Glosar

Protocolul IP facilitează rutarea pechetului prin masini poartă intermediare (gateway machines), dacă este necesar. Rolul său este de a permite transmiterea datelor la masini care nu sunt conectate direct la aceeasi retea fizică. Unitatea de transport se numeste datagramă IP. La acest nivel se folosesc adrese IP, care sunt formate din două părti: prima identifică o retea (si este folosită pentru rutarea datagramei), iar a doua identifică o conexiune la un anumit host, în interiorul retelei respective.

Serviciul de livrare asigurat de IP este "fără conexiune" (connectionless). Fiecare datagramă este rutată prin retea, independent de celelalte datagrame. Consecintele sunt importante:

Protocoale de transport UNIX foloseste două protocoale de transport, UDP - user datagram protocol si TCP - transmission control protocol. Acestea oferă servicii de transport "fără conexiune", primul, si "orientat pe conexiune" (connection-oriented), al doilea. Caracteristicile protocolului TCP sunt:

este o conexiune orientată pe flux (stream-oriented), care nu identifică un sfârsit de mesaj. Protocoalele aplicatiei trebuie să asigure detectarea sfârsitului.

Pentru asigurarea unui serviciu fiabil si corect, peste nivelul IP care nu asigură aceste conditii, TCP foloseste tehnica achitării pozitive cu retransmisie (positive acknowledgement with retransmission). De fiecare dată când transmite un segment de date, TCP porneste un ceas. La receptor, primirea unui segment este semnalată prin transmisia către emitător a unei achitări. Primirea acesteia înseamnă pentru emitător că operatia s-a desfăsurat corect si sterge ceasul. Dacă segmentul de date este pierdut de către nivelul IP, timpul de la emitător expiră si acesta decide repetarea emisiei.

Soclul 4.2 BSD UNIX contine 8 apeluri de sistem noi, pentru asigurarea interfetei între aplicatie si TCP si UDP. Aceste apeluri se numesc socluri. Functia unui soclu este analoagă cu cea a unui suport pentru corespondentă: după scrierea unei scrisori, aceasta este depusă în cutie, de unde un postas o ridică, împreună cu celelalte, cu o anumită frecventă. Cutiile de corespondentă reprezintă punctele finale de comunicatie. O cutie postală este similară unui soclu pentru datagrame. Un receptor telefonic este similar unui soclu de flux (stream socket). Deci, soclurile au un tip, care indică tipul de transport pe care îl asigură. Soclurile pot interactiona numai dacă sunt de acelasi tip.

Demon Termenul de demon (daemon) este folosit uneori pentru a desemna un server. De obicei, înseamnă că acel server este disponibil în permanentă, ceea ce înseamnă că a fost pornit la încărcarea sistemului. De asemenea, demonii sunt folositi pentru furnizarea unor servicii legate de sistem (de exemplu, rlogin).


(C) Copyright Computer Press Agora