Excelenta sa: Toshiba Tecra 720 CDT

Cristian Mateescu

Toshiba Information Systems a lansat recent un nou membru al gamei sale superioare, Tecra, bazat pe cel mai nou microprocesor Intel pentru calculatoare portabile, Pentium 133 MHz. Noul notebook produs de Toshiba incorporează un superb display cu matrice activă de 12,1 inch si o rezolutie de 1024x758 pixeli, oferind o suprafată de lucru cu 64% mai mare decât rezolutia de 800x600 pixeli (acest notebook este primul care depăseste bariera celor 800x600 pixeli într-un display intern).

Tecra 720 CDT dispune de o memorie cache de nivel 2 de 256 Kb, suportă EDO RAM (Extended Data Output) si este construit pe baza unui cip-set PCI de 32 de biti.

Noul notebook este livrat standard cu 16 Mb EDO RAM si poate fi extins până la un incredibil 144 Mb folosind module de 8, 16, 32, 64 sau 128 Mb RAM. Nici în ceea ce priveste capacitatea de stocare noul Tecra nu se lasă mai prejos, oferind un hard disc de 1,2 Gb, un al doilea hard disc putând fi instalat în slotul SelectBay. Acest disc este detasabil, pentru a putea fi înlocuit cu discuri de capacităti mai mari când acestea vor fi disponibile. De asemenea, este primul notebook care incorporează o unitate CD-ROM 6x, cu o rata de transfer în mod burst de 8,33 Mb/s.

Din dotarea standard face parte si binecunoscutul slot SelectBay, în care poate fi introdusă fie unitatea de CD-ROM, fie cea floppy de 1,44 Mb, fie un al doilea hard disc de 1,2 Gb. CD-ROM-ul si unitatea de floppy disc pot fi folosite simultan, dacă o atasăm pe cea de-a doua folosind un port extern sau slotul SelectBay de pe unitatea optională Desk Station V.

Tecra 720 CDT ofera full-motion video utilizând noua tehnologie de accelerare video pe 64 de biti BitBLT, hardware video zoom si conversie YUV-RGB. Utilizând o cartela ZV PC Card acest notebook oferă video playback MPEG1 si MPEG2 ca si video conferinte sau posibilităti de captură TV.

Pentru amatorii de telecomunicatii noul Tecra are incorporat un fax/modem de 28,8 Kbps ce oferă si functii avansate de telefonie, ca de exemplu robot telefonic. Difuzorul intern ce permite comunicatii full-duplex ca si hardware-ul pentru telefonie elimină necesitatea unui telefon în birou. Sunt oferite de asemenea două sloturi PC Card ce acceptă două cartele Type I-II sau o cartela Type III.

Energia necesară functionării este livrată de un acumulator lithium-ion. Folosind utilitarele incluse pentru power-management (MaxTime Power Management) timpul de functionare este cuprins între 2 si 4 ore.

Pentru a elimina necesitatea utilizării a două calculatoare, unul portabil si unul desktop, Toshiba oferă noul Desk Station V Plus ce pune la dispozitie:

Noul notebook produs de Toshiba oferă o bogată colectie de software preinstalat ce include: Windows95 sau Windows for Workgroups 3.11, Indeo Video, RunTime Video for Windows, ESS Audio Drive, Tran Xit, Sony Music Screeners, Netscape Navigator, America Online, Compu Serve, Dow Jones Personal Journal MPEG Arcade Player si Toshiba Custom Utilities: MaxTime, Fn-esse, magiCDisc.

Tohiba oferă pentru acest notebook un bogat sortiment de accesorii, începând cu carcase pentru transport si până la cartele ethernet si fast ethernet, modem-uri, cartele GPS (Global Positioning System), acumulatori si asa mai departe. Aproape că nu mai există operatie care să poata fi efectuată cu un calculator desktop, care să nu poată fi realizată si pe noul Toshiba Tecra 720 CDT.

Bineînteles că toate aceste facilităti sunt oferite la un pret care nu este chiar la îndemâna oricui. Pretul estimat al lui Tecra 720 CDT în configuratia de bază este de 7499 USD. Dar dacă punem cap la cap toate facilitătile pe care le oferă acest mic calculator de nici 4 Kg si tinând cont că acesta este vârful liniei Tecra, acest pret este pe deplin explicabil.

Noul notebook TOSHIBA Satellite 100CS

La începutul lunii februarie, Toshiba Information Systems a lansat un nou notebook Pentium din seria Satellite, în privinta căruia producatorul speră să fie la îndemâna multor cumpărători datorită pretului redus si a raportului pret/performantă foarte atrăgător.

Noul notebook Satellite 100CS se bazează pe procesorul Intel Pentium la 75 MHz si este echipat standard cu 8 Mb EDO RAM (expandabil la 40 Mb) si un hard disc de 504 Mb. Dispune de un afisaj dual scan STN de 10,4 inch ce îi permite o rezolutie de 640x480 pixeli si de două sloturi PC Card pentru două cartele Type I-II sau o cartelă Type III. Ceea ce se remarcă la acest notebook este absenta unei surse externe de curent. Inginerii de la Toshiba au integrat sursa în acest mic notebook, iar pentru conectarea la retea nu este necesar decât un simplu cablu.

Pretul estimativ de vânzare al noului Satellite 100CS este de 1999 USD, ceea ce îl face unul din cele mai competitive notebookuri Pentium aflate pe piată în acest moment.


(C) Copyright Computer Press Agora