a domnului Jürgen Stranghöner, directorul general al firmei Microsoft pentru Europa de Est, pentru a-l ruga să răspundă la cîteva întrebări pentru cititorii revistei noastre.

Rep.: Bine ati venit în România.

J.S.: Multumesc, mă bucur că sîntem din nou aici.

Rep.: Cum merg vînzările de Windows 95, peste asteptări sau sub asteptări? Si, în particular, sînteti multumiti de modul în care merg vînzările în România?

J.S.: Sîntem foarte multumiti de modul în care decurg vînzările. Pînă la sfîrsitul anului vom vinde între 16 si 18 milioane de copii de Windows 95. Aceasta reprezintă ceva mai mult decît ne-am asteptat pentru acest moment, cu atît mai mult cu cît cumpărătorii se numără în primul rînd dintre persoanele private, marile firme începînd abia în urmă cu cîteva săptămîni să cumpere. Vînzările din următoarele 6 luni vor fi mai mari decît cele care au avut loc pînă acum, deoarece, asa cum am spus, marile întreprinderi de-abia au început să cumpere. Deci sîntem foarte multumiti de modul în care decurg vînzările. În ceea ce priveste România, putem afirma acelasi lucru. Windows 95, ca produs nou, a fost foarte bine primit, s-a vîndut foarte bine si situatia se prezintă cam în acelasi mod. Personalul tehnic de la marile întreprinderi examinează în prezent produsul si sîntem siguri, după feed-back-ul pe care l-am primit, că în scurt timp vor decide achizitionarea acestuia si că vînzările vor merge încă si mai bine.

Rep.: Începînd din anul viitor va exista anual o nouă versiune de Windows? Vă întreb acest lucru deoarece am auzit zvonuri în această directie. Va exista un Windows 96, un Windows 97 s.a.m.d.?

J.S.: Nu va fi asa si asta din mai multe motive. Am putea desigur să lansăm anual o nouă versiune, dar întrebarea care se pune este: vom fi în stare să înglobăm (anual) suficiente caracteristici noi în asa de scurt timp? Vor fi clientii multumiti? Problematica se pune în primul rînd la marile întreprinderi care au cîteva zeci de mii de PC-uri în dotare si unde apar probleme de logistică pentru a pune în lucru o nouă versiune de program. În viitor vom avea deci o nouă versiune odată la un an si jumătate, doi ani, deci odată la 18 pînă la 24 de luni si nu în timp mai scurt.

Rep.: Foarte multă lume a fost nemultumită de "vrăjitorul" Online Registration din Windows 95 care scanează hard discul si alcătuieste o listă criptată cu aplicatiile pe care le depistează, listă care este comunicată firmei Microsoft. Ei afirmă că acest lucru constituie un amestec nedorit în viata lor privată si că procedura este incorectă fată de firmele concurente. Care este părerea Dvs. despre acest subiect?

J.S.: Mai întîi că nimeni nu este obligat să execute procedura de înregistrare on-line. În al doilea rînd chiar si în cazul în care aceasta se execută există posibilitatea de a nu comunica totul ci doar ceea ce se doreste. Nu cred că acest lucru trebuie privit ca pe un amestec fortat în viata privată a cuiva. Dacă cineva doreste să se înregistreze, dar nu doreste să ne spună ce aplicatii are pe hard disc, o poate face fără nici o problemă. Pe de altă parte dacă cineva doreste suport tehnic, deoarece are probleme cu o aplicatie oarecare, si sună la noi trebuie oricum să ne spună care aplicatie îi creează probleme pentru a-l putea ajuta. Această procedură de înregistrare a fost considerată normală de către foarte multă lume si, de altfel, există multe firme care recurg la proceduri similare.

Rep.: Momentan se discută foarte mult despre Netscape si Java. Se vorbeste despre o nouă revolutie în software care va schimba modul traditional de lucru si va avea un impact major asupra canalelor de distributie. Microsoft se numără printre firmele care au achizitionat recent licenta pentru Java. Ce impact va avea acest lucru asupra produselor Microsoft?

J.S.: Internetul si Information Highway vor revolutiona cu sigurantă industria calculatoarelor, motiv pentru care constituie si pentru noi prioritatea numărul unu. Toate versiunile noi ale produselor noastre vor îngloba caracteristici Internet importante. Importanta Internetului si a tot ceea ce este corelat cu acesta nu poate fi decît subliniată. Microsoft este constientă de acest lucru si caracteristicile care sînt necesare pentru a lucra în Internet vor fi înglobate în viitoarele versiuni ale produselor noastre. În 7 decembrie a avut loc în SUA o conferintă în care au fost deja prezentate caracteristicile pe care dorim să le înglobăm în viitoarele produse. Caracteristicile necesare pentru acces la Internet vor fi înglobate direct în procesoarele noastre de text, în programele de calcul tabelar, în bazele de date etc. Din acest punct de vedere pentru noi este important să respectăm standardele care încep să se impună în Internet, cum este Java si asa se explică faptul că am achizitionat licenta pentru Java. Încă nu se poate afirma că Java este un standard, dar există foarte multe firme care îl utilizează sau intentionează s-o facă si din acest motiv ne-am decis să sprijinim si noi Java.

Rep.: Cum merge MS Network si cînd va fi disponibilă si în România?

J.S.: MS Network merge foarte bine, avem deja aproape 600.000 de abonati. Reteaua este deja disponibilă si în România din punct de vedere tehnic, dar problema aici este că majoritatea utilizatorilor de PC-uri nu au cărti de credit. De îndată ce numărul cărtilor de credit se va înmulti si în România va creste si numărul utilizatorilor/abonatilor la MS Network. Nu este o proOBblemă tehnică ci una de logistică. O altă problemă o constituie faptul că serviciile sînt scumpe comparativ cu puterea de cumpărare din România, dar cu sigurantă situatia se va schimba radical în următorii doi ani - personal cred cu tărie acest lucru.

Rep.: Care sînt planurile Microsoft referitoare la România pentru 1996?

J.S.: Mai întîi vom continua să localizăm anumite componente, părti, ale produselor noastre în limba română. Am tradus în limba română manualele de utilizare ale versiunilor anterioare de Word si Excel. Vom face acelasi lucru si cu noile versiuni. În functie de modul în care vor evolua vînzările vom continua să elaborăm variante ale diferitelor produse pentru limba română. Probabil că acestea vor fi în primul rînd sistemele de operare Windows si Windows NT Client, dar totul depinde de modul în care va evolua piata de aici. Angajamentul nostru în România va depinde deci de modul în care va evolua piata românească. După cum stiti, în România încă nu există o lege a copyright-ului. atît timp cît aceasta nu va exista activitătile noastre vor fi mai degrabă frînate aici, fără însă a înceta să fim activi. De îndată ce o astfel de lege va fi pusă în aplicare vor creste si investitiile noastre în România.

Rep.: Tocmai mă pregăteam să vă întreb. IBM a considerat că piata românească este suficient de interesantă pentru a deschide o reprezentantă aici. Cînd credeti că va deschide si Microsoft o reprezentantă în România?

J.S.: Este încă prea devreme să vorbim despre acest lucru. IBM este o companie de hardware si hardware-ul nu se poate copia. Deschiderea unei reprezentante va depinde semnificativ de existenta si de aplicarea unei legi a copyright-ului. Să vedem mai întîi o astfel de lege pusă în aplicare si apoi vom discuta si despre planuri de viitor.

Rep.: Vă multumesc, vă doresc mult succes în noul an si Crăciun fericit.

J.S.: Urez si eu Crăciun fericit si un an bun Dvs. si cititorilor revistei BYTE România. La multi ani!


(C) Copyright Computer Press Agora