Agora On Line

La început a fost FTP. FTP l-a născut pe Gopher care l-a născut pe Web. Web-ul a născut HTTP si Hyper-G, Netscape si Java, Web PC si IntraNet. Dar mai presus de toate, Web-ul a născut un nou mod de comunicare cu puternice implicatii sociale, culturale, politice, psihologice si cu efecte profunde în chiar felul în care lucrăm.

Desi abia acum este pe buzele tuturor, conceptul a fost pentru prima dată pus în practică în urmă cu sase ani. Coincidentă fericită pentru noi, evenimentul s-a produs în perioada căderii cortinei de fier si începutului expansiunii Internet în Europa Centrală, dincolo de bazele militare americane si aliatii lor de peste mări. În doar cîtiva ani, Web-ul a atins masa critică: 25 de milioane de utilizatori si o perioadă de dublare a numărului de site-uri de 53 de zile. Expertii estimează că în următoarele 18 luni Web-ul va deveni suficient de sigur (din punctul de vedere al autentificării si criptografiei) pentru afaceri bancare si comert si că pînă la sfărsitul anului 1996, 40% din site-uri vor fi [Java] interactive.

Web-ul a adus pe Net mai întîi fizicienii de la CERN, apoi universitătile, bibliotecile, scolile si spitalele, băncile, firmele de computere si oamenii de afaceri. Au urmat politicienii si guvernele, Vaticanul, agentiile de informatii si politia, expozitiile si festivalurile virtuale, publicatiile electronice, Rolling Stones Woodoo Lounge în concert si omul de rînd din Cybercafe. Toate guvernele tin să fie prezente pe net, de la cel american la cel exilat din Burma iar cel canadian intentionează să fie primul ale cărui treburi vor fi conduse interactiv pe Web. Vara trecută, cu treburi fiind prin New York, am asistat (virtual) la aparitia pe Web a ambasadei României la Washington si la discutii electronice între membrii grupului Romanians cu Dl.Traian Chebeleu.

Web-ul a dat nastere unui limbaj specific în care abundă particulele de compozitie savantă gen cyber, electronic, virtual, net sau pur si simplu E-, a creat grupul admiratorilor dar si cel al detractorilor. Primii scrutează viitorul imaginînd solutii pentru cresterea interactivitătii, pentru transformarea Web-ului într-un sistem de operare si introducerea lui în fiecare casă (Web PC, Web prin cablu teve) în timp ce altii se grăbesc să-i anunte sfîrsitul găsindu-i cusururi în slaba securitate, interactivitate sau lipsa de actualitate a informatiei. Care pozitie este mai înteleaptă? Uneori răzbate în presă insatisfactia frustrării, si asta din partea unor veterani ai computerelor (vezi Silicon Snake Oil) sau ne-comunul acestei lumi, cum este un proces de divort intentat pentru adulter virtual.

Marea majoritate a înteles însă că Web-ul nu vine să înlocuiască ci să completeze. Că în mod sigur este o parte din liantul care va tine laolaltă lumea fragmentată si schimbătoare a secolului XXI. Cei mai multi au înteles deja că învingătorii vor fi cei care vor investi din timp în această tehnologie.

Printre ei, foarte curînd, si Computer Press Agora. Sîntem fericiti să oferim site-ul agora.vsat.ro ca loc virtual de întîlnire pentru lumea informatică românească. Vă vom oferi informatii la zi, publicatii electronice, trimiteri la locuri interesante din întrega lume si vă vom găzdui opiniile. Sperăm ca astfel să fim mai prezenti, mai promti si mai direct conectati cu cititorii si colaboratorii nostri fie ei în tară sau în străinătate. La cîteva mii de ani de la imaginarea ei, Agora, locul de întîlniri publice din metropola spirituală a Greciei, este redescoperită pe un alt plan, virtual, si la o altă scară, planetară.

Sceptici de serviciu se vor găsi întotdeauna.

Dacă vă aduceti aminte tot ei afirmau, la aparitia teve-ului, că acesta n-are nici un viitor. Oamenii, spuneau ei, pur si simplu nu vor avea răbdare să stea în fotoliu si să urmărească emisiunile.


(C) Copyright Computer Press Agora