TOP 12

De la înfiintarea Diviziei de Cercetare din cadrul firmei IBM, cercetătorii au făcut o multime de descoperiri care au avut un impact major în lumea stiintei si tehnologiei. Vă prezentăm în continuare un top 12 realizat chiar de cercetătorii de la IBM.

Supraconductibilitatea la temperaturi înalte

K. Alex Müller si Georg Bednorz de la Laboratorul de Cercetare de la Zurich au primit în 1987 premiul Nobel pentru fizică pentru descoperirea suppraconductibilitatea într-o clasă de materiale ceramice. Noile materiale conduc electricitatea fără să întîmpine rezistentă la temperaturi mult mai ridicate decît alte superconductoare. Aplicatiile acestei descoperiri includ instrumente pentru măsurarea cîmpurilor magnetice foarte mici, care pot fi utilizate pentru explorări geofizice si proceduri de diagnosticare medicală.

Bazele de date relationale

Prin intermediul bazelor de date relationale pot fi gestionate si accesate mult mai rapid si mai usor volume de date mult mai mari. Conceptul a fost publicat într-un articol din 1970 de către Edgar (Ted) Codd, un cercetător de la laboratorul din San Jose. Structura bazelor de date relationale este foarte importantă deoarece ea prezintă datele sub forma intuitivă a unor tabele.

Sisteme paralele scalabile

Cercetătorii IBM au realizat în premieră o structură paralelă scalabilă în 1993 cînd au prezentat sistemul IBM Scalable POWERparallel System.

Arhitectura RISC (Reduced Instruction Set Computer)

Cercetarea arhitecturii RISC a început în 1975 la laboratoarele Watson, iar în 1980 John Cocke a prezentat minicomputerul 801 care a fost primul sistem care a utilizat arhitectura RISC.

Fractalii

Geometria fractalilor a fost elaborată de cercetătorul Benoit Mandelbrot în anii '60 si '70.

RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control)

Un grup de cercetători de la laboratorul din San Jose, condus de Reynold B. Johnson, a realizat în 1956 primul hard disc magnetic pentru stocare de date denumit 305 RAMAC.

Recunoasterea vorbirii

În modelul IT human-centric, omul va putea interactiona cu calculatorul dînd comenzi verbale sau scriind comenzile de mînă, ca o alternativă la dispozitivele de intrare actuale. Este realizat deja un sistem de dictare în limba chineză care recunoaste chineza vorbită fără a fi necesară efectuarea de pauze între cuvinte.

STM (Scanning Tunneling Microscope)

Inventarea STM în 1981 a permis oamenilor de stiintă să privească lumea dintr-o perspectivă atomică. Inventatorii săi, Gerd Binning si Heinrich Rohrer, de la laboratorul din Zurich, au primit premiul Nobel pentru fizică în 1986.

Token Ring

De la introducerea sa în 1985, arhitectura Token Ring a devenit un standard industrial pentru retele locale (LAN). Numai IBM a vîndut peste 10 milioane de cartele de retea Token Ring.

Capete de înregistrare magnetică în straturi subtiri

Metoda a fost descoperită de David Thompson si Lubomyr Romankiw si a fost aplicată în 1979 la hard discurile IBM 3370. Metoda permite cea mai mare densitate de înregistrare pe unitate de suprafată.

One-Device Memory Cell

Toate cipurile de memorie DRAM (Dynamic Random Access Memory) de astăzi utilizează un circuit denumit one-device memory cell, care a fost inventat la laboratorul Watson de către Robert H. Dennard la sfîrsitul anilor '60.

Fortran (FORmula TRANslator)

Limbajul de programare Fortran, primul limbaj de programare de nivel înalt, a revolutionat lumea calculatoarelor. El a fost realizat în 1957 de o echipă condusă de John Backus.


(C) Copyright Computer Press Agora