Scrisoare…

'grupului'[1], pentru că si el cîntă,citeste si face poezie

Mirela ARION

As vrea ca măcar de data asta să nu fiu la fel de vulnerabilă ca în fiecare mare încercare prin care am trecut până acum. Stiu că vulnerabilitatea are multe dimensiuni; îmi place să cred însă că am ceva de spus, stiu că iubesc scrisul si... toate par în regulă până aici. Vin apoi întrebările, care încep de obicei cu dacă...

Si uite că mica mea spovedanie m-a ajutat să încep. Se spune că prima propozitie dintr-un articol sau o carte este hotărâtoare (?) pentru stratagema mai generală a autorului de a încerca să-si imagineze cum va reactiona cititorul la ceea ce va citi. Sigur că pentru asta autorul (adică eu), trebuie să-si cunoască cititorul. De data asta autorul este convins că cititorul său face parte din 'grupul' computeristilor, si asta pentru simplul motiv că scrisoarea se află pe paginile acestea si nu într-o revistă de altă factură, care probabil nu le-ar iesi în cale.

Si tocmai de asta vreau să profit, cititorule! Tu faci parte din grupul căruia vreau să mă adresez. De ce ? Poate pentru că, undeva în timp, am fost si eu un membru, poate pentru că m-am desprins si am început să mă balansez pe alte planuri, poate pentru că meseria mea actuală mă pune în legătură directă cu cel pentru care tu muncesti, visezi, te perfectionezei si iar muncesti, visezi, te perfectionezi, toate într-un ritm ametitor, fără să-ti oferi nici un răgaz: utilizatorul de rând.

Asa cum eu încerc (mă vei ierta te rog, dacă nu reusesc, e prima mea încercare de a ajunge la tine...) să scriu într-un mod pe care tu să-l găsesti măcar ciudat si în acelasi timp să fac să ajungă până la tine, nealterată, informatia pe care vreau să ti-o transmit (în alte cuvinte scriu cu tine în gând), tot asa si tu bănuiesc că te gândesti la utilizatorul sistemelor sau programelor tale atunci când le construiesti.

În ultimii 20 de ani am fost cu totii martorii unei evolutii a tehnologiei care practic a făcut ca azi aproape oricine să vină, într-un fel sau altul, în contact cu computerele. Spre deosebire de zorii erei calculatoarelor, când utilizatorul era obligatoriu o persoană cu aptitudini tehnice deosebite, azi gama de cunostinte si experiente ale diversilor utilizatori este foarte largă. De aceea, devine forte important ca modul de interactiune a acestora cu computerele să fie intuitiv si clar (ceea ce nu înseamnă întotdeauna necomplicat si simplu...).

Iată că am pus punctul pe i: da despre interactiunea om-calculator am să încerc să-ti vorbesc de-acum încolo.

Ce este interactiunea om-calculator? - o nouă disciplină pe paleta stiintelor moderne, preocupată de designul sistemelor (soft&hard) în asa fel încât ele să servească oamenilor pentru a-si desfăsura activitatea în conditii de maximă eficientă si sigurantă.

Pentru că în literatura de specialitate HCI (Human-Computer Interaction) este un termen consacrat, voi rezista traducerii IOM (Interactiune Om-Calculator).

Una din provocările permanente puse în fata aceastei noi discipline, este să tină pasul cu dezvoltarea tehnologică atât de abruptă si să se asigure că ea este exploatată în scop benefic pentru om.

HCI îsi aduce contributia în designul si dezvoltarea multor tipuri de sisteme, de la cele pentru controlul traficului aerian si a proceselor nucleare, unde siguranta este cuvântul de ordine, până la cele pentru birotică si secretariat, unde importante sunt eficienta si satisfactia în muncă, si mai departe, la cele dedicate jocurilor, care trebuie să acapareze si să placă utilizatorului.

Unul din motivele pentru care tot mai multi oameni de afaceri încep să se intereseze de HCI, este faptul că ei doresc să mărească eficienta muncii personalului lor si, în ultimă instantă, să obtină un profit mai mare.

Indiferent dacă suntem în pozitia de utilizatori sau constructori de sisteme, cred că trebuie să stim să citim sau să scriem cartea de vizită a unui produs soft sau hard, care cu sigurantă, si în România va trebui să includă aspecte ale HCI.

Si acum, hai să ne imaginăm o mică scenetă:

Actul I:

Te afli, ca utilizator de rând, la o expozitie, încercând să achizitionezi un pachet de programe CAD; vânzătorul îi face o reclamă nemaipomenită si, în fine, te convinge să cumperi: produsul are exact performantele pe care le-ai visat! L-ai cumpărat si... o lună mai târziu încă te lupti cu prietenoasa lui interfată, încercând să-l convingi să facă ceea ce doresti...

Actul II:

Tot tu, la o altă expozitie, de data asta dorind să-ti cumperi un cutit; potrivit vânzătorului, e grozav, are o lamă din otel nemuritor, ti se arată si fotografii cu legume frumos tăiate, cum numai în vis ti-ai imaginat că s-ar putea...Îl cumperi, ajungi acasă, si, când deschizi cutia, ceva nu e în regulă: cutitului îi lipseste cu desăvârsire mânerul. Cum să folosesti un cutit fără mâner, te întrebi derutat? Ce-i de făcut?

Epilog (la actul I&II):

Dacă seamănă cu cu cei de la firma cu produse CAD, fabricantul de cutite îti va oferi un costisitor curs de instruire de două săptămâni, despre... cum să utilizezi noul tău cutit fără mâner...

Mă opresc aici, deocamdată. Până data viitoare, încearcă să-ti amintesti din când în când, cititorule, că frustrarea si teama fac parte din viata de zi cu zi a multor utilizatori de rând...


(C) Copyright Computer Press Agora