JavaOS

În cadrul conferintei JavaOne, tinută la San Francisco între 29 si 31 iunie, JavaSoft a anuntat primul sistem de operare scris în limbajul Java. JavaOS este foarte compact si este proiectat pentru a rula aplicatiile Java direct pe microprocesor în sisteme care pleacă de la calculatoare de retea (NC) până la pagere. Pe lângă acest anunt, câteva companii de primă mână si-au anuntat intentia de a lansa în curând scule de dezvoltare pentru acest nou sistem de operare.

JavaOS este un mediu dinamic care aduce avantajele limbajului Java în zona sistemelor de operare si este probabil cel mai mic sistem de operare care poate rula Java. JavaOS va rula fără probleme pe un calculator de retea, un PDA, o imprimantă, o masină pentru jocuri, un telefon celular si orice alte dispozitive care au nevoie de un sistem de operare si de abilitatea de a rula Java.

La ora actuală, si-au anuntat deja intentia de a licentia JavaOS următoarele firme: Acer Inc., Acer Periferals, Alcatel Business Systems, Axil Computers, ETEN Information Systems Co., Hyundai Electronics, Mitsubishi Electric Corp., Nokia, Oracle, Sun Microsystems, SunRiver Data Systems, Tatung Company, Toshiba Corporation, Xerox si alte companii. În acelasi timp, firme precum Borland International, Corel Corporation, SunSoft, Symantec si altii au anuntat că intentionează să scrie utilitare pentru noul sistem de operare. Un alt si impresionant de firme au anuntat că vor implementa sistemul JavaOS pe procesoarele proprii: ARM Ltd., Cirrus Logic, Fujitsu Microelectronics Inc., LSI Logic, National Semiconductor si Sun Microelectronics.

JavaSoft se asteaptă ca javaOS să ruleze pe procesoare precum ARM, CompactRISC, Intel x86, NS486, PowerPC, microJAVA, microSPARC, picoJAVA, SPARClite si altele.

JavaSoft colaborează cu companii de vârf pentru a defini API-uri deschise pentru a usura sarcina dezvoltatorilor dornici să încerce noul sistem.

JavaOS este conceput pentru a putea rula din ROM si poate rula pe doar 512 kocteti de ROM si 256 Kocteti de RAM. Pentru în calculator de retea (NC) întregul sistem JavaOS plus un navigator HotJava plus spatiu pentru a încărca applet-uri si pagini Web din retea necesită doar 3 Mocteti de ROM `I 4 Mocteti de RAM. JavaOS este atât de mic pentru că este scris aproape în întregime în Java.


(C) Copyright Computer Press Agora