Noul IBM ThinkPad 560 adună functionalitate si putere într-o casetă subtire - dar nu fără compromisuri.

ThinkPad dovedeste că poti fi si subtire

Dave Andrews

Noul IBM ThinkPad 560 adună o tonă de functionalităti în cutia sa de 1,8 kg, dar nu destule pentru a egala notebook-urile standard. Însă cum această masină accesibilă nu vizează necesitătile oricui, va fi foarte atractivă pentru lucrătorii mobili care-si doresc să îmbine portabilitatea cu o claviatură comodă si un ecran mare si luminos.

Ecranul cu matrice activă de 12,1 toli si claviatura extensibilă a ThinkPad-ului 560 vă va face să uitati ororile pe care subnotebook-urile ni le-a pus sub ochi cu doi ani în urmă. Sistemul mai dispune de un disc hard de 810 MB în standard (1,08 GB este o optiune), o gama de procesoare Pentium de 100, 120 sau 133 MHz precum si de 8 MB de memorie (expandabilă până la 40 MB). Pe de altă parte, unitatea floppy este externă si încă nu există nici o cale de a strecura un lector de CD-ROM într-un calculator care are o grosime de nici 3 cm.

Minunatul ecran de 800 x 600 de pixeli al ThinkPad-ului 560 oferă o imagine comparabilă cu cea a unui monitor desktop de 14 toli (puteti alege însă varianta economică la 100 MHz cu un ecran de 11,3 toli, cu matrice pasivă). Ecranul este o componentă atât de importantă în acest nou design plat încât IBM a trebuit să folosească niste balamale rigide speciale pentru a mentine fix ecranul deschis. De asemenea, proiectantii au plasat elementele cele mai grele ale notebook-ului (cum ar fi discul hard si setul de baterii cu lithium) în partea din fată, pentru a contrabalansa greutatea ecranului si a împiedica răsturnarea computerului deschis.

Un alt mare avantaj este dimensiunea întreagă a claviaturii computerului (28 de cm de la tasta CapsLock până la Enter). Am constatat că este mult mai comodă decât claviaturile înghesuite ale subnotebook-urilor anilor trecuti.

IBM a eliminat multe dintre compromisurile asociate cu notebook-urile de dimensiuni reduse, dar nu toate. Cea mai notabilă lipsă o constituie absenta unitătilor interne (floppy sau CD-ROM). Dacă vrei să citesti date de pe o dischetă trebuie să folosesti unitatea externă de 1.44 inci inclusă. (Cel putin nu trebuie să opresti calculatorul pentru ca s-o atasezi.) Pentru a citi CD-ROM-uri trebuie să cumperi o unitate de la un tert producător. Mai mult, miniaturalului notebook IBM îi lipseste un modem integrat.

ThinkPad 560 nu are parte nici de gadgeturi multimedia, cum ar fi un port de intrare video sau difuzoare stereo încorporate. Pentru intrare video trebuie să folosesti o cartelă PC Card (masina dispune de două sloturi PC Card Type II). Difuzorul încorporat al sistemului se află în spatele tastaturii si oferă un suport multimedia modest.

Si totusi, acest ThinkPad poate merge cam oriunde poate să meargă hârtia. Si nici nu cânăreste mult mai mult. 

Dave Andrews este redactor de stiri la BYTE. Îl puteti contacta la dave.news@bix.com.

(C) Copyright Computer Press Agora