Cel mai popular browser Web se înnoieste. Dar se si îngrasa.

Netscape Navigator 3.0

Inainte sa avem timpul necesar pentru a ne obisnui cu noile facilitati si riscuri ale lui Navigator 2.0, iata ca Netscape se prezinta cu noua versiune de Navigator: 3.0. Este prezent suportul complet integrat pentru audio, video, 3-D si, nu în ultimul rând, posibilitati de comunicare telefonica prin Internet. Noile functionalitati nu sunt la fel de spectaculoase si substantiale cum au fost în cazul treceri de la 1.0 la 2.0, când s-a introdus suportul pentru Java, un cititor foarte bun de posta electronica si stiri Usenet, precum si suportul pentru Netscape Plug-In, care permite dezvoltatorilor sa ofere anumite functii unice care ruleaza în cadrul unei ferestre de Navigator. Au aparut noi module Plug-In pentru multimedia si limbajul de modelare al realitatii virtuale 3-D (VRML), iar unele facilitati mai vechi ca JavaScript, securitate si caching au fost extinse.

Posibilitati de paginare

Sunt de remarcat noile modalitati de asezare în pagina si stil: textul se poate aseza acum dupa preferinta în mai multe coloane într-o asezare asemanatoare cu cea din ziare, se poate controla prezenta, grosimea si culoarea barelor din cadre (frames), controlul complet asupra delimitatorilor în cadrul unui document HTML, se poate regla distanta dintre cuvinte si dintre rânduri, este posibila încarcarea directa a unor fonturi din sistem.

Cele mai semnificative schimbari constau în extensiile aduse la JavaScript, limbajul de scripting pentru servere si browsere introdus de Netscape. Imaginile GIF si JPEG se pot schimba din mers, fie automat, la un anumit interval de timp predeterminat, fie prin interventia utilizatorului asupra unui icon sau buton din pagina. JavaScript prezinta performante generale mult îmbunatatite, consumul de memorie este mai redus si aduce în plus o facilitate extrem de utila pentru detectarea prezentei sau absentei unui Plug-In si modificarea continutului paginii Web în functie de acesta. Este astfel posibil ca o pagina sa apara complet chiar daca lipseste vreun Plug-In din mediul utilizatorului. Acesta poate fi substituit cu o imagine sau, mai interesant, se poate transfera imediat modulul din Internet.

Evaluarea JavaScript este o facilitate care permite crearea unor documente cu o dinamica ridicata prin dependenta atributelor unui element HTML de informatiile despre elemente plasate anterior în pagina. O expresie JavaScript poate fi pusa în orice tag HTML, astfel încât dupa o evaluare executata de la dreapta sa dea valori atributelor acestuia.

Plug-Ins, appleturi si scripturi

Pentru a da mai multa viata paginilor Web, proiectantii pot folosi trei tehnologii de baza: Navigator Plug-In, Java applet si JavaScript. Ce lipsea pâna acum era modalitatea de comunicare între acestea. Netscape vine cu o noua tehnologie, numita LiveConnect, care suplineste tocmai acest gol. Astfel, modulele Plug-In dintr-o pagina pot interactiona cu JavaScript-uri ce ruleaza în aceeasi pagina, iar appleturile Java încarcate într-o pagina pot comunica cu JavaScript-uri si viceversa. Ca urmare LiveConnect permite ca oricare din zecile de Plug-In-uri, sutele de appleturi Java si miile de pagini cu JavaScript sa determine orice alt Plug-In, applet sau JavaScript încarcat într-o pagina sa ruleze simultan sau secvential.

S-a extins si suportul pentru appleturi Java rulând pe platforme noi ca Macintosh, Windows 3.1, IBM AIX, BSDI, a aparut si suportul pentru diferite limbi internationale incluzând si Europa de Est (Latin 2). Prin aparitia unei functionalitati noi numite "clase Java transferabile" (Downloadable Java Class Files) viteza de încarcare al unui applet Java cu mai multe clase creste spectaculos. Utilizând aceasta noua facilitate, clasele Java se pot pastra sub forma arhivata (comprimata), în mod evident cantitatea de date transmise prin retea scade vertiginos. Formatul de arhivare suportat în prezent este PKZIP urmând ca în viitor sa apara si altele. Compilatorul JIT pentru Java produs de firma Borland (suportat numai sub Windows95) este integrat în Netscape Navigator 3.0. Acest compilator mareste viteza cu care ruleaza appleturile Java în cadrul navigatorului, în special a celor care contin multe calcule aritmetice.

Multimedia

LiveAudio este un player ce se poate integra într-o pagina Web, astfel încât nu mai este necesara lansarea unui alt program specializat pentru audierea sunetelor sau a pieselor muzicale. Se prezinta sub o forma simpla, cu butoane de play, pause, stop si volume, iar formatele audio recunoscute automat sunt AIFF, AU, MIDI si WAV. LiveVideo este un alt Plug-In ce permite includerea într-o pagina Web al filmelor în format AVI (numai Windows 3.1x si Windows95), eliminând necesitatea lansarii unui viewer extern. Functiile de control (play, pause, rewind, etc.) se pot accesa printr-un meniu care apare dupa ce se face un clic cu butonul din dreapta pe imagine.

Live3D este un viewer VRML (Virtual Reality Modeling Language). Spatiile tridimensionale pot interactiona cu texte, imagini, animatii, sunete, muzica si video. Se pot accesa spatii distribuite 3D cu rendering adaptiv la mare viteza, cu procesare de fundal, accelerare hard si compresie de date GZIP. Cu Live3D spatiul virtual se poate naviga cu usurinta, prin plimbare, zbor sau punctare. Se poate selecta unghiul de vizionare al camerei, iar detectarea coliziunilor împreuna cu gravitatia optionala dau o realitate deosebita spatiului vizionat.

CoolTalk este un program inclus în Netscape Navigator 3.0 si permite desfasurarea unor conferinte multimedia prin Internet. Permite comunicarea cu voce prin Internet, modul de utilizare este la fel de simplu ca pentru un telefon obisnuit. Ca urmare a integrarii CoolTalk în Navigator 3.0, se pot efectua apeluri directe din orice pagina Web. Cu ajutorul algoritmilor de compresie, CoolTalk face posibila transmiterea vocii la o calitate acceptabila si prin modemuri de joasa viteza (14.400bps), iar cei care au o conexiune mai rapida la Internet pot beneficia de calitate audio Hi-Fi. Prin CoolTalk doua persoane aflate în orice punct al Internetului au posibilitatea sa-si deseneze dinamic anumite lucruri, sau sa schimbe imagini cu ajutorul unui editor grafic integrat. De asemenea este posibila si schimbarea de texte cu un instrument de chat. CoolTalk suportata o varietate de sisteme de operare precum si conexiunile dial-up la Internet.

De toate pentru toti

Cu ajutorul certificatelor digitale se pot accesa informatiile de pe servere cu securitate marita sau se pot cumpara bunuri. Aceste certificate se pot obtine de la mai multe autoritati în domeniu (Certifying Authorities) ca VeriSign. Pentru efectuarea platilor prin Internet se pot obtine certificate digitale pentru anumite metode de plata ca Visa sau MasterCard. Netscape 3.0 include suportul pentru certificatele digitale împreuna cu protejarea lor cu parola. Cu protocolul eficient SSL 3.0 se ofera un management mai bun al certificatelor, mai multe mecanisme de criptare si suport pentru dispozitive hard.

Separat de Navigator 3.0 se poate cumpara un kit de administrare facut anume pentru el si numit Netscape Administration Kit. Acesta faciliteaza distributia si managementul programului în cadrul unei organizatii sau întreprinderi mai mari. Utilizatorii nu pot edita preferintele aplicatiei, acestea fiind predefinite, dar se pot redefini butoanele, meniurile si animatia logo-ului.

Pe lânga aceste noi functii majore au mai aparut si unele mai minore, cum ar fi posibilitatea de a transforma usor o imagine din browser în fundal (wallpaper) Windows, aducerea liniilor din mesajele de e-mail sau news la lungimea de 72 caractere pentru a evita suparatoarea derulare orizontala, îmbunatatiri în recunoasterea si salvarea atasarilor MIME, etc. În Navigator 3.0 sunt eliminate scamele din versiunile anterioare si, bineînteles, sunt introduse altele noi. Totusi a fost o surpriza placuta când am observat ca este corectata eroarea din butonul Back care, în Navigator 2.0, la vizualizarea unei pagini cu cadre ne scotea complet din pagina respectiva, în loc sa ne duca înapoi la cadrele vizionate anterior.

Deci...

Toate acestea fac ca trecerea de la 2.0 la versiunea actuala sa fie recomandata, noile facilitatile depasind cu mult în greutate noile inconvenientele (cum ar fi necesarul mai ridicat de resurse hard).

Mátyás Mátyás este inginer software la HotSoft s.r.l. Îl puteti contacta prin e-mail la: .

(C) Copyright Computer Press Agora