Marketing pe Internet

de la mit la realitate

Octavian Ureche

Odată cu cresterea exponentială a popularitătii Webului - instrument primordial de utilizare a Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilă a început să fie exploatată de către un număr crescând de companii: publicitatea si marketingul electronic, instrumente ce oferă posibilităti enorme la un cost minimal.

Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep să realizeze potentialul enorm al noului mediu de comunicatie electronică, Internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - si potentiali clienti - marile retele de televiziune oferă preturi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audientă, doar giganti ca IBM, Coca Cola sau Ford îsi puteau permite campanii publicitare de milioane de dolari. Însă prin Internet, orice companie îsi poate asigura o prezentă neîntreruptă, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preturi incomparabil inferioare. În plus, prin această prezentă permanentă, compania îsi asigură un serviciu de suport si informare continuu, rapid si eficace către clienti.

Cheia succesului

O constatare generală se desprinde din experienta companiilor ce au început deja să se aventureze pe Net: pentru a avea succes în publicitatea electronică, aceasta publicitate trebuie să fie luată în seamă, dacă nu chiar apreciată. Populatia Web creste din ce în ce mai rapid în fiecare lună iar rata de crestere a numărului documentelor accesibile este si mai ridicată, făcând imposibilă "descoperirea" unei pagini izolate; un ajutor foarte mare este un link la asa-numitele "motoare de căutare" - indexuri si baze de date uriase, continând milioane de adrese URL. Aceste indexuri, din ce în ce mai multe si mai cuprinzătoare, sunt specializate pe categorii, existând astfel indexuri dedicate afacerilor, spre exemplu Branch Information Services ( http://branch.com:1080 ), MarketPlace.Com (http://marketplace.com sau Interactive Super Mall (http://supermall.com).

La fel ca si site-urile Web, si aceste indexuri se împart în două mari categorii: cele gratuite si cele comerciale. În general, regula de bază constă în faptul ca paginile - si respectiv site-urile - non-profit (pagini informationale, liste de resurse, etc) sunt legate gratuit în indexurile generale - ce utilizează "roboti de căutare" pentru a indexa automat un număr cât mai mare de site-uri. Pe de alta parte, resursele comerciale - site-urile întreprinderilor comerciale - sunt în general listate în indexuri comerciale ce-si oferă serviciile contra unor sume ce de multe or nu sunt neglijabile.

O altă metodă, oarecum asemănătoare, constă în închirierea de spatiu publicitar pe un site popular - cu un trafic ridicat. Asa cum canalele de televiziune taxează direct proportional cu numărul de spectatori ai unui program, tot asa tarifele unei "baniere" publicitare - ce punctează spre site-ul companiei ce a închiriat publicitatea - depind de traficul pe site. Ca ordin de mărime, un site cu 30.000 de conectări pe săptămâna are un tarif în jurul a 200$ săptămânal pentru o banieră de 10x5 cm.

Însă a fi legat la un astfel de serviciu oferă o vizibilitate importantă companiilor comerciale, vizibilitate fără de care prezenta lor pe Net ar rămâne ineficientă. Din păcate una sau mai multe legături nu sunt în nici un caz suficiente. Un accent extrem de important trebuie pus pe constructia si designul paginilor de publicitate, fiind nevoie de multă atentie, bun gust si stil.

Un exemplu de site cu succes este Virtual Vineyards (http://www.virtualvin.com/). Un site atractiv, cu un foarte bun design, ce îmbie vizitatorul să caute informatii si chiar să facă cumpărături.

După cum a fost mentionat într-un recent articol despre "Cum să faceti bani pe Web" publicat în "Information Week", Virtual Vineyards generează vânzări de ordinul câtorva zeci de mii de dolari lunar, conducerea companiei estimând chiar depăsirea nivelului de 100.000 $ pe lună spre sfârsitul acestui an.

Cu toate acestea, un design grafic "ultimul răcnet" nu poate prin el însusi să garanteze succesul unui site Web. Un bun continut asociat unui bun design grafic se complementează împreună, asigurând succesul unei pagini Web.

Hot!Hot!Hot! (http://www.hot.presence.com/hot) se ocupă cu vânzarea de salsa (o varietate de sos/cremă) si de alte produse derivate din ardei iuti. Site-ul lor este foarte popular dată fiind o strânsă colaborare cu HotWired si alte pagini populare - asa numitele "popular virtual hangouts". Compania a obtinut astfel o foarte largă expunere, ce nu ar fi putut-o obtine fără o puternică si costisitoare campanie publicitară în mass-media traditională. Marketingul acestor produse "iuti" a adus vânzări de peste 60.000 $ în anul trecut. Această sumă reprezintă peste un sfert din totalul vânzărilor anuale ale companiei, ceea ce arată impactul major al unei judicioase si reusite campanii publicitare pe Internet.

Esecuri

În partea opusă, semnele unui site lipsit de succes sunt usor de identificat. Pe scurt, iată câteva caracteristici ale unei pagini sortite esecului: o pagină cu un design rezonabil (undeva în jurul mediei), dar la care administratorii nu s-au obosit să-si întregistreze site-ul la nici un index major de informatii sau la nici o pagină populară cu un trafic ridicat; deci nimeni nu-i poate vizita, fiind necunoscuti, ascunsi. Ei reprezintă asa-numitul "site invizibil".

O altă categorie este "site-ul mort". Este vorba de un site rămas nevizitat de o bună bucată de vreme, care nu a mai fost adus la curent în mod regulat. Pe un astfel de site nu se întâmplă niciodată nimic, nici schimbări, nici modificări, nici adăugări. Nu departe de un astfel de site este un site la care vizitatorul trimite un mesaj e-mail, în speranta unui contact, a unei informatii, a unui ajutor, însă nu primeste nici un răspuns. Este evident că un asemenea gest va determina vizitatorul să nu mai revină curând.

Un alt pericol este utilizarea graficelor enorme (pagini complete ale căror continut textual este expus grafic, de exemplu), care iau mult prea mult timp pentru a se încărca. De asemenea, site-urile "ad-hoc", utilizând echipament inadecvat, cu o legătură prea lentă, ce va fi ignorată rapid de vizitatorii tot mai avizi de informatie transportată rapid si comod.

Solutii

O bună solutie pentru a evita asemenea probleme este, în primul rând, o legătură la o viteză rezonabilă. Ce este considerat rezonabil variază însă de la un site la altul si mai ales de la o tară la alta. Pentru America de Nord, un serviciu ISDN (având un minim de un canal B, de preferintă 2B+D, deci 64 sau 128 kbps) este un compromis acceptabil. Pentru Europa (în special estică), 28.8 kbps ar fi un minimum minimorum.

De asemenea, micsorarea (pe cât posibil) a dimensiunii imaginilor. Aceasta presupune o modificare a raportului între dimensiunea textului imaginii (în cazul în care imaginea are si un continut textual) si dimensiunea fizică a imaginii, pentru a impiedica pierderea lizibilitătii.

În aceeasi ordine de idei, foarte utile sunt instrumentele de genul giftool - programe ce permit "împletirea" (interlace) imaginilor GIF. Astfel, aceste imagini se încarcă mai rapid, începând cu o rezolutie mai slabă, pentru ca vizitatorul - desi neputând să vadă imediat toate detaliile - să-si facă rapid o idee despre continutul general al imaginii, putând astfel decide dacă doreste sau nu continuarea încărcării imaginii complete.

În sfârsit, un alt tip de pagini ce "nu functionează la vânzare" sunt cele care sunt mentinute de o echipă mică, cu insuficiente resurse materiale, grup ce nu este integrat în mediul si cultura companiei si deci nu reuseste să transmită o aceeasi perceptie, imagine sau mesaj. Această mini-echipă nu reuseste să lucreze în cooperare cu celelalte servicii de marketing ale companiei, nu urmează aceleasi directii, iar mesajul publicitar are de suferit.

Continutul si iar continutul

Designul si administrarea unui site de succes nu este deci o activitate trivială. Este mai degrabă o activitate ce trebuie bine coordonată, ce poate deveni costisitoare atât în timp cât si în bani. Rezultatele însă pot depăsi cu mult investitile făcute. O atentie particulară trebuie dată modului de îmbinare a continutului informational cu cel grafic, fără a lăsa de o parte, în măsura posibilitătilor, continutul tehnic.

Un mare număr de site-uri, ce au înregistrat un puternic succes, au însă un design grafic si tehnic destul de modest si neelaborat, însă debordează de continut informativ, nou, proaspăt si interesant. Deoarece cheia Internetului este: continut, continut, continut.

Caseta Publicatii pe Web.


(C) Copyright Computer Press Agora