La circa o lună după ce principalul său competitor pe piata de notebook-uri high-end, Toshiba, lansa modelul Tecra 720CDT, IBM a lansat un nou portabil din familia ThinkPad 760, si anume ThinkPad 760ED

IBM ThinkPad 760ED

Cristian Mateescu

Ca si notebook-ul produs de Toshiba, noul ThinkPad 760ED se bazează pe cel mai nou microprocesor Intel Pentium pentru calculatoare mobile la 133 Mhz. Configuratia standard include 16 Mb EDO RAM expandabil la 80 Mb, un disc hard EIDE de 1,2 Gb si un ecran color TFT de 12,1" ce suporta o rezolutie maximă de 800x600 pixeli.

Din arsenalul multimedia al noului notebook fac parte o unitate CD-ROM 4x, noul sistem audio TheatreSound compatibil Sound Blaster ce suporta de asemenea MIDI si fisiere .WAV, un decodor hardware MPEG-1 si MPEG-2 precum si intrări/iesiri video PAL/NTSC pentru captură si overlay video.

Noul membru al seriei ThinkPad 760 nu se lasă mai prejos nici în domeniul telecomunicatiilor. Din configuratia standard fac parte un modul fax/modem la 28,8/14,4 Kbps cu facilitati full-duplex, speakerphone si robot telefonic digital ce permite transmisii simultane de voce si date pe aceeasi linie telefonică. Acest model contine de asemenea si două porturi pentru comunicatii în infrarosu de 1,15 Mbps pentru imprimare sau transfer de fisiere. Nu lipseste de altfel suportul nici pentru două PC Card-uri Type I/II sau un PC Card Type III ca si pentru tehnologie PC CardBus pe 32 de biti.

Slotul UltraBay standard permite înlocuirea unitătii CD-ROM cu o unitate floppy, un al doilea acumulator sau un al doilea disc hard, pentru o capacitate totală de 2,4 Gb. Se oferă de asemenea două modele SelactaDock pentru mărirea functionalitătii când notebook-ul este folosit în birou.

Fără alte costuri suplimentare, IBM oferă cu acest notebook pachetul software Lotus SmartSuite (WordPro, 1-2-3, Freelance, Approach si Organizer). ThinkPad 760ED suportă ca sisteme de operare toată gama de produse Windows (3.11, Wfw, 95, NT 3.51), OS/2 Warp/Warp Connect precum si IBM PC DOS 7.0 si MS DOS 6.22. 


(C) Copyright Computer Press Agora