Clona Mac la 180 MHZ produsă de Power Computing relevă puterea RISC-ului.

Dă-te la o parte, Mac

Fiind prima companie care a obtinut licenta pentru Mac OS, Power Computing trebuie să-si probeze agilitatea în lupta pentru un segment de piată. În rest, totul e bine. Când Apple si-a lansat Power Mac-ul 9500 la 150-MHz, Power Computing a contraatacat cu PowerTower, un compatibil Mac la 180-MHz.

În configuratie standard, un PowerTower 180 cuprinde un procesor RISC PowerPC 604 la 180 MHz, 512 KB memorie cache L2, 32 MB RAM, un disc hard SCSI de 2 GB, un subsistem video înglobat cu 2 MB memorie, precum si doi conectori Ethernet (10Base-T si AUI - Apple’s attachement unit interface). Suficient pentru a satisface cele mai exigente cerinte. Nici pretul nu-i rău: 4195$ pentru configuratia prezentată. Carcasa mini-turn a PowerTower-ului este prevăzută cu trei compartimente de 5Ľ-inch pentru unităti de stocare (un lector CD-ROM quad-speed standard ocupă un compartiment) si trei sloturi de extensie PCI.

PowerTower 180 foloseste ASIC-urile lui PowerMac 7200, care oferă o magistrală de date de doar 64 de biti, în timp ce ASIC-urile lui PowerMac 9500 au o cale pentru date de 128 de biti cu memory interleaving. PowerComputing a ales ASIC-urile lui 7200 deoarece operează la 60 MHz (o potrivire 3× bună pentru procesorul de 180 MHz), în timp ce ASIC-urile lui 9500 lucrează doar la 50 MHz.

PowerTower 180 vine cu System 7.5.3 si cu o selectie generoasă de software, cuprinzând ClarisWorks 4.0, Now Utilities 6.0, Intuit Quicken SE si alte aplicatii (Noi am dezactivat acceleratorul software inclus, Connectix Speed Doubler, pentru a estima corect viteza sistemului). Câteva săptămâni de folosire intensă cu o largă varietate de softuri Mac ne-a dovedit compatibilitatea Mac perfectă.

A rula software de Mac la 180 MHx este un deliciu. Am rulat în multitasking Claris MacWrite Pro si Netscape Navigator 2.0, în timp ce transferam fisiere cu programul de telecomunicatii SITcomm de la Aladdin, si totul a mers repede si fără probleme. Nu am avut probleme la folosirea aplicatiilor TCP/IP nici prin conexiune la serverul DHCP nici prin conectare telefonică utilizând FreePPP 2.5.

Editarea unor grafice 3-D complicate în Adobe Dimensions 2.0 a mers fără eforturi iar Adobe Photoshop 3.0.4 pur si simplu a zburat. Acolo unde un Power Mac 9500/132 trebuia să se târască gestionând foldere încărcate cu fisiere, PowerTower a rulat codul 680x0 emulat al File Manager-ului Mac fără eforturi.

Cu toate că PowerPC 604 are un ceas cu 20 MHz mai lent decât un Pentium Pro la 200 MHz, el a demonstrat o performantă net superioară la operatii cu întregi si performantă similare în virgulă flotantă. Capacitătile sale combinate de manipulare a fisierelor si imaginilor fac din PowerTower masina de vis a oricărui autor de multimedia. 

Tom Thompson este redactor tehnic principal la BYTE si autor al cărtii The PowerPC Programming Kit (Hayden Books, 1996). Îl puteti contacta la .

(C) Copyright Computer Press Agora