O suită grafică într-o logică simplă, cum ai spune ABC

ABC-ul graficii

Cînd am primit această suită de aplicatii grafice am fost de două ori bucuros. În primul rînd pentru că doream să văd la lucru noua versiune a unui program de grafică rastru pe care l-am admirat de multă vreme - Picture Publisher, si care era practic fără rival pînă ce Adobe nu a introdus pe piată versiunea de PC a celebrului Photoshop. În al doilea rînd doream să încerc pe viu acea aplicatie Micrografx Designer - un program de grafică vectorială ce se doreste foarte pretios situat undeva între grafica artistică (ilustratii) si cea industrială (planse). În aceeasi suită Micrografx a incorporat si o aplicatie de proiectat diagrame - ABC FlowCharter precum si un gestionar de imagini/ilustratii - ABC Media Manager.

Ca orice suită care se respectă ABC GraphicsSuite vine însotită de o aplicatie bonus - Instant 3D, de o multime de clipart-uri ( peste 30000) precum si de fonturi. Totul este "ambalat" pe trei CDuri, unul cu aplicatiile, fonturi si o parte din cliparturi, al doilea se numeste contents (continut) si este plin de ilustratii si imagini organizate ca într-o bibliotecă, iar ultimul este un fotoCD cu imagini jpeg, de asemenea bine structurat.

La prima vedere o multime de imagini, ilustrati si cîteva aplicatii. Dar tocmai aplicatiile sînt cele care desi reprezintă doar 1% din toti acesti biti, aduc specificul si utilitatea acestui pachet.

Înainte de a arunca o privire sumară asuprea fiecăreia, se cuvin mentionate cîteva aspecte de ordin general ale acestora.

Aplicatiile în suită

Fireste, dacă ele se vînd la "pachet" trebuie să existe si un alt motiv decît numele producătorului, care să justifice gruparea lor. Aceste aspecte sînt înglobate toate sub cuvîntul magic - integrare. Într-adevăr, toate aplicatiile se integrează perfect în filozofia OLE 2.0 pe care Microsoft o promovează, asa încît sînt posibile nu numai inserări de obiecte ci întreg apanajul OLE Automation cu editare pe loc si drag-and-drop. În plus un alt slogan - aplicatii de 32 biti poate spune mai putine lucruri utilizatorului obisnuit, dar el înseamnă foarte mult pentru viteza, robustetea si integrarea în filozofia Windows 95 a acestor aplicatii.

Pe de altă parte Micrografx s-a străduit să aducă toate aplicatiile suitei la un numitor comun din punctul de vedere al interfetei. Într-adevăr, acesta poate fi considerat unul din punctele tari ale produsului deoarece nu numai că lucrul cu meniurile, barele si ferestrele de unelte sînt similare de-a lungul aplicatiilor din suita ABC, dar ele păstrează si o similitudinde destul de accentuată cu cele ale aplicatiilor Microsoft Office for Windows 95. Pe de o parte acest lucru este bun deoarece o integrare la nivel OLE cu editare pe loc nu produce o schimbare semnificativă a mediului (utilizatorul are senzatia că a rămas în aceeasi aplicatie), iar pe de altă parte scurtează foarte mult curba de învătare. Din acest ultim punct de vedere trebuie să recunosc că în afară de Picture Publisher pe care-l cunosteam dintr-o versiune anterioară, cu celelalte programe ale suitei m-am acomodat în cîteva ore si după cîteva zile puteam să le folosesc aproape de nivelul profesionist. Poate că, apropo de acest lucru, cel mai greu mi-a fost să uit cîteva dintre automatismele pe care le-am "cîstigat" utilizînd Corel Draw-ul.

Evident că în spatele ratiunii treze cu care urmăream ce se întîmplă în aplicatiile Micrografix, lucra un mic drăcusor care făcea imediat o comparatie cu suita Corel. A fost chiar dificil la un moment dat să-mi opresc acest mic drăcusor si să nu scriu o comparatie între cele două suite. Acest fapt ar fi nedrept din mai multe puncte de vedere. În primul rînd cele două pachete chiar dacă atacă acelasi segment de piată sînt în esentă destul de diferite. Dacă pachetul de la Corel este construit în jurul lui Corel Draw - o aplicatie de grafică vectorială, pachetul lui Micrografx are în centru o aplicatie de grafică rastru - Picture Publisher. Aceste lucruri se răsfrîng mai departe asupra întregii evolutii a celor două suite. Vă mai dau un singur argument. Dacă Corel este bine răspîndit pe piata locală, produsul Micrografx încă nu este suficient de cunoscut. Cinstit este ca să-i lăsăm si acestuia din urmă un timp de "crestere" după care să atacăm problema unei comparatii directe (dacă va mai fi cazul).

În privinta scurtelor prezentări ce urmează vă atrag atentia încă din start că vor fi trecute în revistă doar unele aspecte pe care le-am considerat remarcabile, restul rămînînd să vi se dezvăluie dacă veti obtine acest pachet. Si acum pe cai...

Picture Publisher

Micrografx îsi prezintă pe scurt această aplicatie ca fiind cîstigătoarea a numeroase premii între aplicatiile de pictură si editare de imagini. Este într-adevăr o aplicatie foarte robustă si bine gîndită. Din punctul de vedere al interfetei utilizator este remarcabilă adaptarea vechii interfete la standardele Windows 95. Ceea ce vedeti în captura de ecran de mai sus este interfata aplicatiei modificată de mine după preferinte. Într-un mod similar aplicatiilor din Office 95, si aici este posibilă definirea de toolbar-uri, modificarea acestora, pozitionarea lor si modul lor de afisare.

Dar să intrăm în cîteva detalii. Picture Publisher a impus o tehnologie extrem de utilă în aplicatiile grafice de acest tip. Ea este chiar proprietatea Micrografx si se numeste Object Layers. În Picture Publisher fiecărui element grafic de tip obiect ce este introdus în imagine i se atasează un layer. Astfel că diferitele portiuni ale imagini pot fi trimise înspre fundal sau pot fi aduse în fată. Mai mult, cînd e vorba de exemplu de un obiect de tip text acesta poate oricînd să fie editat - o facilitate pe care n-o veti întîlni în nici un alt program de grafică rastru.

Lucrul cu măstile reprezintă de fapt întreaga artă a utilizării Picture Publisher. Este disponibil întrg spectrul de operatii inclusiv crearea de obiecte din măsti. Aceste obiecte au propria lor mască de transparentă astfel încît se pot controla nu numai transparentele layer-elor sau tipul de operatii de suprapunere ci si transparenta unor anumite zone ale obiectului. În captura de ecran se pot vedea două obiecte; cel din fată are un glob de sticlă prin care se vede "înăuntru lui" dar si obiectul din spate care este adus din Media Manager iar la origine este o ilustratie realizată cu Micrografx Designer. Caseta "Un obiect transparent în patru pasi" ilustrează simplitatea cu care se pot crea astfel de obiecte cu zone transparente. Am reusit de asemenea să atasez aplicatiei toate filtrele pe care le-am instalat si pentru Photoshop, lucru pozitiv. Iar restul ... vă las să le descoperiti si singur.

Micrografx Designer

A doua aplicatie a suitei, dar poate cea mai complicată, este o aplicatie de editare grafică vectorială.

Spre deosebire de multe astfel de aplicatii, Designer este foarte precis în privinta

pozitionării, dimensionării si mai ales a modalitătilor de snap la grid sau la puncte de referintă. Unul din testele simple pe care le fac la acest soi de aplicatii este să văd dacă se poate desena usor o hîrtie milimetrică precisă. Cu Designer totul a mers perfect , poate este chiar prea precis pentru uzul general (mă gîndesc la faptul că am reusit să setez gridul la o precizie de 10 microni!), spre deosebire de Corel Draw de exemplu cu care nu se poate face nici măcar o hîrtie centimetrică.

Altfel însă Designer-ul este destul de complicat si multe din noile "smecherii" din Corel încă nu le-am reusit în el. Am găsit însă ceva deosebit: Pentru figurile geometrice umplute cu un model vectorial sau chiar cu o simplă hasură, Designer stie să deformeze si continutul astfel că se pot obtine efecte speciale deosebite. Cu sigurantă pentru cei care doresc să facă ilustratii tehnice sau stiintifice, această aplicatie le oferă cadrul ideal.

ABC FlowCharter

A treia aplicatie are un specific aparte. Poate pentru noi românii diagramele de proces, organigramele, organizare a fluxului de productie sînt ceva exotic. În vest însă, unde certificarea ISO 9000 este un deziderat pentru fiecare organizatie ce doreste să se impună pe piată - această aplicatie are cu sigurantă multi potentiali clienti. Despre ce este vorba? Pur si simplu din cîteva clicuri si selectii puteti crea în cîteva minute orice fel de diagramă, aplicatia avînd un bogat set de sabloane pentru diferite tipuri de blocuri precum si mecanisme de interconectare automată.

Lucrul cel mai important însă, este că ABC FlowCharter se poate conecta la practic orice sursă de date precum si invers, în contextul integrării cu Office 95 sau chiar numai cu Word-ul si Excel-ul, devenind un instrument de mare productivitate.

ABC MediaManager

Acest ultim modul este o mică aplicatie de gestiune globală a informatiilor de tip grafic. Fisierelor grafice ale căror formate sînt cunoscute li se atasează o mică "bază de date" cu informatii despre acestea, inclusiv o mică imagine de control - thumbnail. Această asa-zisă bază de date este organizată arborescent pe colectii de subiecte. În cadrul subiectelor se memorează informatia care poate fi accesată din orice aplicatie care suportă drag-and-drop, MediaManager avînd grijă de conversiile necesare. Suita dispune de peste 55 de filtre de export/import rastru si vectorial.

Simplu ca ABC ... Dar ar mai fi cel putin cîte litere, de povestit despre această suită.


(C) Copyright Computer Press Agora