Editorul grafic CorelDRAW 6

Alin Neamtu

O schimbare implică întotdeauna procese profunde. Sunt necesare resurse noi, pregătirea si justificarea acesteia. Aparitia versiunii CorelDRAW 6 ne pune din nou în fata unei schimbări. Se justifică ea? Merită CorelDRAW 6 investitia de timp, resurse sau bani? Cititi în continuare ...

Orice firmă "serioasă" scoate la un interval de timp o nouă versiune a unui program consacrat. Utilizatorii vechii versiuni se aruncă ca rechinii asupra celei noi pentru a o testa, lăuda sau critica. Apoi timpul trece si noua versiune este acceptată sau respinsă. Ca un rechin bătrîn, am adulmecat si eu noua pradă numită CorelDRAW 6. Am testat-o, utilizat-o si o voi si lăuda si critica în rîndurile de mai jos. Nu voi încerca să vă conving să o acceptati sau, dimpotrivă, să o respingeti. Vă pot spune cu certitudine însă un lucru: CorelDRAW 6 merită efortul de a-l cunoaste.

O privire de ansamblu

CorelDRAW 6 diferă fundamental de predecesorul său. Codul a fost rescris pe 32 biti si foloseste din plin posibilitătile sistemului de operare Windows 95. Interfata este complet schimbată. Desi utilizatorul vede (aproape) acelasi lucru ca si în versiunea anterioară, sub masca primei impresii se ascund facilitati puternice. Notiunea de customize devine o realitate, programul aliniindu-se la standardul Microsoft Toolbars. Programul dispune de multitasking în interiorul lui (multithreading). Butonul din dreapta al mouse-ului, esential în Windows 95, devine la fel de important în CorelDRAW. Ferestrele File-Open sau File-Save folosesc nume lungi de fisiere. Interfata în CorelDRAW este MDI, deci se pot deschide mai multe documente simultan. CorelDRAW 6 respectă specificatiile OLE2, beneficiind de două caracteristici noi: in-place-editing (care permite editarea unui obiect în interiorul unei alte aplicatii, meniurile si trusele de scule ale aplicatiei Corel înlocuind temporar interfata programului client) si automation (care permite apelarea de macro-uri dintr-un alt program, cum ar fi Microsoft Word, care invocă o aplicatie Corel, încarcă o imagine si aplică asupra acesteia o transfomare, fără a mai deschide aplicatia Corel asociată). Cu această versiune a fost introdus un limbaj de macro-uri numit SCRIPT, foarte asemănător cu BASIC-ul.

Alte noutăti si optimizări

Noutătile prezentate mai sus reprezintă "the best of" CorelDRAW 6, rezultatul unei munci imense de rescriere si optimizare pe 32 de biti a vechiului. Programatorii nu s-au oprit însă aici. În continuare am selectat pentru dumneavoastră o listă a principalelor puncte de atractie din CorelDRAW 6:

- linii de ghidaj oblice; uneltele poligon regulat, spirală sau caroiaj; cutit pentru tăierea unui obiect; radieră pentru stergerea unui obiect (functionează după principiul gumei de sters dintr-un editor bitmap, numai că sterge imagini vectoriale!); linii de conectare între obiecte (se mută automat atunci când sunt mutate obiectele conectate); feedback pentru functia snap (se afisează în clar obiectul la care se face snap); coduri de bare; posibilitatea întreruperii salvării cu tasta ESC; posibilitatea de a lista o imagine în timp ce se lucrează la altele; un View Manager pentru deplasarea rapidă în pagină; noi functii ale efectului Lens; Undo nelimitat; posibilitatea de a selecta obiectele după diferite criterii (culoare, tip etc.); functii In Front Of sau Behind pentru ordonarea obiectelor; optimizări la lucrul cu text artistic sau paragraf; o comandă care separă direct un text artistic în rînduri sau cuvinte; ruler la editarea textelor paragraf; optimizări la listare, atât ca viteză cât si ca si posibilităti; texturi postscript; o functie de distributie a obiectelor în pagină (opusul lui Arrange); efectul Bitmap Color Mask etc.

Un punct de vedere

Pornind cu scepticism în explorarea acestui program , am rămas în final plăcut impresionat. CorelDRAW 6 reprezintă cu adevărat o nouă versiune. Folosind Corel 5, de multe ori spuneam "Ce bine ar fi dacă…" referitor la unele instrumente pe care le doream si nu existau. Multe din aceste sperante s-au împlinit în Corel 6. Sub titlul "10 lucruri pe care le realizati mai usor cu CorelDRAW 6" am grupat câteva îmbunătătiri importante ale noii versiuni.

CorelDRAW 6 nu este perfect. Desi se afirmă că lucrul cu textul paragraf a fost mult îmbunătatit, totusi Corel nu merge ca PageMaker sau QuarkXPress. Dacă puneti un text paragraf pe mai multe pagini si aplicati stiluri multe, aveti sansa să obtineti o varză generală. Interfata merge greoi dacă nu aveti un Pentium cu o placă video rapidă. Listarea nu este error-free, desi se poate da vina pe driverele de imprimantă (totuti mă întreb de ce nu apar astfel de probleme în alte programe de editare vectorială!). Există câteva bug-uri mari. Se pare că stilul firmei Corel de a realiza o nouă versiune care are bug-uri urmată de lansarea unui Update Patch care le rezolvă nu se desminte nici în versiunea 6 (graba de a scoate produsul pe piată este mare). Scopul scuză mijloacele, se spune. Versiunea testată de mine este 6.00.118, iar aceasta are unele defecte de-a dreptul amuzante. Probabil codul acestei versiuni a fost testat în 1 Aprilie iar programatorii firmei au un simt al umorului foarte bine dezvoltat. Iată o listă cu bug-uri interesante, eliminate în Patch-ul CorelDRAW 6.0 Build 169:

Lăsând la o parte gluma si critica, noul CorelDRAW 6 reprezintă un program deosebit de tot ceea ce a realizat firma Corel până acum. "The Best in Graphics", cum spun creatorii lui.

CorelDRAW on-line

În încheiere vă recomand câteva noi repere în explorarea Corel, interesante si chiar profitabile. Încercati să vă conectati pe Internet la www.corel.ca (web) sau ftp.corel.ca (ftp). Veti descoperi informatii utile, patch-uri noi, liste de bug-uri, concursuri cu premii, suport tehnic si multe altele.


(C) Copyright Computer Press Agora