Dacă v-ati săturat de insuficientele mouse-ului atunci nu vă mai rămâne decât să cititi articolul următor

Tableta DrawingSlate II

De multe ori ne aflăm în situatia de a face un desen artistic, cu un program de desenare oarecare, dar din păcate mouse-ul nu ne este de prea mare folos, deoarece desenul arată la sfârsit de parcă am fi trecut printr-o criză de friguri. O variantă este de a folosi tastatura, dar de data aceasta vom fi si mai dezamăgiti de rezultate. Nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să punem mâna pe creion si pe hârtie si să renuntăm la calculator, pentru moment. Poate după aceea un scaner, ne va ajuta să rezolvăm problema, dacă îl avem. Dar ce ne facem în clipa în care dorim să trecem acelasi desen, realizat cu mâna, în format vectorial? De data aceasta scanerul nu va mai putea face nimic.

Solutia salvatoare constă în folosirea tabletelor grafice. Schimbând creionul cu un stilou special, si hârtia cu suprafata dreptunghiulară a tabletei, geniul vostru în ale desenelor poate trece fără nici o problemă si pe calculator, fără a mai da bani pe un scaner sau pe un program super sofisticat care transformă ilustratele în desene vectoriale.

O astfel de minune este si tableta produsă de firma CalComp, DrawingSlate II. Această tabletă combină toate avantajele oferite de un mouse si de o tabletă grafică obisnuită, pentru a face munca utilizatorului mai usoară si mai plăcută. Ea este însotită de un stilou special cu care se va lucra deasupra tabletei.

Cum functionează?

Tot ce trebuie să stiti este să tineti un stilou în mână si să-l miscati pe deasupra tabletei, exact cum l-ati misca deasupra unei foi de hârtie. Singura diferentă constă în faptul că rezultatul deplasării nu se va vedea pe tabletă ci pe ecran. Chiar dacă miscarea se face deasupra tabletei la un centimetru, aceasta va simti modificarea coordonatei. Dacă îndepărtăm si mai mult vârful stiloului, deplasarea va fi receptată doar în momentul când îl vom apropia din nou de tabletă, pe ecran înregistrându-se un salt al cursorului.

Dacă dorim să desenăm, este nevoie să apăsăm putin pe suprafata tabletei, iar dacă suntem într-un program de desenare mai performant, acesta va putea sesiza chiar si valoarea presiunii cu care apăsăm pe tabletă. Astfel, dacă desenăm cu culoarea negru pe un fond alb, la o apăsare mai usoară linia desenată va avea culoarea gri.

Putem chiar copia o imagine de pe hârtie într-un program grafic, fixând hârtia deasupra tabletei si redesenând-o apoi cu stiloul special. Calitatea desenului va depinde bineînteles de măiestria mânuiri condeiului electronic.

Spuneam putin mai sus că tableta preia si avantajele oferite de mouse. Iată cum realizează acest lucru: Pentru a misca cursorul pe ecran este suficientă miscarea stiloului pe deasupra tabletei, miscarea dovedindu-se a fi cu mult mai precisă decât în cazul mouselui. Pentru a face un clic este suficient să apăsăm putin cu vârful stiloului pe tabletă. Pentru un dublu clic vom apăsa de două ori consecutiv. Pentru a înlocui si celelalte butoane ale mouse-lui stiloul este prevăzut si cu două butonase laterale, care printr-o simplă apăsare înlocuiesc apăsarea butoanelor de la mouse. Ceea ce a mai rămas este mutarea unui obiect pe ecran. Aceasta se realizează miscând stiloul apăsat pe suprafata tabletei. La fel se operează si cu selectarea texului.

Toate aceste functii pot fi schimbate dacă schimbăm configurarea tabletei. Aceste schimbări pot fi efectuate fie din programul Tablet Control Panel, program ce însoteste tableta, fie de la tableta propriu-zisă. Pentru aceasta, si nu numai, tableta a fost prevăzută în partea de deasupra suprafetei dreptunghiulare cu o serie de butoane care se activează tot cu stiloul special. Ele sunt împărtite pe patru categorii. În prima si ultima categorie intră doar câte un singur buton, primul activându-le pe celelalte, actionând de fapt ca un comutator pentru configurare, iar ultimul fiind butonul de salvare a schimbărilor produse în configurare. În cea de-a doua categorie intră 4 butoane numite si bănci. Notate cu litere de la A la D, fiecare bancă contine de fapt un set diferit de setări pentru cele 12 butoane din cea de-a treia categorie. Si în sfârsit ajungem si la butoanele care stabilesc de fapt configurarea. Acestea sunt butoanele de configurare din cea de-a treia categorie. Fiecare buton de configurare din această categorie poate fi selectat sau neselectat. Un led de pe tabletă ne arată acest lucru. Prin apăsarea unuia dintre aceste butoane li se poate schimba setarea.

Folosind aceste butoane se poate schimba tipul tabletei ( văzută din programe ), rata de transmisie a informatilor între calculator si tabletă, paritatea, tipul de mouse pe care-l substitue, orientarea tabletei, s.a.m.d.

CalcComp Digitizer Software

CalcComp Digitizer Software este pachetul software care vă oferă o putere deplină asupra tabletei. El este alcătuit din patru programe:

Pen Pressure vă dă posibilitatea de a schimba sensibilitatea tabletei la presiunea exercitată de stilou asupra ei. Se pot defini diferite valori ale presiuni pentru a activa unelte de desenare într-un program grafic.

Cu Button Macros se pot defini macrouri pentru categoria a treia de butoane de pe tablete. În cazul tabletei un macro este o secventă de clicuri, dublu clicuri si de modificare a unor configurări simple. O parte din aceste macrouri sunt predefinite de către producători. Aici si utilizatori pot spune un cuvânt important, deoarece se pot crea macrouri noi sau modifica unele existente. Fiecărui buton din cea de-a treia categorie i se poate asocia câte un macro, care se va activa la apăsarea cu stiloul special.

Se pot asocia chiar mai multe macrouri într-o înregistrare cu ajutorul programului Recording. Acesta are rolul de a gestiona înregistrările de macrouri si este folositor în cazul efectuări unor operati mai lungi, care sunt alcătuite din alte operati mai simple.

Un alt program al aceluiasi pachet este si Area Mapping, program ce se ocupă de gestionarea zonei dreptunghiulare de desenare a tabletei. Pe acest dreptunghi se pot defini alte dreptunghiuri mai mici, fiecăruia asociindu-se o fereastră de pe ecran, astfel încât prin trecerea cu stiloul pe zona rezervată unei ferestre care se află, de exemplu, în spatele ferestrei curente active, aceasta devine activă. De asemenea, dacă considerăm că zona dreptunghiulară este prea mare pentru a ne misca pe ea când folosim tableta ca mouse, acelasi program ne va ajuta să reducem zona activă a acesteia.

Concluzii

Dacă nu mai sunteti multumit de bătrânul mouse, atunci un înlocuitor ideal se dovedeste a fi tableta grafică DrawSlate II. Usor de folosit si cu o mare acuratete, aceasta reuseste prin sistemul de preluare a informatiei, prin stiloul special, să creeze o nouă imagine a mediilor de dezvoltare de grafică. Prin facilitătile pe care le posedă tableta oferă o gamă variată de servicii, usor de implementat si utilizat. Din aceste motive ea se dovedeste a fi unealta ideală pentru viitorii utilizatori de programe grafice. 

Domnul Crystian Matei este student la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universitătii Târgu-Mures.

(C) Copyright Computer Press Agora