Despre CA - Visual Objects si altele...

Convorbire cu dl Abdelnasar Khandour, Micro Sales Manager Central & Eastern Europe, Computer Associates.

M.S. Cum ati ajuns să lucrati la Computer Associates?

A.K. Cariera mea în informatică a început în domeniul dezvoltării software. Ultimul meu proiect a fost ca membru a unei echipe de dezvoltare a IBM si s-a referit la proiectarea unui mediu de dezvoltare pentru OS/2 (IBM - Graphic Services Kit). La capătul acestui proiect, am hotărît să lucrez în acest domeniu, aproape de proiectantii care vor utiliza astfel de instrumente. Deci am venit si m-am alăturat grupului de marketing al Computer Associates, în urmă cu trei ani. La vremea aceea, si de altfel în fiecare dintre anii umători pînă în 1995, Computer Associates a fost desemnată de revista Computerworld drept cea mai bună companie din domeniul calculatoarelor pentru care poti lucra. Acest lucru m-a determinat si... iată-mă aici.

M.S. Vă rog să explicati cititorilor nostrii structura Computer Associates în Europa, cu precădere în zona centrală si răsăriteană, si rolul Dumneavoastră în această structură.

A.K. Computer Associates are 18 birouri principalele în cele mai mari orase Europene. Acrivitătile noastre în Europa Centrală si Răsăriteană sînt coordonate din oficiul nostru din Viena. Pe măsură ce piata noastră în această regiune va creste mai multe birouri locale vor fi deschise în Europa Centrală.

Produsele pentru microcomputere reprezintă o parte importantă în oferta noastră. Iar în centrul acestei oferte se află CA-Clipper si CA-Visual Objects. Rolul meu este să sprijin partenerii nostri care distribuie aceste produse si care oferă suport utilizatorilor nostri din această zonă.

M.S. Credeti că piata românească de software este diferită de restul pietei est-europene?

A.K. Există aspecte în care remarc similarităti la nivelul întregii piete est-europene, cum ar fi de pildă utilizarea largă a Clipper-ului atît de institutii guvernamentale cît si private pentru dezvoltarea de aplicatii economice. Spre deosebire de America de Nord si Europa Occidentală, unde aplicatile mostenite rulează de cele mai multe ori pe mainframe-uri, în Europa Răseriteană se remarcă răspîndirea retelelor locale rulînd diverse aplicatii Clipper. Ceea ce mi se pare deosebit în România fată de restul Europei Răsăritene este rata înaltă de migrare spre aplicatii Windows a programatorilor care lucrează cu Clipper. O dovadă în acest sens este numărul mare de licente CA-Visual Objects vîndute în România în ultimii doi ani, care reprezintă aproape 50% din numărul upgrade-urilor la noua versiune de Clipper pentru DOS. Acest procent este de departe cel mai ridicat din Europa de Est.

M.S. Care dintre produsele Computer Associates pentru PC-uri au avut cel mai mare succes pe această piată? Sînt diferite ce cele care s-au vîndut cel mai bine în Europa Occidentală sau în Ame-rica de Nord?

A.K. CA-Visual Objects, mediul nostru de dezvoltare de aplicatii pentru Windows, a avut un mare succes în România. Pentru această categorie de pret, este un lucru rar să găsesti un instrument de dezvoltare de aplicatii cu 220 de licente la mau putin de doi ani de la lansare. Sîntem plăcut impresionati de acceptanta lui CA - Visual Objects în România si ne străduim să îmbunătătim sprijinul pe care îl oferim utilizatorilor de aici. De o bună primire s-a bucurat în Romînia si CA-SuperProject. Un fapt nostim este că cele mai multe solicitări de asistentă pe care le primim de la utilizatorii din Romînia se referă la migrarea fisierelor cu proiecte din produselele de administrare a proiectelor concurente spre CA-SuperProject.

M.S. CA - Visual Objects este un instrument foarte modern pentru dezvoltarea de aplicatii. Puteti să ne vortbiti despre acceptanta acestui produs? Sînt oare potentialii clienti pregătiti pentru el?

A.K. Cred că ceea ce diferentiază CA - Visual Objects de multele instrumente de dezvoltare vizuală de pe piată este suportul său nativ pentru Xbase (Clipper, Foxpro, dBase). În timp ce alte produse din această gamă se bazează pe Pascal sau BASIC, CA-Visual Objects este singurul produs pentru Windows care se bazează pe sintaxa Clipper si pe suportul nativ pentru fisierele de date dBase si FoxPro. Este adevărat că Pascalul a dobîndit o binemeritată faimă în mediile academice pentru posibilitătile pe care le oferă în învătarea tehnicilor programării structurate. Cu toate acestea, Pascalul nu a dobîndit o largă acceptantă în domeniul dezvoltării de aplicatii de afaceri, asa cum s-a întîmplat cu diversele dialecte Xbase.

Cred că proiectantii din România aleg CA-Visual Objects deoarece implementarea noilor aplicatii le protejează cel mai bine investitiile anterioare pe care le-au făcut în Clipper si Xbase în general (e vorba despre timp, cod si expertiză). În plus, Visual Objects le oferă suport nativ pentru structurile existente de fisiere tip Xbase (CDX, MDX si NTX), fără a impune trecerea la motoare de baze de date proprietare, asa cum se întîmplă cu alte instrumente din această gamă. În dezvoltarea de software reutilizarea codului oferă beneficii imense. În România s-au scris milioane de linii de cod pentru aplicatii Clipper în mediu DOS. De ce să înveti un alt mediu dacă ai la dispozitie unul care te ajută să portezi codul existent sub Windows, cu aceeasi sintaxă. E simplu.

Dar nu toti utilizatorii nostri provin din rîndul utilizatorilor de Clipper. De fapt circa 20% dintre posesorii de licente CA-Visual Objects nu au utilizat niciodată Clipper înainte. Acestia sînt atrasi mai ales de simplitatea caracteristicilor obiectuale din Visual Objects. Comparat cu C++ de exemplu, Visual Objects oferă un mediu complet orientat pe obiecte, dar cu o implementare mult mai simplă. Mai mult, cu ajutorul bibliotecilor de clase pe care le livrăm odată cu produsul, dezvoltarea de aplicatii economice nu a fost niciodată mai usoară si mai directă.

M.S. Pentru aproape fiecare produs pentru PC-uri de la Computer Associates există un concurent direct de la Microsoft. Care vi se par aspectele cele mai "dure" ale acestei competitii: cele tehnice sau cele comerciale?

A.K. De fapt noi nu privim Microsoft-ul ca pe un concurent. Computer Associates si Microsoft sînt parteneri. Avem aliante strategice atît în domeniul tehnologic cît si în marketing. Am creat împreună cu Microsoft pachetul BackOffice, care contine alături de serverele MS-NT si MS-SMS, softul nostru de vîrf pentru administrare de sistem, CA-Unicenter for NT. Pachetul, ce va fi produs de Microsoft, va fi comercializat împreună de cele două companii. Scopul acestui pachet este să ofere companiilor un mediu avansat de operare, multi-tasking si multi-user, dotat cu o infrastructură solidă de administrare de sistem, care să servească ca un server de aplicatii si baze de date.

M.S. Vă multumim.

A.K. Vă multumesc si eu, dumneavoastră si cititorilor revistei BYTE România.


(C) Copyright Computer Press Agora