Integrarea în telecomunicatii

Desi nu este decât un convertor analog-digital, adaptorul GeoPort Telecom în conjunctie cu software-ul adecvat, vă permite prin computerul dumneavoastră Power Mac sau Quadra AV să utilizati reteaua telefonică publică, să trimiteti sau să primiti faxuri si e-mail, să accesati serviciile de informatii.

Dorin Pitigoi

Cu modelele seriei Quadra AV, Apple introducea acum câtiva ani o noutate pentru PC-uri: computerul include pe lângă procesorul central si un coprocesor DSP (Digital Signal Processor) din seria AT&T 3210, ale cărui principale functii de procesare coordonate de aplicatiile software corespunzătoare, sunt recunoasterea si sintetizarea vocii umane, generarea de sunete si comunicatiile. De asemenea, portul serial Modem, este modificat prin adăugarea unui pin suplimentar ce furnizează 5V dispozitivelor compatibile cu o nouă arhitectură, GeoPort. Pe lângă aceasta, baza pentru comunicatii este asigurată si de Macintosh Telephony Architecture (MTA). Utilizate de asa zisele "GeoPods", ca GeoPort Telecom Adapter, scopul este de a transforma computerul tău într-un telefon inteligent, o masină digitală pentru mesaje, un fax si un modem cu viteză superioară. Astăzi, din punctul de vedere al functiilor amintite mai sus mai putin cea audio, procesoarele din seria PowerPC au preluat sarcinile DSP-urilor si ambele porturi seriale ale Power Mac-urilor sunt compatibile GeoPort, desi numai portul Modem poate fi utilizat cu adaptorul GeoPort.

Modem-Fax-Telefon

Practic si efectiv adaptorul GeoPort îti dă acces la una din facilitătile integrate computerului tău Power Mac, un modem de 14,400 bps cu capacităti de fax si voce. El este în totalitate compatibil Hayes, executând astfel orice comandă de modem AT. Performantele sale ca modem merg până la standardul CCITT V.32bis (până la 14,400 bps), ce suportă modul de operare "full" sau "half" duplex, cu corectie de date (V.42 si MNP 2-4) si compresie de date (V.42bis si MNP 5). Ca si fax, se conformează specificatiilor de comunicatii Group 3, suportând standardele CCITT V.27ter (2400 si 4800 bps), CCITT V.29 (7200 si 9600 bps), iar pentru Power Mac si CCIT V.17 (12,000 si 14,400 bps). Pentru asigurarea unei transmisii fax corecte este inclus suport si pentru modul de corectie a erorilor fax (ECM). În mod normal pentru a utiliza si un telefon pe aceeasi linie telefonică cu un modem, atasati la portul de telefon al acestuia un telefon, dar pentru un Power Mac cu un adaptor GeoPort nu este obligatoriu. Difuzorul computerului si un microfon compatibil cu arhitectura de recunoastere si sintetizare a vocii umane, PlainTalk, cu o aplicatie corespunzătoare, compensează lipsa unui telefon pentru că, adunate la un loc, fac chiar un telefon.

Software

Versiunea curentă a software-ului Telecom pentru adaptorul GeoPort este 2.1. El asigură compatibilitatea atât cu Quadra 660AV, 840AV, Power Macintosh 6100, 7100, 8100, dar si cu ultima generatie de computere cu PCI, Power Macintosh 7200, 7500, 8500 si 9500. La modele din urmă utilizarea acestei versiuni este obligatorie si în plus trebuie dezactivat LocalTalk-ul pentru ca adaptorul GeoPort să functioneze. Nu vă lăsati înselat de porturile cu 9 pini ale modelelor Performa 5200 si 6200. Chiar dacă aceste computere au procesor PowerPC 603, porturile lor seriale nu sunt compatibile GeoPort. Singurele modele care au astfel de porturi, si în consecintă suportă adaptorul GeoPort, sunt cele amintite mai sus, plus clonele Mac produse de Daystar, Power Computing si Radius.

Acest software este acelasi cu cel utilizat pentru modemurile Apple Express si cartelele modem PC utilizate pentru PowerBook-uri. Componenta de bază este panoul de control Express Modem care se ocupă cu monitorizarea si controlarea functiilor modemului. Atunci când este activ ocupă aproximativ 600 KB în heap-ul sistemului. Prin utilizarea lui simplă si intuitivă se fac setările pentru situatiile caracteristice computerului tău. Asa cum spuneam, există trei tipuri de aplicatii ce sunt utilizate în acest context, de date, fax si voce. Una din sarcinile acestui driver este de a detecta tipul transmisiei la care a răspuns si de a-l redirecta către aplicatia corespunzătoare. Pentru a se achita de această sarcină el crează trei porturi logice, fiecăruia fiindu-i asociat programul specific. O transmisie fax este usor detectabilă datorită semnalului de control emis de masina fax de la capătul celălalt al firului, dar pentru voce sau date este putin mai complicat, deoarece transmisia se initiază de către cel care răspunde. Ca la orice fax-modem, prioritatea este maximă pentru aplicatiile de date ale utilizatorului, si minimă pentru serverele de date (ex. Apple Remote Access) si fax (ex. Express Fax). După ce utilizatorul a terminat transmisia initiată de programul său eliberând modemul, oricare din aplicatiile cu prioritate minimă poate răspunde la apeluri.

Întregul sistem poate fi utilizat si de către aplicatii compatibile cu Communications ToolBox (CTB), API-ul creat de Apple pentru programele de transmisii de date. Modul de lucru este cel uzual doar că se selectează Express Modem Tool ca instrument de conectare CTB, în locul clasicelor Apple Modem Tool sau Serial Tool.

Ultima dintre componentele de bază este administratorul pentru componenta telefonică a acestei arhitecturi, Telephone Manager Extension. Prin intermediul acesteia, o serie de aplicatii de telefonie adaugă noi posibilităti computerului tău.

Aplicatiile pentru comunicatii

Ca la orice piesă de hardware produsă de Apple, software-ul inclus este de cea mai bună calitate si se integrează perfect în mediul de lucru al computerului tău. Ideea este de colaborare si comunicare, iar suportul pentru alte elemente de succes ale sistemului de operare ca PowerTalk, PlainTalk si QuikDraw GX, sustin această cauză.

Pentru partea de fax este inclus Express Fax, o aplicatie excelentă atât pentru individuali, cât si pentru grupuri de lucru. Dacă utilizezi QuickDraw GX sau PowerTalk iată ce găsesti în această aplicatie:

Fax Sender GX. Are nevoie de QuickDraw GX versiunea 1.1 sau ulterioară. Odată amândouă instalate, după o vizită în Selector si crearea imprimantei pe Birou totul este gata de lucru. Trimiterea de faxuri se face fie prin selectarea comenzii Tipăreste din meniul Fisier al aplicatiei, fie prin "drag & drop" al documentului respectiv peste icon-ul imprimantei în Finder. După cum se stie, QD GX oferă si posibilitatea partajării în retea a oricărei imprimante create pe Birou. Aceeasi facilitate se aplică si pentru Fax Sender GX. Aceasta înseamnă că dacă reteaua ta de computere utilizează QD GX, poti alege unul dintre computere pentru a-l transforma într-un server central pentru trimiterea de faxuri. Securitatea unei astfel de utilizări este asigurată de drepturile stabilite în Grupuri si Utilizatori. Astfel, unul din utilizatorii din retea care doreste să trimită un fax utilizând acest server, instalează la rândul lui Fax Sender GX si QD GX (cel putin 1.1), după care face o vizită în Selector si după alegerea extensiei pentru fax, optează pentru conectarea la Servers în loc de Local. După această operatie si confirmarea privilegiilor sale pe computerul gazdă, este gata să trimită faxuri. Ca de obicei pe lângă avantaje, există si dezavantaje, si mă refer la consumul ridicat de memorie pentru QD GX.

Fax Gateway. Are nevoie de PowerTalk versiunea 1.1 sau ulterioară. Cu ajutorul lui se poate crea o iesire locală pentru a trimite si primi faxuri prin PowerTalk. Înainte de a dispune de aceste avantaje, trebuiesc făcute setările specifice pentru astfel de adăugiri la functionalitatea sistemului de e-mail a sistemului de operare, adică se adaugă o cheie de acces sistemului PowerTalk. Pe lângă trimiterea de faxuri din aplicatii ce suportă PowerTalk, se pot trimite documente TEXT si PICT prin "drag & drop" peste cartelele de informatii cu adrese de fax. Cel mai important lucru este că faxurile primite apar în cutia postală universală alături de celelate mesaje primite. Aceste faxuri pot fi deschise, văzute, editate si imprimate din aplicatia Fax Viewer.

OCR. Prin convertirea elementelor grafice în caractere, sistemul de recunoastere al caracterelor este benefic pentru editarea faxurilor ca texte. Pentru ca faxul să se încadreze în limitele de acceptantă ale programului OCR, trebuie să aibă o calitate a graficii corespunzătoare (modul de rezolutie Fine, aprox. 200 dpi) si caracterele să nu fie mai mici de 10 puncte. Pentru caracterele ambigue, programul îti solicită ajutorul la sfârsitul fiecărei pagini parcurse pentru a insera caracterul corect.

Cam atât despre aplicatia fax, pe care personal o consider ca una din cele mai bune cu care am lucrat.

Pentru aplicatiile de transmisii de date, pe lângă Express Modem Tool ca instrument de comunicatie, sunt incluse fisiere (CCL) ce contin scripturi de conectare pentru Apple Remote Access (ARA) si AppleLink. La un moment dat am spus că este dificil pentru driver-ul Express Modem să diferentieze un apel cu voce de unul cu date. Pentru situatia când utilizati ARA în conjunctie cu o aplicatie de telefonie (de ex. pentru colectarea de mesaje) este inclus un script pentru ARA care după răspunsul la apel trimite un ton de identificare, astfel că driver-ul va sti că este vorba despre o încercare de conectare la serverul ARA.

Una din firmele care produce aplicatii de telefonie este Cypress. Oferta lor include aplicatiile MegaPhone, MegaDial, Voice Messenger si PhonePro. MegaPhone are câteva puncte forte: crează un telefon "full" duplex cu o fidelitate a sunetului excelentă; baza de date cu numerele de telefon este legată inteligent de alte sisteme de informatii pe care le utilizati, Personal Information Manager (PIM-uri) sau cataloage de PowerTalk; vă aminteste telefoanele importante pe care aveti să le dati, precum si ora locatiei unde se află persoana apelată; este în acelasi timp si un colector de mesaje în cazul când nu sunteti lângă computer sau nu vreti să răspundeti la telefon, iar dacă aveti PowerTalk-ul instalat, mesajele pot fi redirectate către cutia postală, un mesaj de un minut ocupând aproximativ 1 MB de spatiu pe disc; are o bază de date extensibilă cu prefixurile a peste 3000 de orase din 230 tări. O copie de evaluare de 30 de zile este inclusă cu adaptorul GeoPort, iar pretul pentru o versiune completă este de aproximativ $80. MegaDial este o versiune mai completă a componentei de "dial" incluse în MegaPhone si este utilă mai ales pentru cei care călătoresc mult. Stabilesti doar locatia unde te afli, iar MegaDial face restul pentru orice aplicatie de date sau fax. Dacă vrei o cutie de mesaje pentru până la zece persoane, cu posibilitate de asculatare a lor de către fiecare utilizator în parte, Voice Messenger este solutia. Toate aceste aplicatii pot fi integrate în acelasi sistem prin PhonePro. PhonePro este o aplicatie foarte puternică cu ajutorul căreia puteti pune la punct un adevărat complex telefonic, cu optiuni pentru "voice mail" integrat în mesaje e-mail, servicii de paging automat, servicii pentru "hot line", etc., scripturile pentru realizarea sistemului dorit fiind relativ simple.

Concluzii

Dacă aveti un Power Mac, adaptorul GeoPort este o alternativă la ceea ce numim generic modem. În epoca informatiei, oamenii se bazează pe reteaua telefonică pentru a discuta unul cu altul, pentru a-si trimite mesaje sau faxuri, pentru a accesa retelele publice. Iar acest mic dispozitiv vă oferă un fax, un modem, un telefon si un dispoztiv de primit mesaje, toate la pachet, si îndrăznesc să zic, la un pret rezonabil. Desigur, înainte să luati decizia finală consultati-vă cu dealer-ul dvs. pentru a afla dacă adaptorul se pretează la configuratia de care dispuneti si pentru a fi siguri de deplina sa functionalitate în concordantă cu dorintele dvs.


(C) Copyright Computer Press Agora