Resurse electronice românesti

Octavian Ureche

Revolutia comunicatilor electronice la care asistăm în ultimii ani, nu a ocolit nici România. Desi prezenta Internetului în tara noastră nu s-a făcut cu adevărat simtită decât spre finele lui '95 - ajungând la începutul acestui an să atragă si atentia Guvernului Român - prezentele românesti pe Net datează de mai multi ani.

Analiza enumerativă de fată nu se vrea un survol exhaustiv al tuturor resurselor ce fac referintă la tara noastră pe Internet, ci mai degrabă o trecere în revistă a celor mai cunoscute siteuri, în termeni de trafic, număr de vizitatori sau legături de la diversele indexuri de căutare. Acest articol îsi propune deci o trecere în revistă a multitudinii de resurse electronice românesti, atât din România cât si cele din străinătate, despre România. O primă delimitare a acestor prezente românesti pe Internet poate fi făcută în functie de tipul si suportul fiecăreia.

Liste de distributie prin postă electronică

Înainte de răspândirea pe scară largă a serviciilor on-line - directe, ca si gopherele sau Web-ul - existau deja două resurse electronice românesti, ce utilizau (si continuă să utilizeze) posta electronică si respectiv USENET-ul.

Cunoscută si sub numele de Grup Informational Românesc, mailing-lista Romanians () este un grup foarte activ, nemoderat, cu un număr larg de participanti si un trafic destul de ridicat. Această listă functionează pe un server automat listserv la Universitatea Stanford, în California, si abordează o foarte largă bază de subiecte de discutie, de la turism la economie si la politică. Administrată de Alexandru Mihai Popovici (). Traficul este majoritar în limba română.

Rezervată până în 1994, din motive tehnologice, românilor aflati în afara hotarelor tării, lista de distributie are astăzi un număr din ce mai ce mai important de participanti din tară. Mai toate orasele universitare românesti au măcar o "voce" pe listă, de la elevi de liceu la studenti, profesori si cercetători - ceea ce arată însă că penetratia Internetului este limitată într-o mare măsură doar la nivelul retelelor academice. Dimpotrivă, în ceea ce priveste membrii din afara tării, acestia sunt distribuiti în mai toata lumea si reprezintă o multitudine de ocupatii. Este interesant de mentionat faptul că lista păstrează întreaga arhivă a discutiilor, arhive ce pot fi accesate oricând, prin curier electronic.

Pentru a deveni participant la discutii este suficientă trimiterea unui e-mail la continând în corpul mesajului o singură linie, cu formatul următor:

subscribe romanians Prenume Nume

O a doua listă de distributie, cu un caracter mult mai restrâns, a fost înfiintată în Israel si este administrată de către Jean-Henry Berevoescu. Lista ROM-UNIX () se adresează cu precădere programatorilor, abordând subiecte specializate în domeniul Unix - shell-uri, programare C, sistemul X Windows.

O primă listă de distributie electronică înfiintată în tară este ROMANIAN STUDENT LIST, înfiintată în 1994 de către studentii de la Universitatea Politehnică Bucuresti, de la Facultatea de Calculatoare.

Lista are în prezent 4 noduri de distributie, trei la Politehnică în Bucuresti si unul în Statele Unite, destinat distributiei pentru membri din afara tării. Participantii sunt într-o mare majoritate studenti bucuresteni, iar traficul are deci subiecte corespunzătoare intereselor locale ale acestora.

Abonarea este simplă, cu ajutorul unui mesaj la având continutul: SUBSCRIBE student-l.

Reteaua USENET

Un al doilea Grup Informational Românesc este newsgroup-ul USENET soc.culture.romanian (news://soc.culture.romanian). Singura prezenta românească pe USENET, initiată în 1991, nu necesită nici o formă de abonare pentru a putea avea acces - posta si citi articole - ci doar acces la un news-server, chiar si printr-o simplă legătură uucp.

Componenta si distributia participantilor este oarecum asemănătoare cu cea a listei Romanians, iar subiectele abordate sunt la fel de variate.

3. Gopher - precursorul Webului

La începutul lui 1994 o prima resursă interactivă on-line românească apare chiar în tară, la Politehnica în Bucuresti. Astfel, gopherul Ulise (gopher://ulise.cs.pub.ro) concentrează pentru câteva luni atentia comunitătii virtuale românesti internationale, prin cantitatea de informatie proaspătă disponibilă zilnic, chiar din România.

Un alt gopher, creat si administrat de către Daniel Drugea în (gopher://darwin.nbnet.nb.ca:70/11/interesting/special/romania/) contine la ora actuală una din cele mai mari si diverse baze de date despre România. O cantitate incredibilă de informatii, un adevărat "tezaur de cultură românească", între care se pot regăsi poze, adrese utile, poezii, literatură, retete culinare sau sfaturi turistice. Pe lângă marea cantitate de date deja acumulate, gopherul a preluat de asemenea continutul gopherului Mercurio din Elvetia, un fost prim mirror al lui ulise, dispărut astăzi.

Un număr tot mai ridicat de BBS-uri (Bulletin Boards), gratuite sau comerciale, sunt disponibile în tară, dat fiind costul lor minimal. Neavând [în cele mai multe cazuri] legătură directă la Internet, costurile de comunicatie sunt preluate de către vizitatori, care de multe ori trebuie să efectueze apeluri interurbane. Multe din ele oferă impresionante baze de date, precum si în rare cazuri, interfata spre e-mail Internet sau FidoNet

4. Resursele românesti pe Web

Apărute la începutul lui 1994, la doar câteva luni după aparitia primului gopher la Bucuresti, resursele românesti pe Web au evoluat de atunci, atât din punct de vedere cantitativ cât si calitativ, într-un ritm foarte alert. Datorită inexistentei unei infrastructuri informationale adecvate, care să permită legături numerice internationale de calitate, primele pagini românesti pe WWW si-au făcut întâi aparitia pe servere din afara tării. Din vara lui 1995 situatia a început însă să se amelioreze treptat, astfel încât azi acest nou mediu de comunicatie începe să devină din ce în ce mai prezent si popular si în tara noastră, începând, evident, cu centrele universitare.

Românii si-au facut deci aparitia pe Web în mai 1994, cu o prima pagină dedicată României (The Romanian WWW Home Page), cunoscută astăzi sub numele de Virtual Romania - România Virtuală (http://www.info.polymtl.ca/România/). Concepută initial ca o hartă senzitivă continând câteva legături gopher si ftp în tară, acest prim site românesc s-a dezvoltat rapid într-o largă structură continând astăzi stiri, informatii economice, o pagină dedicată Bursei de Valori Bucuresti (http://www.info.polymtl.ca/tavi/BVB.html)- continând ultimele date tranzactionale precum si informatii asupra companiilor înscrise.

Pe lângă a fi o arhivă a unei multitudini de resurse românesti, marea utilitate a acestui site vine din ridicatul număr de linkuri spre site-uri care contin pointere. Acest bogat continut este acompaniat de un complex design continând o serie de elemente "extensionate" din HTML. Aici pot fi regăsite exemple de frames (cadre) Cele 4 cadre sunt organizate astfel: Cadrul cel mare, de sus este asa numitul target, în care informatia principală va fi regăsită; cadrul larg de mijloc-jos serveste de cuprins. Acest cadru rămâne stabil, neschimbat în tot decursul navigării pe site, furnizând un mijloc rapid, intuitiv si simplu de reîntoarcere sau mers la unul din "capitole". În fine, cele două mici cadre din extremele de jos sunt cadre de "bun-venit" având rolul de a imprima un dinamism marcant si distinctiv sitului în general), server-push (ceasurile de jos), client-pull (schimbarea cadrelor între ele, din extremele stânga-dreapta de jos), Java Script (banderolele cu text ce defilează, atât în cadrul din mijloc de jos, cât si pe marginea de jos a navigatorului), Java Applets (banderolele de text integrate în fundal, în pagina Bursei sau a stirilor - nu e arătat în poză) si forms (formularul din pagina de feedback sau de guestbook).

Acest site a fost de curând recompensat de altfel cu distinctia "Top 5% of All Web Sites" din partea editorilor de la Point Communication Catalog, din Statele Unite. Fiind linkată la mai toate indexurile si "motoarele de căutare", ca si la resurse ca The European Home Pages, România Virtuală este la ora actuală situl românesc cu cel mai mare trafic si număr de vizitatori.

Tot pe acest site, poate fi regăsit si serviciul de stiri Telegrama (http://www.info.polymtl.ca/tavi/archive/10st.html) editat de Fundatia pentru Strategii de Comunicare - o organizatie independentă, non-profit. Acesta colectie de servicii informationale este o altă resursă interesantă continând un buletin de stiri în limba română si de asemenea un buletin economic săptămânal, Tele-Business. Buletinul de stiri Telegrama, primul ziar electronic românesc pe Internet, apărut în vara lui 1994, apare zilnic, trimis din Bucuresti, precum si în echivalente săptămânale în engleză franceză si germană, si este difuzat în 43 de tări. Continutul este foarte dens, prezentând o sinteză a stirilor din mass-media românească, în special principalele cotidiene.

Merită de asemenea mentionat faptul că este unica resursă electronică periodică on-line (buletin de stiri) cu plată, deci este un bun exemplu de autentificare a accesului în paginile rezervate abonatilor. Telegrama este vândută experimental si prin "Primul E-Shop Românesc", un interesant exemplu de tehnologie de vârf prin modul de plată ce utilizează proaspătul concept de "bani numerici virtuali".

Tot la categoria stiri, trebuie mentionate si Buletinul de Stiri INFONET, sau sintezele săptămânale ale revistei România Literară, ambele disponibile prin postă electronică, pe bază de abonament.

În tară, un prim site reprezentând România (http://indis.ici.ro/românia/homepage.html) a fost construit prin eforturile cercetătorilor de la ICI (Institutul Central de Informatică, Bucuresti). Paginile contin multe informatii generale despre tara noastră, constituindu-se într-un adevărat punct de intrare virtual. Tot pe acest site, pot fi regăsite buletinele de stiri RADOR (http://indis.ici.ro/romania/news/stiri.html) publicate de către serviciile de radio [guvernamentale] românesti.

Unul din cele mai reusite situri Web românesti, având un excelent design însotit de un util continut este situl Ambasadei României de la Washington http://www.embassy.org/romania/). Ambasada Română din Washington e un "must-see", fiind de altfel si în "Top 5%"; construite de o companie profesionistă, aceste pagini au fost premiate de mai multe servicii de clasificare pe Internet, si au devenit sursa de inspiratie pentru mai multe alte site-uri, incluzând cel al guvernului.

Internetul a atras în sfârsit si atentia Guvernului Român. Un alt excelent "entry-point" pentru România sunt de altfel paginile guvernamentale oficiale, intitulate The Romanian Government Room (http://www.guv.ro). Pe lângă multe, multe informatii oficiale, vizitatorul poate regăsi rubrici despre Presedentie, Parlament, Guvern, Partidele politice, precum si câteva buletine informationale, cum ar fi Palatul Cotroceni, publicând săptămânal stiri în limba română furnizate de cotidianul Dimineata, România Info (echivalentul în limba engleză), precum si săptămânalul electronic Din Activitatea Guvernului.

Paginile guvernamentale sunt o excelentă referintă, fiind oficiale, cu un amplu continut informational, si cu un design bine elaborat, pe cât de sobru pe atât de modern.

De curând, si alte organisme guvernamentale si-au anuntat prezenta pe acest nou mediu electronic de comunicare. Astfel, Agentia Română de Dezvoltare (http://www.rda.ro) ce prezintă date generale privind procesul de privatizare precum si informatii utile pentru investitorii străini. Parlamentul României (http://dias.vsat.ro) este un site ce pune accentul pe continut, lăsând de o parte din păcate partea estetică. Informatiile sunt diverse si foarte complete însă, vizitatorul putând regăsi explicatii cu privire la Constitutia României, la sistemul electoral, la structura Parlamentului, etc.

Printre primele întreprinderi comerciale din tară care au apăsat cu putere pe pedala de acceleratie a prezentei on-line se află si editura Computer Press Agora (http://www.agora.ro/cpa/cpa.html), ce publică cunoscutele reviste BYTE-România, PC Report si CAD Report. Site-ul Agora-Online este un site nu numai cu un reusit si estetic design, însă si cu un continut surprinzător de detaliat, articole si comentarii întregi (în domeniul informaticii) regăsindu-se în paginile lor.

Pot fi de asemenea mentionate siturile diverselor companii furnizoare de servicii Internet, cum ar fi EuNet (http://www.eunet.ro), InterComp (http://www.vsat.ro), HotSoft (http://www.hotsoft.ro) sau Kappa (http://www.kappa.ro). Aceasta din urmă adăposteste între altele si paginile câtorva cotidiene românesti, cum ar fi Evenimentul Zilei, Ziua si Dimineata. Chiar dacă aceste publicatii nu au încă formatul de adevărate "ziare electronice", prezenta lor pe Web, fie ea si restrânsă, este un evident punct pozitiv în intensa activitate de penetrare a Internetului în tară.

Un rol important în promovarea penetratiei Internetului în România Fundatia Soros (http://www.soros.ro) oferă prin paginile de pe serverul central informatii despre toate oficiile din tară, precum si asupra institutiilor de învătământ la care furnizează accesul Internet. Trei din oficiile Fundatiei au servere WWW continând informatii locale: la Cluj-Napoca (http:// www.soroscj.ro), Iasi (http://www.sorosis.ro) si Timisoara (http://www.sorostm.ro).

Astfel, cotidianul România Liberă (http://www.gold.net/users/jo77/) si-a făcut de curând aparitia pe Web, oferind o editie săptămânală în limba engleză. O întreagă serie de rubrici interesante (Politică, Economie, Cultură, etc.) contin o mare cantitate de informatii proaspete, si mai ales... gratuite. Trebuie precizat faptul că doar editia curentă este disponibilă on-line, arhivele putând fi consultate doar făcând o cerere editorilor, prin e-mail.

Romanian Press Review (http://www.halcyon.com/rompr/) contine o colectie de pagini ce fac o sinteză a presei românesti, pagini scrise de reporteri din tară. Paginile, în limba engleză, sunt publicate de Balkan Media Group, Inc. Sunt abordate subiecte politice, economice si culturale. Actualmente gratuit, serviciul va fi în curând disponibil doar pe bază de abonament, la pretul de 25$ pe an.

O altă pagină dedicată economiei, Romania Business-Economics Page (http://www.generation.net/romania/) oferă o largă varietate de informatii de profil despre tara noastră. Utilizând o multitudine de surse de informare, pagina se remarcă printr-un design foarte estetic si atrăgător.

RomClub (http://www.vicnet.net.au/~romclub/florin/ro.htm), este situl comunitătii românesti din Australia. O parte majoră a acestui site este dedicată României: astfel, vizitatorul poate să aleagă între informatii asupra istoriei (antică, medievală, pre-revolutionară), geografiei, economiei, culturii, artelor, si chiar asupra limbii române, unde fraze uzuale pot fi ascultate în fisiere audio.

Pagina Republicii Moldova (http://www.info.polymtl.ca/Moldova/)   este una din unicele resurse privitoare la românii de peste Prut. Cu informatii generale despre Moldova si în particular despre capitala sa, Chisinău, această pagină numără printre vizitatorii ei si pe Mircea Snegur, în 1995 în cadrul unei vizite în Germania.

O excelentă resursă electronică pe Web este Pagina Bucurestiului - The Bucharest Home Page (http://www.humnet.ucla.edu/hcf/staff/andrei/bucuresti.html), administrată de Andrei Cazacu si Mihai Pop, în Statele Unite.

Informatii generale, hărti, imagini, adrese de hoteluri, restaurante si discoteci, precum si multe, multe alte informatii turistice sunt oferite vizitatorilor, într-un format foarte modern, ce utilizează cadrele (forms) si limbajul JavaScript. Pe acelasi site, Andrei a creat si o foarte completă si informativă referintă întitulată Romania on the Internet (http://www.humnet.ucla.edu/hcf/staff/andrei/romweb.html), referintă ce contine linkuri la mai toate resursele electronice românesti, atât cele din tară cât si cele de peste hotare.

Tot la acelasi capitol, ce poate fi clasificat ca fiind destinat vizitatorilor ce utilizază un "focused search" - care stiu ce caută, si caută ceva precis -, o detaliată si foarte completă pagină dedicată Timisoarei a fost creată de către Alex Toth, în Statele Unite.

City of Timisoara's Home Page (http:// www.webcom.com/~timis) este dedicată Orasului Revolutiei, cu o largă cantitate de informatii textuale si grafice, într-o estetică deosebită. Tot prin eforturile lui Alex, si "Sportul Rege" este prezent pe Web, în The Romanian Soccer Page (http:// www.webcom.com/~timis/soccer.html) ce contine un munte de statistici si rezultate din fotbalul Român: Divizia Natională, Cupa României, românii în Cupele Europene, etc.

Alte resurse electronice ce merită mentionate sunt directoarele ce contin liste detaliate cu persoane si servicii disponibile prin Internet. Astfel, Lista KnowHow (http://www.info.polymtl.ca/tavi/archive/KnowHow.html), initiată de către Tiberiu Gheorgiu, în Canada, contine numele si adresele a mai multe sute de specialisti din tară si străinătate, dispusi să colaboreze sau să-si ofere ajutorul în domeniile lor respective de interes. Acest grup informal este deschis tuturor acelora care doresc să creeze legături profesionale.

Navigating Romanian Resource Servers, administrată de Ted Lungu (http://www.info.polymtl.ca/tavi/archive/resurse.html) este o lungă dar foarte utilă si detaliată listă continând informatii despre diferitele servere electronice românesti din sau despre România. În aceasi categorie intră si Paginile Albe Românesti (sau E-Mail List for Romania) (http://www.info.polymtl.ca/tavi/archive/email.romania.html) listă initiată de către Marius Hâncu. Este vorba de o sursă quasi-exhaustivă continând mai toate adresele electronice e-mail din tară, cu accent pus pe institutiile academice - universităti, licee, institutii de cercetare. Este probabil dintre putinele resurse, din lumea întreagă, continând atât de multe informatii la scara unei tări întregi.

În sfârsit, Paginile Galbene Românesti (http://www.romanianyellowpages.com/~mozaic/) listează întreprinderi comerciale românesti sau cu legături de afaceri în România. Această resursă este un serviciu comercial, la care companiile ce doresc să participe plătesc o taxă pentru a fi listate la una din diversele categorii cum ar fi Cărti, Doctori, Educatie, Hoteluri, Magazine Alimentare, Transport, Turism, etc. Chiar dacă prezentarea grafică nu este caracterul distinctiv al acestei resurse, valoarea îi provine din continut.

Servere WWW pot fi regăsite astăzi în mai toate centrele universitare ale tării. Astfel sunt disponibile pagini ale diverselor institutii academice în Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Târgu Mures, Galati si Craiova.

Iată deci o rapidă trecere în revistă a multitudinii de resurse electronice românesti, disponibile prin Internet. Marea cantitate de informatie disponibilă, si în multe cazuri si prezentarea deosebită a acestora, plasează România într-o pozitie competitivă în raport cu celelalte tări din zonă, comparându-se foarte bine - dacă nu mult mai bine - cu resursele altor natii.

Mai mult, este foarte probabil ca odată cu dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicatii, amploarea eforturilor de a spori prezentele românesti în Cyberspace - atât la nivel cantitativ cât si la cel calitativ - să ia si mai mari proportii, ceea ce va avea ca si consecintă promovarea României pe plan international.


(C) Copyright Computer Press Agora