Domnul Robert Menard (Executive Director ,Vice president for technology, TIW Canada), personalitate eminentă în lumea telecomunicatiilor, a fost la Bucuresti cu ocazia licitatiei pentru licentele GSM (Sistem Global de telecomunicatii Mobile) pentru România si a avut amabilitatea să acorde un interviu revistei BYTE România.

GSM în România

Darvas Atilla

BYTE: As dori să vă adresez câteva întrebări, pentru cititorii BYTE România. Vă rog să-mi spuneti câteva cuvinte despre viitoarea infrastructură de retea GSM ce va fi realizată în România, si despre rolul TIW, ca participant major la licitatie.

Robert Menard: Da, sînt în deplină cunostintă de cauză în ceea ce priveste cererile de oferte pentru viitoarea retea GSM pentru România. Este un proiect foarte important atât din perspectiva configuratiei cât si al scopurilor urmărite. Va acoperi 55% din teritoriu, deci aproape întreaga populatie, mai exact 95%, si ne bucurăm foarte mult că vom implementa o retea GSM în România, ceea ce constituie primul pas spre modificări cu adevărat avansate ale telecomunicatiilor din tara dumneavoastră. Asa cum foarte bine stiti, venim din Canada, o tară foarte mare care are 5.000 km de la un ocean la altul, Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific. România, care este una dintre tările mari ale Europei, este mică în comparatie cu Canada, si are anumite bariere naturale semnificative. Suntem foarte familiarizati în deservirea unor zone foarte mari, unele dens populate, altele cu populatie cu densitate mică.

BYTE: Ati putea să spuneti ceva despre TIW si partenerii foarte importanti ai TIW?

Robert Menard: Telesystem International Wireless (TIW) este aripa internatională a companiei Telesystems, o organizatie majoră de antreprenoriat din Canada. Telegroup International s-a format ca monopol international de organisme de telecomunicatii din întreaga lume, astfel că activează în foarte multe tări. Sunt peste 240 de tări, deci telecomunicatiile canadiene în general si Telesystem în particular sunt foarte competitive international. Pe de altă parte, Telesystem, a obtinut cam acum un an licenta de a construi în Canada, de la un ocean la altul, o retea PCS 1900, echivalentul sistemului GSM din Europa. Suntem în curs de realizare a acestui proiect de mare anvergură, care va acoperi în fază initială 65% din populatia Canadei si care în final se va întinde si mai mult în cadrul regiunilor. Deci desfăsurăm GSM în Canada, care, vă reamintesc, este o tară foarte mare... Am ales GSM, preferat de licenta pentru care suntem în competitie, în fata CDMA (standardul nord american) deoarece considerăm GSM ca o tehnologie verificată, care ne va permite să avansăm mai repede si să oferim servicii fiabile fără să avem îndoială în suflet.

BYTE: Puteti să ne spuneti ceva despre resursele din România implicate în proiect. Stim de colaborarea cu LOGIC Telecom. Aveti si alti parteneri potentiali în România?

Robert Menard: Da, desigur, este o întrebare foarte importantă. Avem parteneri strategici importanti în România, care ne vor oferi ceea ce avem nevoie aici si stim că trebuie realizat în cursul implementării. LOGIC Telecom este, desigur, un partener important în telecomunicatii, ca firmă cu sediul în România. Dar există si alti parteneri strategici, cum ar fi Posta Română, care are sedii în toată tara, atât în orasele mari cât si în orice sătuc sau comunitate, ceea ce ne va fi de mare folos pentru reteaua de distributie. Vom utiliza extensiv aceste resurse, ca si altele oferite de Posta Română ca distribuitor al serviciilor si produselor noastre. Suntem de asemenea încântati să avem alături ISAF, antreprenor si furnizor de comunicatii pentru căile ferate. ISAF s-a privatizat si, în final, are abilitătile, forta de lucru si echipele care vor face un lucru bun, vor construi clădirile pentru echipamente, turnurile, si vor lucra în întreaga tară, deoarece au echipe de oameni calificati în telecomunicatii în toată România. Un alt partener este Căile Ferate Române, care ne va pune la dispozitie noua lor retea de fibră optică si ne va oferi situri. Considerăm că este un partener foarte important, căci, asa cum stiti, calea ferată urmăreste drumurile si soselele, si leagă comunităti care au statii în medie la fiecare 15 km, ceea ce oferă situri convenabile pentru acoperirea teritoriului.

BYTE: Am înteles bine, este vorba de Posta Română si nu de ROM Telecom?

Robert Menard: ROM Telecom este o altă poveste, are o întelegere cu Telefonica. Dacă în viitor va deveni disponibil pentru afaceri, vom fi fericiti să avem si ROM Telecom alături de noi.

BYTE: Aveti cumva, în această etapă, informatii despre viitoarele amplasări ale statiilor terestre de emisie/receptie si portile de intercomunicare cu furnizorul traditional de servicii de comunicatii pe cablu, ROM Telecom?

Robert Menard: Ei bine, asta este subiectul unor negocieri. Pentru moment facem doar supozitii privind interconectările, dar constituie subiectul unor negocieri cu ROM Telecom, si ar fi foarte greu pentru mine să spun ceva despre acest lucru. Estimăm că vom avea interconexiuni în Bucuresti si în majoritatea oraselor mari.

BYTE: Din câte cunosc, unul dintre partenerii TIW este AirTouch, care are servicii GSM functionale în Italia si Spania. Cum va ajuta noua infrastructură integrarea euro-atlantică a României si care este experienta acumulată cu ocazia proiectelor europene?

Robert Menard: Da, AirTouch este un partener foarte, foarte important si suntem încântati, ca pe lângă LOGIC, să avem alături de noi AirTouch, deoarece initial nu erau în competitie. Dar am dorit să-i avem pe cei mai buni si cel mai bum partener american pe care l-am putea imagina este AirTouch. Un partener de vis pentru noi. AirTouch exploatează licente majore, nu numai în Italia si Spania, dar si în Belgia si Germania, India si Asia, si au peste 4 milioane de abonati, ceea ce este un atu major. În plus, sunt în crestere foarte rapidă în toate zonele în care sunt implicati, deci credem că AirTouch este un partener foarte pretios.

BYTE: Reglementările europene au influentat proiectul? Mă refer la o infrastructură de comunicatii comune europene.

Robert Menard: Abordarea a fost într-un fel independentă, dar va ajuta la integrarea în infrastructura europeană deoarece acordurile dintre România si alte tări care dispun de GSM se vor contura rapid, iar oamenii din alte tări vor putea veni cu echipamentul lor GSM si vor avea posibilitatea perfectă de a comunica pe această cale. Integrarea României în comunitatea europeană este dincolo de scopul nostru ca retea de telecomunicatii, dar lucrurile merg în directia bună.

BYTE: Aveti furnizori preferati de echipamente pentru proiect? După câte stiu aveti relatii cu Ericsson, veti utiliza echipamente de la ei? Ce ofertanti majori de echipamente aveti în vedere pentru proiect?

Robert Menard: Desigur, discutăm foarte serios detalii si aspecte tehnico-financiare cu Ericsson, deoarece avem unele întelegeri cu ei. Dar în acelasi timp, dorim să păstrăm acest aspect al furnizorului deschis competitiei. Vom începe cu ceva drăgut, Lucent, care a fost anterior AT&T. As urmări si Motorola, care nu participă direct, dar vom vedea ce se mai întâmplă si suntem deschisi ca Motorola să furnizeze echipament. Credem că există anumiti furnizori de echipamente bune, si ne gândim la cei doi, nu stiu dacă pot spune acest lucru, dar există furnizori majori de echipamente si altii care nu sunt de ultimă oră, dar noi discutăm cu cei mai buni furnizori.

BYTE: Există anumite servicii avansate disponibile din partea furnizorilor GSM, cum ar fi cea de conferintă, mesaje, mesaje vocale, sunet distinct la apel, afisarea de identificator apelant. Ce servicii veti implementa în România si când estimati că vor fi disponibile?

Robert Menard: Ei bine, asa cum stiti, în tehnologie cel care vine ultimul este primul. Deoarece vom implementa cea mai nouă, cea mai avansată tehnologie, când reteaua va fi operatională România va avea cea mai completă si modernă retea în cea ce priveste serviciile si optiunile. Unele optiuni vor fi servicii incluse în tariful de bază iar altele vor fi optionale, si există o multitudine de servicii oferite de GSM chiar din prima zi.

BYTE: Ca un serviciu nou, digital, GSM trezeste sperante în comunitatea Internet din România. Vor exista posibilităti de transfer de date? Care va fi evolutia?

Robert Menard: Da, în mod hotărât. Am urmărit cresterea si dezvoltarea Internet-ului în România si, din 1994 pînă azi, cred că este o crestere foarte, foarte rapidă. Nu am cifre exacte, dar am văzut recent statistici si, dacă bine-mi amintesc, cred că a evoluat de la 1000 la 20.000 utilizatori în ultimii doi ani iar numărul serverelor a crescut de la câteva sute la peste o mie. Am văzut si nu-mi venea să cred! Asta este ce îmi amintesc. Dar în mod sigur, GSM va avea posibilităti pentru a asigura transfer la 9.600 bps si serviciul va fi disponibil. O dată cu evolutia tehnologică, pe măsură ce devin posibile viteze mai mari, ele vor fi oferite, la timpul lor.

BYTE: Stiu că pentru moment este devreme să discutăm despre tarife, dar din experienta anterioară, care este structura tarifelor la proiectele realizate anterior în India sau China?

Robert Menard: Da, sînt mai putin documentat privitor la tarife, structura acestora fiind complexă, existând diferite pachete pentru cerinte specifice utilizator. În plus, în India si China ele sunt exprimate în rupii, respectiv yuani. Ceea ce pot să spun este că structura tarifelor noastre va fi foarte competitivă si va fi pe măsura celor mai bune tarife existente în Europa de Est.

BYTE: Un asemenea proiect de anvergură va crea noi locuri de muncă. Întrebarea mea este dacă TIW are în vedere asistentă pentru educatia din România, pentru a avea forta de muncă calificată în viitor, sau cunostintele necesare se vor dobândi la locul de muncă?

Robert Menard: Da, sunt constient că GSM va crea foarte multe locuri de muncă, direct si indirect. Nu pot aprecia exact acum, dar va crea în jur de 20.000 locuri de muncă. Nu am numărul exact acum deoarece mai evaluăm posibilităti de a crea locuri de muncă mai creative, si cu posibilităti de înaltă calificare. Cred că va fi o plăcere să consulti oferta de la biroul pentru personal, unde se vor putea obtine informatii mai pertinente si mai exacte.

BYTE: Aveti un mesaj anume pentru cititorii revistei BYTE România?

Robert Menard: Cred că România, în privinta dezvoltării comunicatiilor, a rămas în urmă fată de tările aflate în situatie similară, dar cred că GSM va constitui saltul major înainte pentru România. Nu numai pentru că ne aflăm aici, ci deoarece va exista concurentă. Iar dacă există competitie, aceasta face ca lucrurile să se realizeze, am văzut aceasta de nenumărate ori. Acest lucru va aduce România în noua epocă a telecomunicatiilor si informatiilor, si cred că devreme ce vom fi aici vom fi o concurentă foarte puternică pentru competitorii nostri. Si permiteti-mi să afirm că vom fi mai buni decât credem că ar trebui să fim, vom fi atât de buni pe cât credem că suntem.

BYTE: Vă multumesc pentru timpul pretios si interviul acordat.

(C) Copyright Computer Press Agora