Selling information technology in CEE

Ajuns la a treia editie, seminarul "Selling Information Technology in Central and Eastern Europe", organizat de revista European Computer Sources în cadrul CeBIT, a fost unul din punctele de cel mai larg interes pentru specialistii Europei răsăritene. Gîndit ca un loc de întîlnire între vest si est, seminarul oferă posibilitatea de a afla informatii relevante despre piata CEE în ansamblu si despre particularitătile pietelor individuale, precum si de a întîni, pe de o parte, principalii actori de pe pietele CEE, iar pe de altă parte reprezentantii firmelor occidentale interesate de a pătrunde pe aceste piete.

Conform datelor statistice, pe piata CEE s-au vîndut în 1995 1.609.800 de PC-uri, din care 31.000 figurau în dreptul pozitiei României (apropo: a fost primul an în care România a apărut în statisticile din mapa de prezetare si a fost invitată să ia cuvîntul în timpul lucrărilor). Ce este interesant este că pe primul loc în topul companiilor care vînd PC-uri pe aceste piete se situează compania poloneză Optimus, cu 5,6%, pe locurile următoare fiind clasate firmele: Hewlett Packard, 5%; Compaq, 4,9% si IBM cu 4,8%. Ca mărime, piata CEE este cam de mărimea pietei franceze si reprezintă deja cca. 15% din piata Europei occidentale, înregistrînd însă rate de crestere mult mai pronuntate.

Nu voi insista asupra valorilor statistice disponibile despre tara noastră, putine si discutabile, si nici asupra comparatiilor cu tările vecine (în Ungaria, de exemplu., la o populatie de 2 ori mai mică, sau vîndut de 4 ori mai multe PC-uri). As remarca doar că am inceput să intrăm în statistici si acest lucru e bun.

Este adevărat că am fost ultima tară invitată să ia cuvîntul în cadrul seminarului si că din cauza pierderii controlului asupra timpului planificat, acest lucru s-a întîmplat în prelungiri, cînd lumea era deja obosită si începuse să-si piardă răbdarea. Dar chiar dacă am fost plasati după bulgari, am făcut totusi parte din cele 6 tări care au avut prezentări (din cele 15 cîte figurau în tabelul cu ratele de conversie valutară).

Din România au vorbit, prezentînd piata locală si propriile firme, Gabriel Marin, directorul general al firmei Omnilogic-BGS si Dragos Bogdan Negoescu, directorul general al firmei Sprint Computers.


(C) Copyright Computer Press Agora