Information Technology European Awards

Cu ucazia Conferintei EITC '95 s-a organizat si o expozitie în care au fost prezentate realizările diferitelor proiecte Esprit. Din 200 de dosare prezentate, au fost selectati cei 20 finalisti ai concursului de realizări tehnologice în IT. Dintre acestia 3 au primit premiile speciale în valoare de 200.000 Ecu fiecare.

Premiul I. A fost acordat companiei Simlag pentru o nouă tehnologie a capetelor magnetice de scriere pentru harddisk-uri. Spre deosebire de complexitatea capetelor existente, acesta este realizat într-o tehnologie similară circuitelor integrate, simplă, ieftină si foarte fiabilă, asigurînd si o crestere semnificativă a performantei. Tehnologia permite producătorilor de harddisk-uri să automatizaza într-un grad mare productia capetelor de disc. Prin această realizare tehnologia europeană se plasează în inima industriei mondiale de harddisk-uri, ce nu pot încă lipsi din nici un calculator.

Premiul II. Vingmed Sound A/S a prezentat un sistem de investigatii medicale - Vigmed System Five, noninvaziv pe bază de ultrasunete. Instrumentul poate lua o multitudine de probe, asigurînd prin aceasta un pas important spre sistemele universale de vizualizare pe baza ultrasunetelor. Sistemul include procesoare proprietare, si procesare paralelă, generînd imagini de o mare valoare clinică.

Premiul III. Acesta a revenit companiei DigiCash pentru un nou sistem software de plată - Ecash™, care permite persoanelor conectate în Internet să facă plăti prin bani "digitali", către o bancă electronică ce rulează o altă componentă a sistemului. Acesta este deja în teste, tranzactionînd deja peste un milion de cyberbucks.


(C) Copyright Computer Press Agora