Creativitatea

Creativitatea nu are nimic de-a face cu banii…

Augustin MOGA

Doi invitati din partea firmei Autodesk GmbH —dl. Waldemar Lastowski, Area Manager si dl. Hans Weigert, Manager Market Group Multimedia— prezenti la Bucuresti cu ocazia lansării oficiale a produsului 3D Studio MAX, au avut amabilitatea de a-mi acorda un interviu la a cărui lectură vă invit în continuare.
Rep.: Bine ati venit în România! V-as ruga să vă prezentati si să-mi spuneti câteva cuvinte despre evenimentul din această seară…

Waldemar Lastowski: mă numesc Waldemar Lastowski, lucrez în München, si sunt coordonatorul acestei zone, responsabil cu toate activitătile [Autodesk - n.r.] din sud-estul Europei: România, Bulgaria, Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Macedonia si Moldova. Toate aceste activităti sunt controlate de la München. În România, avem marele noroc de a colabora cu A&C International —distribuitorul nostru— care prin munca deosebită din ultimii cinci ani, a reusit să dezvolte o retea de dealeri Autodesk, care nu numai că vând software-ul nostru, dar sunt în stare să si asigure service-ul necesar clientilor nostrii: să îi consulte, să îi întrebe, să vadă care le sunt problemele, si să propună solutii reale pentru problemele lor tehnice sau de afaceri. Am reusit să dezvoltăm în România o retea de peste 30 (mai exact, aproape 40) centre autorizate de instruire (ATC - Authorized Training Center), care sunt capabile să asigure un instructaj similar cu cel oferit oriunde altundeva în Europa utilizatorilor AutoCAD. Pe moment, sunt doar câteva centre care oferă instructaj pentru Mechanical Desktop, si cred că într-o lună sau două, vor fi câteva centre de instruire capabile să ofere suportul necesar pentru 3D Studio MAX si, deasemenea, în AutoCAD Map. În plus, avem o comunitate de succes de dezvoltatori autorizati Autodesk, care au realizat câteva produse ce s-au dovedit foarte bine primite atât pe piata românească, alături de AutoCAD, cât si pe piata internatională. Ceea ce a avut loc astăzi, o premieră pentru contactele noastre de afaceri în România, a fost prezentarea —în fata unui număr neasteptat de mare de oameni— noii noastre divizii, Kinetix care lucrează în multimedia, si a celui mai bun produs al lor: cel care este în mod absolut cel mai bun produs, pe plan mondial, din clasa sa de produse: 3D Studio MAX. Dar despre acest fapt, avem aici un adevărat specialist care ne poate vorbi…

Hans Weigert: să mă prezint deci… numele meu este Hans Weigert, lucrez deasemenea la München, si sunt responsabil pentru afacerile multimedia din centrul si estul Europei: România, Cehia, Rusia si împrejurimi, si deasemenea, Germania, Elvetia si Austria. De ce Kinetix? Ei bine, Kinetix este noul nume pentru divizia de afaceri multimedia a Autodesk-ului. Noul nume cred că va trebui să deschidă noi oportunităti de afaceri, deoarece în trecut afacerile acestei divizii erau prea mult corelate cu domeniul CAD-ului, si asta datorită faptului că apăreau sub numele Autodesk… stiti cum e, tipii creativi care lucrează în multimedia cred despre CAD că este un lucru atât de plictisitor… nu au nevoie de lucruri atât de tehnice… Dar dacă vă uitati la produsele noastre veti vedea că sunt o multime, si că o altă multime urmează a fi lansate. Primul produs pe care-l lansăm acuma este 3D Studio MAX, un produs foarte puternic, desi nu este unul de natură tehnică. Cred că interfata grafică este una dintre cele intuitive, usor de învătat, dar totodată foarte puternică. Poti face lucruri tehnice si poti fi foarte creativ totodată, fără a sti prea multe despre tehnicile CAD. Deci, este foarte usor să începi, si cred că noua idee a Autodesk-ului este de a te ajuta să-ti creezi propria ta lume… adică, o multime de lucruri există doar în mintea ta, tu le stii si probabil le cunoaste si vecinul tău, dar pentru restul indivizilor din jurul tău ai nevoie să utilizezi ceva pentru a-ti vizualiza ideile… de a le arăta si celorlalti, pentru ca ei să te poată întelege. Si cred că MAX este un produs tare drăgut , cu care poti crea foarte usor obiecte 3D, modele 3D, iar apoi să le vizualizezi, să le animezi, să simulezi realitatea… ceea ce este cu adevărat un lucru extraordinar.

Rep.: Am observat că ati schimbat numele diviziei multimedia în Kinetix, si am mai observat deasemenea că ati schimbat numele produsului de la 3D Studio, în 3D Studio MAX. Puteti să-mi spuneti ce este în spatele acestei modificări?

Hans Weigert: Da cred că ai dreptate… am schimbat “putin" produsul… si nu l-am mai denumit 3D Studio, release 5… de ce n-am făcut-o? deoarece avem de-a face cu un produs cu adevărat nou… cu trei ani în urmă am pornit dezvoltarea unui produs cu totul nou, nu am avut nimic similar cu ceea ce au alte companii ce scot versiuni 6, 7, 8 si asa mai departe… nu. cred că 3D Studio MAX este o dezvoltare complet nouă, proiectat în mod special pentru Windows NT, având caracteristici unice destinate să suporte plăci cu mai multe procesoare, si se integrează complet sub noul mediu Windows NT. Asadar nu va fi nimic straniu pentru utilizatori: dacă sunt în stare să se descurce cu Windows-ul vor putea foarte usor să se obisnuiască si cu noul produs… Sunt mândru că vă pot anunta faptul că am vândut 8.000 copii ale produsului în primele patru săptămâni de după lansarea produsului… si sper să realizăm alte câteva mii aici în România.

Rep.: Am observat deasemenea faptul că multimedia constituie singura zonă în care concurati Microsoft-ul… si mă gândesc la faptul că Microsoft posedă SoftImage-ul… vroiam să vă întreb ce credeti: va fi o competitie dură?

Hans Weigert: Da cred că a concura Microsoft-ul este întotdeauna un lucru dificil, deoarece Microsoft este o companie atât de uriasă în domeniu… dealtfel, nici noi nu suntem micuti, dar Microsoft-ul este un pic mai mare, dar cred că noi suntem mai destepti… dacă te uiti la SoftImage, îl vei găsi ca fiind un produs drăgut, cu unele caracteristici unice… însă, îmi pare rău, este un produs vechi… tocmai cumpărat de Microsoft, care a fost portat pe platforma NT… uitati-vă la interfata grafică a lui, nu este o interfată Windows, nu a fost proiectat pentru Windows NT… si dacă vă uitati la caracteristici veti vedea că până acum nu suportă multiprocesarea, până acum nu suportă “farm-rendering”, o solutie care-ti permite să realizezi un rendering pe toate PC-urile dintr-o retea… oricum, cred că avem la dispozitie o piată mare, si că există loc suficient pentru ambele produse, dar sper că noi vom fi cei care vom câstiga si vom face totul în acest sens…

Waldemar Lastowski: Vreau doar să fac câteva precizări… în fapt, Autodesk (peste tot în lume, dar în special în Statele Unite) cooperează foarte strâns cu Microsoft-ul… pur si simplu s-a întâmplat ca 3D Studio MAX să fie un competitor pentru SoftImage… trebuie precizat deci, că e vorba doar de o competitie între două produse, între Kinetix si SoftImage… deoarece nu putem considera încă SoftImage-ul ca fiind un produs cu adevărat al Microsoft-ului: nu utilizează aceeasi interfată, nu este integrat în mediul Windows… pur si simplu, Microsoft-ul este proprietarul lui… de fapt, cu trei ani în urmă, nimeni din cei care au lucrat la SoftImage nu au considerat că Autodesk-ul le poate deveni competitor… si iată că acum le suntem!

Rep.: Puteti să faceti câteva comentarii referitoare la piata românească de IT la modul general, concentrându-vă asupra zonei multimedia?

Hans Weigert: Vă referiti la piata multimedia la nivel global, sau doar la cea din România?

Rep.: Doar la cea românească…

Hans Weigert: Da, dacă ne uităm astăzi la piata multimedia privim în special la TV, radio, transmisii sportive… si cred că avem o felie bună din piată în România —nu neapărat una legală— probabil de circa 90%… oricum, suntem cu adevărat bucurosi si mândri de a avea un segment atât de bun aici… si cred că acest lucru ne obligă să facem un lucru bun (“good job” - n.r.) în viitor. Cred că piata multimedia va creste, mai ales dacă privim în mod special înspre alte aspecte… de exemplu: nu este nevoie să existe numai produse bune, e nevoie deasemenea de un marketing bun… si cred că acest lucru se aplică si companiilor românesti, în special a acelora care vor să vândă pe piata externă, vor avea nevoie să-si prezinte produsele într-un mod cât mai plăcut. Si cred că aveti niste ingineri foarte talentati aici si o multime de tipi creativi… aveti deci un foarte bun potential. Si deoarece produsul nostru nu este foarte scump, cred că avem o multime de oportunităti aici. De fapt, dacă vă uitati la sectorul creativitate, acesta nu are nimic de-a face cu banii. E vorba de puterea umană, de idei… si cred că aici aveti un potential mare. Cred deci că multimedia poate fi o sansă pentru toate produsele pe care le aveti pentru a le face să aibă o piată mai mare, globală…

Waldemar Lastowski: As vrea să spun si eu câteva vorbe… cred că un lucru important este faptul că avem acest produs, că el este disponibil si, totodată, accesibil ca pret… că îl puteti cumpăra legal, si puteti obtine un suport cu adevărat profesional pentru el. Sperăm să putem transmite acest mesaj cât mai rapid tuturor utilizatorilor care folosesc în acest moment copii piratate ale produsului. Si sper că ei vor fi suficient de destepti de a cumpăra software-ul legal, înainte de a fi prinsi de politia fiscală din România.

Rep.: Vorbind despre legalitate… începând cu data de 25 iunie, legea copyright-ului va fi aplicată în România. Credeti că acest lucru va schimba în vreun mod politica Dvs. aici?

Waldemar Lastowski: Nu va schimba absolut nimic din politica noastră. Noi întotdeauna lucrăm din greu să punem produsul nostru la dispozitia fiecărui potential client, la un pret accesibil si cu un suport profesional. Si să oferim un instructaj profesional. Asadar oricine, care este suficient de inteligent, si poate să facă bani utilizând produsul nostru, poate să-l cumpere pe o cale legală. Stiam că legea copyright-ului va apare, si stiam că era în lucru de cel putin un an de zile. Si tot în ultimul an, noi am lansat un program special de promovare a Autocad-ului, datorită căruia utilizatorii pot să-si procure Autocad-ul în România la cel mai redus cost din toată Europa. Asadar, noi nu am asteptat până ce legea copyright-ului a sosit ci am făcut această ofertă accesibilă acum… campania o vom continua până la sfârsitul anului, asa că mai există suficient timp pentru aceia care sunt capabili să producă bani utilizând software-ul nostru, să cheltuie o sumă mult mai mică de bani pentru a cumpăra un software legal… nu numai pentru a deveni legali, dar si pentru a deveni o parte din corporatia noastră virtuală (ce are deja peste 3 milioane de membri)… noi lucrăm din greu pentru a le face viata mai usoară.

Hans Weigert: Poate că as mai putea adăuga si eu câte ceva… dacă ne uităm putin mai insistent către indivizii creativi… ei nu sunt creativi numai atunci când definesc noi lucruri, ci deasemenea, atunci când copiază un software. Asta e sigur! De exemplu, 3D Studio MAX este unul dintre cel mai copiat software din lume, chiar dacă am pus în el un cod special… poate fi în continuare copiat… cred însă, la fel cum spunea si Waldemar, că dacă esti o companie profesională si doresti să-ti prezinti produsele în toată lumea, este o dovadă de profesionalism să ai un software legal…

Waldemar Lastowski: Iar preturile sunt astfel alese, încât chiar si în România, unde costul muncii este foarte scăzut, dacă cumperi un produs legal, poti să-ti obtii înapoi banii (amortizare), în câteva zile, poate în câteva luni, dar cu sigurantă că nu va dura niciodată mai mult de un an de zile.

Rep.: De ce ati ales evenimentul din această seară pentru a vă lansa produsul? Doriti să faceti o legătură între lumea advertising-ului si produsul Dvs. sau e vorba de o simplă coincidentă?

Waldemar Lastowski: Nu e o coincidentă, conexiunea există cu adevărat, si a existat dintotdeauna. Nu trebuie decât să deschideti televizorul si să urmăriti unul din programele de televiziune în limba română nu mai mult de 10 minute… veti vedea ceva care are legătură cu publicitatea, si care a fost făcut cu 3D Studio. E un fapt al vietii. Asadar noi apartinem acestei lumi, si cred că este cel mai bun loc pentru a arăta asa ceva… cinstit vorbind, nu mă asteptam la un atât de imens auditoriu… asa că este chiar mai bine decât ne asteptam si credeam noi că va fi.

Hans Weigert: Avem un eveniment important, avem un produs important, asa că noi n-am făcut decât să le punem laolaltă… simplu, nu-i asa?

Rep.: Okay… mai există vreo întrebare la care ati fi dorit să răspundeti dar pe care nu am mentionat-o aici?

Waldemar Lastowski: Ar mai fi un singur lucru… Se spune tot timpul, si este planificat astfel, că România se va alătura Comunitătii Europene. Voi doriti această Comunitate Europeană, si stiu că si o parte a ei, sau cel putin o parte, si-o doreste deasemenea. Dar pentru a fi capabili să vă alăturati trebuie să lucrati la acelasi nivel, si să arătati că puteti face aceleasi lucruri, în acelasi fel sau în moduri similare. A face afaceri într-un mod similar înseamnă a nu fura software… să ne amintim doar ceea ce se întâmplă între Statele Unite si China, si sper ca asa ceva să nu se întâmple niciodată între Comunitatea Europeană si România din cauza software-ului…

Rep.: Vă multumesc pentru timpul acordat si vă doresc noroc în afaceri!

(C) Copyright Computer Press Agora