Pachetul CorelDRAW 6.0

Sunteti de acord cu mine că anul 1996 a fost anul Microsoft? Windows 95 este mai mult decât un nume sau un sistem de operare. Microsoft a transformat adceste simple cuvinte într-un slogan, mai bine zis într-o formulă magică. Cine n-a crezut în magia acestor cuvinte s-a transformat într-un simplu privitor la cei care mergeau înainte, cu Microsoft la cârmă.

Alin Neamtu

Revistele de specialitate din 1995 trâmbitau Windows 95. Producătorii de hard se gâdilau la urechi cu formula "designed for Windows 95". Firmele de soft aruncau grămezi de bani pe studii de piată privind eficienta portării programelor pe Windows 95. Windows 95 era peste tot, chiar si în reclamele de la televizor. Cei ce au învătat să se folosească de această formulă magică au ajuns repede în fruntea clasamentului. Acesta este si motivul pentru care Corel Corporation a asteptat aparitia acestui sistem pentru a-si lansa noua si monumentala sa creatie, CorelDRAW 6.0. Designed for Windows 95, of course.

CorelDRAW si-a format deja o traditie pe piată. Intrat în trombă în lumea DTP-istilor încă cu versiunea 2.0, programul a suferit modificări majore cu fiecare versiune. Alături de acesta au apărut noi programe, transformând numele unui program în-tr-un nume de pachet de programe. Vă puneti întrebarea ce aduce nou CorelDRAW 6.0? Are influentă Windows 95, noua platformă sistem, asupra acestuia?

La întrebările de mai sus voi încerca să răspund în articolul de fată. Scris într-un limbaj accesibil, fără a intra în detalii, articolul vă prezintă pachetul de programe CorelDRAW 6.0 de la instalare până la descrierea fiecărui utilitar în parte. Voi insista pe programele care au un impact ridicat asupra utilizatorului, celelalte beneficiind de o descriere sumară. Pentru eficienta lecturii, voi include în finalul acestui articol un dictionar cu termenii tehnici subliniati în text.

150 MB vi se pare mult? Dar 2 GIGABYTE?

Stim cu totii că programele mamut au fost la modă în 1995 si vor continua să fie la modă si în viitor. Nu pentru că asa am vrea noi, ci pentru că asa vor ei (producătorii de soft).

Ce înseamnă programe mamut? Vă puteti face o idee doar prin simpla amintire a două nume: Windows 95 si Office. Remarcati că ambele produse poartă sigla Microsoft. Crearea de programe supradimensionate este o politică pe care Microsoft o promovează atât de bine încât atrage în capcană si alte companii de software.

Nu întâmplător am ales ca exemplu aceste două programe. Privind spre CorelDRAW 6.0, veti remarca unele influente din directia Office-ului, duse chiar până la copierea unor programe din componenta acestuia.

Revenind la programele mamut, CorelDRAW 6.0 este din acest motiv un program la modă. Să lăsăm cifrele să vorbească… Cifrele din tabel vorbesc de la sine despre dimensiunile hollywood-iene pe care le are software-ul în zilele noastre. Chiar dacă există o solutie interesantă pentru instalare, oferită de Corel, si anume instalarea de tip CD-ROM, nici aceasta nu ne scuteste de unele resurse suplimentare. Având avantajul folosirii de mai putin spatiu pe hard-disk, acest tip de instalare necesită CD-ul în unitate (4X speed sau 6X speed pentru o viteză de lucru bună).

Si ca să vă amintesc de vremurile dischetei de 3,5 inch, imaginati-vă posibilitatea existentei unui kit CorelDRAW pe dischete! Ar însemna poate peste 80 dischete, adică 8 cutii. Altfel spus: un kilogram de dischete. Cine mai spune că programele nu se vând la kilogram?

Pachetul CorelDRAW 6.0 cuprinde 17 programe…

…distincte. Numărul este neobisnuit de mare pentru un pachet de programe, motiv pentru care CorelDRAW 6.0 are toate sansele să devină un fel de Office al pietei de DTP, adresându-se în principal semiprofesionistilor dar si profesionistilor care nu folosesc Macintosh.

Când spun desktop publishing nu mă refer numai la grafică computerizată ci si la machetarea ziarelor sau revistelor. Supriza cea mare în această versiune este că proaspătul CorelVENTURA (cumpărat cu destule eforturi de la creatorii săi si introdus cu versiunea 5) nu mai există! Se întârzie lansarea noii versiuni a programului sau se va rămâne la versiunea 5? As vrea să vă pot răspunde la această întrebare.

Cele mai cunoscute aplicatii din pachet, CorelDRAW si Corel PHOTO-PAINT sunt si cele care au beneficiat cel mai mult de atentia programatorilor. Acestea au câteva caracteristici comune. Codul a fost rescris pe 32 biti si foloseste din plin posibilitătile sistemului de operare Windows 95. Interfata este complet schimbată. Desi utilizatorul vede (aproape) acelasi lucru ca si în versiunea anterioară, sub masca primei impresii se ascund facilitati puternice. Notiunea de customize devine o realitate. Meniurile, roll-ups-urile, toolbars-urile, shortcut-urile pot fi configurate după bunul plac al utilizatorului. Programele dispun de multitasking în interiorul lor (multithreading). Butonul din dreapta al mouse-ului, esential în Windows 95, devine la fel de important în CorelDRAW. Ferestrele File-Open sau File-Save folosesc nume lungi de fisiere. Interfata în CorelDRAW este MDI, deci se pot deschide mai multe documente simultan. Vechile functii OLE au fost îmbunătătite cu 2 caracteristici:

- in-place-editing - care permite editarea unui obiect CorelDRAW sau Corel PHOTO-PAINT în interiorul unei alte aplicatii. Meniurile si trusele de scule ale aplicatiei Corel înlocuiesc temporar interfata programului client (caracteristică oferită până acum doar de Microsoft Office);

- automation - care permite apelarea de macro-uri dintr-un alt program, cum ar fi Microsoft Word, care invocă o aplicatie Corel, încarcă o imagine si aplică asupra acesteia o transfomare, fără a mai deschide aplicatia Corel asociată.

Cu această versiune a fost introdus un limbaj de macro-uri numit SCRIPT, foarte asemănător cu BASIC-ul.

Dar haideti să vedem care sunt aceste 17 programe si ce stiu ele să facă. Vedeta acestui pachet este omonimul CorelDRAW, editor grafic vectorial. Acesta va primi partea leului si în consecintă îi voi dedica un articol separat, în numărul viitor al revistei.

Corel PHOTO-PAINT

Noutăti:

Corel PHOTO-PAINT este un program de editare, retusare sau desenare fotografii, imagini bitmap sau animatii. El oferă instrumente de mascare, manipulare a obiectelor bitmap sau instrumente de lucru cu plane de culoare si o multime de efecte grafice.

Corel PHOTO-PAINT a parcurs o călătorie lungă si ciudată. Initial clonă a programului PhotoFinish (proiectat de firma ZSoft), el a suferit în timp mutatii genetice repetate până când n-a mai rămas nici urmă de cod ZSoft în interiorul lui.

Bătrânul PHOTO-PAINT a fost îndelung criticat. Punctele slabe ale acestuia erau inconsistenta lucrului cu măstile, prelucrarea defectuasă a textului, pensule ce produceau rezultate dezamăgitoare si o viteză de lucru slabă. Din acest motiv, Corel PHOTO-PAINT nu a reusit să urce prea mult în topul programelor de prelucrat imagini, top în fruntea căruia se află Adobe Photo Shop 3.0. Ce ne oferă în schimb noua versiune?

Corel PHOTO-PAINT 6.0 copiază toate facilitătile altor programe similare, încercând să ofere tot ce există în domeniu. Majoritatea punctelor slabe enumerate mai sus au fost eliminate. Pentru cineva care nu a lucrat cu Corel PHOTO-PAINT, imensitatea de meniuri, comenzi, truse de scule sau roll-ups-uri este coplesitoare, însemnând multe nopti nedormite pentru a-l stăpâni.

Modul de operare cu măstile pe imagine constituie una din îmbunătătirile majore ale programului. Corel PHOTO-PAINT vă oferă posibilitatea de a crea o mască dintr-un obiect (Create from Objects) sau de a o salva ca un canal de culoare (Save As Channel). Combinarea unei măsti cu fundalul imaginii se face elegant apelând noile functii feather, average, border, smooth, threshold, antialias, stroke. Crearea unei măsti cu Magic Wand lasă aproape întotdeauna "găuri" în interiorul măstii. Nici o problemă. Le puteti elimina acum cu comanda Remove Holes. Corel vă oferă în plus o functie pentru extinderea unei măsti cu un anumit număr de pixeli. Noua functie Expand/Reduce va realiza instantaneu această operatie.

Dar să nu uit de obiectele grafice. Una dintre cele mai importante functii din Corel PHOTO-PAINT este functia Group/Ungroup care grupează sau degrupează obiectele bitmap.

Tipărirea fisierelor la imprimantă a fost optimizată atât ca viteză cât si ca facilităti. Din punct de vedere al organizării programelor, Corel DRAW si Corel PHOTO-PAINT au meniuri de listare identice, prezentate pe larg în numărul viitor.

Aminteam în deschiderea capitolului despre multitasking-ul intern. Fiecare efect sau transformare aplicată unei imagini reprezintă un task. Puteti prelucra simultan mai multe imagini, lăsa în fundal task-urile mari consumatoare de timp sau chiar anula un task. Iar dacă ati aplicat multe efecte pe imagine si vreti să reveniti cu imaginea la o fază anterioară, PHOTO-PAINT vă oferă posibilitatea unui Undo nelimitat. Toate operatiile aplicate unei imagini sunt memorate într-o listă. Refacerea unei stări este foarte simplă folosind comanda Undo List.

Cea mai spectaculoasă parte a programului o reprezintă efectele fotografice, prezente în număr mult mai mare în această versiune. Alegerea efectului potrivit poate deveni o muncă foarte stresantă. Pentru a vă da adevărata dimensiune a acestei "probleme", nu mă pot stăpâni să nu enumăr aceste efecte. Multe din ele au fost introduse în versiunea stand-alone Corel PHOTO-PAINT 5 Plus, versiune putin cunoscută la noi. Efectele scrise italic sunt cele introduse cu versiunea 6. Deci:

2D Effects (Band Pass, Displace, Edge Detect, Offset, Pixelate, Puzzle, Ripple, Shear, Swirl, Tile, Trace Contour, User Defined, Wet Paint, Wind)

3D Effects (3D Rotate, Emboss, Glass, Map To Object, Mesh Warp, Page Curl, Perspective, Pinch/Punch, The Boss, Whirlpool, Zigzag)

Adjust (Blur, Color Hue, Color Tone, Noise, Sharpness)

Artistic (Alchemy, Canvas, Glass Block, Impressionist, Smoked Glass, Terazzo, Vignette)

Blur (Directional Smooth, Gaussian Blur, Jaggy Despeckle, Low Pass, Motion Blur, Smooth, Soften)

Color Adjust (Brightness-Contrast-Intensity, Color Balance, DeInterlace, Desaturate, Equalize, Gamma, Hue/Saturation/Lightness, Level Threshold, Replace Colors, Tone Map)

Color Transform (Bit Planes, Halftone, Invert, Posterize, Psychedelic, Solarize)

Noise (Add Noise, Diffuse, Dust And Scratch, Maximum, Median, Minimum, Remove Noise)

Render (3D Stereo Noise, Julia Set Explorer 2.0, Lens Flare, Lighting Effects)

Sharpen (Adaptive Unsharp, Directional Sharpen, Find Edges, High Pass, Sharpen, Unsharp Mask)

În total sunt nu mai putin de 78 efecte! De remarcat este faptul că printre acestea este strecurat si celebrul Fractal Explorer v2.0 a lui Kai Krause (unul din autorii colectiei de efecte Kai Power Tools).

Dacă tot nu sunteti coplesiti de dimensiunile PHOTO-PAINT-ului, retineti alte câteva facilităti noi. Dacă ati aplicat un text gresit pe imagine, nu vă faceti probleme. Îl veti putea re-edita în orice moment. Iar dacă vă place să desenati, atunci nu veti duce lipsă de pensule, creioane, cretă sau alte instrumente de desenat realizate într-un mod mult mai apropiat de realitate decât în versiunea anterioară.

Roll-ups-urile sunt esentiale în Corel PHOTO-PAINT. Roll-ups-ul canalelor de culoare, de exemplu, este deosebit de util în prelucrarea imaginilor. Pe lângă faptul că puteti separa canalele de culoare în fisiere distincte (la fel ca în versiunea 5), acum puteti edita si fiecare canal în parte, direct pe imagine.

Programul vă oferă posibilitatea de a face operatii aritmetice sau logice cu imaginile (Calculations - sume produse etc). Ca o ultimă facilitate la fel de importantă, vă prezint Navigatorul. Acesta este un roll-up cu ajutorul căruia vă puteti deplasa instantaneu în spatiul imaginii.

Corel PHOTO-PAINT este cea mai cunoscută aplicatie din pachet după CorelDRAW, motiv pentru care i-am acordat mai mult spatiu în acest articol. Dar să nu uităm de celelalte 15 aplicatii! Unele dintre ele vă sunt complet necunoscute, iar cele vechi ascund noutăti interesante. Dacă ati obosit cumva citind aceste rânduri, vă recomand o scurtă pauză si apoi vă astept să continuati lectura, pentru că suprizele nu s-au încheiat.

Corel DREAM 3D

Poate multi dintre cei care au lucrat în CorelDRAW si-au pus întrebarea: pe când un CorelDRAW în spatiul tridimensional? Ei bine, iată-l!

CorelDREAM 3D contine toate functiile necesare pentru a crea ilustratii tridimensionale full-color. Obiectele 3D se bazează pe plane de curbe Bezier cu care se lucrează într-un mod cunoscut din programele de grafică 2D. Corel DREAM 3D oferă un Modeling Wizzard (vrăjitor de modele) care vă ghidează pasii pentru a crea un obiect 3D. După ce ati schitat obiectul, acesta va prinde contur prin acoperirea suprafetelor sale cu culori, texturi realiste sau suprarealiste. Aplicând transparente sau reflexii veti îmbunătăti realismul imaginii.

Sursele de lumină nu trebuie să lipsească din componenta fisierului vostru. Prin simpla schimbare a unor surse de lumină, scena unui interior de locuintă poate fi redată dimineata, la prânz sau seara!

Camerele de luat vederi vă ajută să priviti obiectul 3D din orice punct al spatiului.

CorelDREAM 3D oferă, bineînteles, si functia de render, prin care imaginea 3D se transformă într-una 2D, în formatul WMF, un format grafic foarte răspândit.

Se pare că DREAM 3D este de fapt fostul Ray Dream Designer al firmei Ray Dream Inc., aceasta fiind singura explicatie pentru faptul că în fereastra de About CorelDREAM 3D apare cu drepturi de autor această firmă.

CorelMOTION 3D…

…este un program eficient pentru a realiza logo-uri animate sau filme 3D.

Mai întâi importati un obiect 2D dintr-un editor grafic. Obiectul importat va dobândi imediat proprietăti elementare 3D prin procedeul de extrude si prin aplicarea unor suprafete realiste. Definiti miscările obiectului în spatiu si timp, alegeti sursele de lumină si proprietătile acestora. În cele din urmă veti deveni cameraman, fiind necesară stabilirea pozitiei si miscării camerei de luat vederi. Odată ce ati executat aceste operatii, activati comanda Make Movie si programul va crea un fisier AVI cu animatia realizată de voi.

Corel PRESENTS…

…apare în premieră în componenta pachetului CorelDRAW. Cuvântul exact este pseudo-premieră pentru că, am uitat să vă spun, Corel PRESENTS este un Power Point cu alt nume. No comment. Vă las în continuare să cititi descrierea programului asa cum apare ea în Help-ul lui PRESENTS.

Indiferent de complexitatea prezentării, PRESENTS vă usurează foarte mult munca. Vrăjitori, template-uri, biblioteci de fundaluri si de aspecte ale paginii, toate vă sunt folositoare în realizarea unei prezentări. Puteti include în prezentarea voastră texte stilizate sau imagini grafice. Există chiar si posibilitatea de a introduce grafice economice! Un tutorial vă stă la îndemână pentru a prinde din zbor functionarea programului.

Folosind CorelPRESENTS veti putea:

Corel OCR-TRACE…

…este un utilitar cu ajutorul căruia se realizează conversia imaginilor bitmap în imagini vectoriale sau text ASCII. După cum sugerează si numele său, urmasul lui Corel TRACE vă oferă acum suport pentru recunoasterea caracterelor.

Algoritmul de trace a suferit îmbunătătiri majore. Rezultatele unei conversii sunt mult mai spectaculoase, asemănarea între original si imaginea convertită fiind foarte mare. Programul oferă si metode noi de conversie, care pot da o notă artistică imaginii obtinute.

Recunoasterea caracterelor se poate face pe blocuri sau paragrafe, programul indentificând usor diferitele seturi de caractere ale imaginii sursă.

Functiile trace si OCR permit crearea de template-uri si lucrul cu mai multe documente simultan.

Corel SCRIPT…

…mi se pare unul dintre cele mai interesante utilitare introduse în pachetul CorelDRAW 6.0. De câte ori nu ne-am dorit să realizăm macro-uri în Corel, asa cum o făceam foarte simplu în Word sau Excel? Câti dintre noi nu am încercat să folosim recorder-ul Windows-ului pentru a suplini ceea ce domnii de la Corel întârziau să ne ofere? Dar iată că dorintele noastre au fost auzite si acum avem un limbaj de programare în Corel.

SCRIPT înseamnă în esentă BASIC. Cu ajutorul acestui limbaj se pot apela orice functii ale programelor din pachet, precum si alte functii de bibliotecă. Sintaxa limbajului este mult mai strictă ca în Visual Basic.

Programul CorelSCRIPT este un mediu de programare avînd compilator si suport pentru depanarea programelor. Desi nu oferă sintaxă senzitivă la context si debugger on-line asa cum întâlnim în Word sau Excel, acest mediu este robust si usor de utilizat.

Aplicatiile care suportă limbajul SCRIPT sunt deocamdată CorelDRAW si Corel PHOTO-PAINT (celelalte nu beneficiază încă de acest suport). Acestea două nu oferă în schimb posibilitatea de a înregistra macro-uri după modelul aplicatiilor din Microsoft Office. Este un dezavantaj major care duce la consumare de timp suplimentar pentru scrierea unui program.

Chiar dacă CorelSCRIPT rămâne perfectibil, simpla sa existentă reprezintă un punct câstigat.

Corel DEPTH…

…este juniorul seriei de programe 3D a pachetului. El vă ajută să realizati texte full-color 3D sau chiar obiecte tridimensionale simple.

Programul transformă un obiect 2D, desen sau un text, într-unul tridimesional, folosindu-se de câteva efecte predefinite. Sunt oferite peste 30 de template-uri de astfel de efecte. După ce ati creat un obiect îi puteti aplica culori, umbre sau îl puteti roti în spatiu. Textul sau obiectele rămân editabile de-a lungul întregului proces.

Programul vă oferă facilităti de vizualizare a obiectului din orice unghi si la orice scară.

Rezultatul acestui proces este un fisier (WMF) care poate fi importat direct în CorelDRAW.

Corel MULTIMEDIA MANAGER…

…este fostul Corel MOSAIC, proiectat pentru organizarea si evidenta pozelor, imaginilor vectoriale, a sunetului sau a video clip-urilor.

Programul recunoaste un număr foarte mare de formate. Se pot crea albume si sub-albume utile în organizarea fisierelor. Fisierele grafice sunt afisate ca thumbnail-uri pentru identificare mai usoară. Interfata este superioară versiunii anterioare a programului, fiind mult mai intuitivă. Fisierele pot fi mutate dintr-un album într-altul folosind metodele Drag and Drop sau Cut and Paste.

În cadrul programului dispuneti de un file manager si de două mini-editoare de imagine, unul pentru imagini bitmap si unul pentru imagini vectoriale. Imaginile le puteti vizualiza full-screen sau într-un slide-show.

Corel FONT MASTER…

…reprezintă un utilitar folosit pentru managementul font-urilor True Type sau Type 1. FONT MASTER vă oferă o interfată cu facilităti Drag and Drop cu ajutorul căreia puteti instala sau dezinstala fonturi, creea grupuri de fonturi, vizualiza fonturi si informatii despre acestea.

Programul permite instalarea temporară a fonturilor sau instalarea acestora din surse externe (CD-ROM, de exemplu), fără ca fonturile să fie copiate pe discul local.

Corel CAPTURE…

…este un utilitar pentru capturare de imagini în Windows. Programul permite capturarea unei ferestre, a întregului ecran, a unei portiuni dreptunghiulare, în formă de elipsă sau în formă poligonală. Există si facilitatea de a captura filme, salvate apoi în format Quick-Time (QTM) sau Video For Windows (AVI).

Corel COLOR MANAGER

Din punct de vedere tehnic, managementul culorilor în CorelDRAW nu introduce nimic nou fată de versiunea anterioară. Singura noutate este faptul că managementul culorilor nu se mai face separat, în fiecare aplicatie Corel, ci într-un mod centralizat, printr-un wizzard. Acesta poate fi lansat individual sau dintr-o altă aplicatie Corel.

Corel GRAPH, MAP, MEMO, EQUATION EDITOR, BARCODE

Aceste aplicatii au un regim aparte. Ele nu pot fi lansate după mecanismul clasic, ca programe executabile, ci reprezintă servere OLE invocate prin mecanismul Insert Object.

Corel GRAPH este fostul Corel CHART, o aplicatie utilizată în realizarea de grafice economice.

Corel MAP este un utilitar cu ajutorul căruia se pot crea hărti geografice, programul oferind o bibliotecă de hărti. Alegerea unei hărti se face după mecanismul unui atlas geografic multimedia.

Corel MEMO este un miniprogram cu ajutorul căruia se inserează notite de tipul "Nu uita!" într-un document. Cu alte cuvinte, o variantă de cardfile din Windows 3.x.

Corel EQUATION EDITOR, după cum îi spune si numele, este un editor de ecuatii matematice asemănător cu cel existent în Microsoft Office.

O aplicatie interesantă pentru designer-ii de etichete este Corel BARCODE. Acesta vă ajută să realizati rapid un cod de bare după diferite standarde.

CorelDRAW, încotro?

Aici se încheie prezentarea pachetului CorelDRAW 6.0. Vă mărturisesc că am obosit putin. N-a fost deloc usor să scriu despre 17 programe diferite! Dar înainte de a vă spune la revedere, mai am totusi putină putere pentru a trage unele concluzii.

Un upgrade de la CorelDRAW 5 la CorelDRAW 6 costă aproximativ 225$. Dacă ne gândim că în acest pret intră 4 compact-discuri si documentatia programului, upgrade-ul devine o afacere bună. Decizia de a cumpăra pachetul este prea putin afectată de necesitatea de a avea Windows 95 pentru că, în scurt timp, toti îl vom folosi.

În concluzie acest pachet se va comercializa foarte bine. Va fi o afacere bună pentru firmă. Si totusi…

Si totusi afirmarea sa pe piată se face mai lent. Vechile versiuni ale pachetului se vând încă. Ce se întâmplă? Nimic deosebit. Este doar prudenta utilizatorilor pusi în fata posibilitătii unei duble alegeri: un nou sistem de operare si un nou pachet de grafică. Amintiti-vă retinerea cu care a fost primit Windows 95. La fel se întâmplă acum si cu CorelDRAW. În scurt timp Windows 95 va fi omniprezent. Atunci vor ridica capul si cei mai sceptici dintre utilizatori si vor privi cu alti ochi noul pachet de grafică.

Cine fuge după doi iepuri…

…nu prinde nici unul, spune proverbul. De data aceasta vânătorul este firma Corel Corporation, iar cei doi iepuri sunt perfectiunea, respectiv banii. Si dacă îi va prinde sau nu, asta nu se stie încă.

De ce am amintit acest proverb? Pentru că, în opinia mea, acesta defineste cel mai bine politica de azi a firmei Corel Corporation. Pe de o parte, prin CorelDRAW si Corel PHOTO-PAINT, se încearcă pătrunderea în panteonul prelucrării computerizate a imaginilor. Aceasta ar fi directia perfectiunii.

Pe de altă parte, prin pachetul Corel CD Office Companion (un set de programe "indispensabile" pentru Microsoft Office, Novell PerfectOffice sau Lotus SmartSuite), se defineste a doua directie, mult mai pământească, directia banilor. "Alipirea" de marile "office"-uri ale pietei va aduce probabil o groază de bani firmei, dacă această alipire va reusi. Până atunci, CorelDRAW încearcă să se apropie mai mult de Microsoft Office, preluându-i unele din părtile bune (dar si rele!). Acest lucru este în cele din urmă (sper) în folosul utilizatorilor.

În timp vom afla care din iepuri a împuscat Corel Corporation. Până atunci vă invit să cititi articolul despre CorelDRAW din numărul viitor. Pe curând…


(C) Copyright Computer Press Agora