Un pas major făcut de Borland în ajutorul creatorilor de Intranet-uri.

Borland IntraBuilder

Cristian Mateescu

În ziua de azi Internetul este un subiect din ce în ce mai popular. Practic nu există publicatie tipărită sau electronică să nu pomenească măcar în treacăt de acesta sau tehnologii aferente acestuia ... Internet-ul este pe buzele tuturor. În ultima vreme însă, un alt termen pare să-si facă din ce în ce mai des simtită prezenta: Intranet.

Dar ce este acela un Intranet? Cui foloseste el? Ce fel de aplicatii poate deservi un Intranet? La toate aceste întrebări, precum si multe altele, voi încerca să răspund în articolul ce urmează, care prezintă IntraBuilder, ultima creatie a firmei Borland în materie de Intranet-uri.

Intranet-ul este o retea locală (în cadrul unei firme sau organizatii) care oferă functii de tip Internet utilizatorilor săi locali. Firma respectivă poate publica de exemplu pe un server Web privat informatii de uz intern, o carte de telefoane a angajatilor, oferte de serviciu si multe alte informatii, pe care angajatii le pot accesa foarte usor cu un browser Web independent de platformă.

Un Intranet poate oferi utilizatorilor săi două tipuri de informatii: informatii statice stocate în pagini standard HTML, si informatii dinamice, generate pe loc, în functie de anumiti parametri specificati, prin intermediul browserului, de către utilizator.

Retelele de tip Intranet oferă multe avantaje substantiale fată de Internet. În primul rând, reteaua aflându-se în spatele firewall-ului firmei este protejată de potentialii hackeri care încearcă să obtină acces la datele confidentiale ale companiei. Pe de altă parte, Intranet-ul fiind de fapt o retea locală (LAN), accesul la date este mult mai rapid, eliminându-se gâtuirile frecvente din Internet.

IntraBuilder, noul produs al firmei Borland International, facilitează întocmai crearea unor astfel de aplicatii pentru Web. Pentru a acoperi necesitătile cât mai multor grupe de utilizatori, IntraBuilder este disponibil în trei versiuni:

IntraBuilder

IntraBuilder Professional

IntraBuilder Client/Server

O arhitectură deschisă

IntraBuilder elimină multe din problemele asociate cu crearea paginilor Web dinamice prin integrarea unui server de baze de date, al unui generator dinamic de pagini HTML si a unor unelte de dezvoltare vizuale într-un mediu unitar integrat.

IntraBuilder foloseste din plin expertiza acumulată de Borland de-a lungul timpului în domenii majore precum:

IntraBuilder constă din mai multe module: Borland Database Engine (BDE), IntraBuilder Designer (ce se ocupă cu partea de creare a paginilor/aplicatiilor Web), IntraBuilder Broker Web Server API (ce suportă protocoale larg răspândite precum CGI, NSAPI si ISAPI) si agenti IntraBuilder (crează pagini HTML dinamice din formulare si rapoarte JavaScript).

IntraBuilder Server

IntraBuilder Server se bazează pe standardele Internet dezvoltate de Netscape si Microsoft. Arhitectura deschisă a IntraBuilder-ului suportă toată gama de standarde dezvoltată de Microsoft: ODBC, ActiveX si ActiveScript. Utilizatorii suitei de servere BackOffice pot beneficia în plus de suportul oferit pentru Windows NT, SQL Server si ISAPI. Acesta suportă de asemenea standardele dezvoltate de Netscape precum NSAPI si JavaScript. Există de altfel suport si pentru limbajul Java dezvoltat de Sun Microsystems.

În afară de API-urile proprietare dezvoltate de Netscape si Microsoft (NSAPI si respectiv ISAPI), IntraBuilder suportă si standardul independent CGI (Common Gateway Interface). Limbajul în care sunt dezvoltate aplicatiile în IntraBuilder este JavaScript dezvoltat de Netscape si suportat de Netscape Navigator si Microsoft Explorer. Desi IntraBuilder oferă suport pentru browsere cu functii avansate ce suportă Java, ActiveX si alte plug-in-uri se oferă de asemenea suport si pentru clienti simpli, existând optiunea de a genera cod pur HTML.

Partea de server a IntraBuilder-ului este compusă din două module principale: IntraBuilder Broker si IntraBuilder Agent. Brokerii IntraBuilder lucrează cu serverul Web si transmit cererile unui motor JavaScript independent de protocol cunoscut sub numele de Agent IntraBuilder. Diagrama alăturată prezintă modelul comunicatiilor în IntraBuilder. Serverul IntraBuilder extinde capabilitătile serverelor Web ce rulează sub Windows NT sau Windows 95 si suportă NSAPI (Netscape Enterprise Server si FastTrack Server), ISAPI (Microsoft Internet Information Server) sau CGI (de exemplu WebSite al lui O’Reilly and Associates).

Serverul IntraBuilder furnizează dezvoltatorilor de aplicatii Web functii avansate client/server precum si utilitarele necesare pentru conectarea serverelor Web la servere SQL, surse de date ODBC precum si tabele native BDE (Borland Database Engine). Borland furnizează scule necesare conectării la principalele servere de baze de date existente pe piată la ora actuală precum: Oracle, Sybase, Informix, InterBase, Microsoft SQL Server si IBM DB2, ca si la baze de date personale ca: Microsoft Access, Approach, Paradox si dBASE.

Mediul de dezvoltare IntraBuilder

Mediul de dezvoltare al IntraBuilder-ului este compus din trei elemente: meniuri dependente de context, Explorer-ul si Script Pad. Le vom studia în continuare pe scurt pe fiecare în parte.

Meniurile dependente de context ale mediului integrat sunt de trei feluri: bară de meniuri, meniuri de tip short-cut si bara de scule (toolbar). Bara de meniuri oferă acces la principalele operatii precum: File (Open, Close, New), Edit (Cut, Copy, Paste), Window (Tile), Help, precum si functii specializate dependente de fereastra care este activă. Meniurile de tip short-cut apar ori de câte ori facem un clic pe tasta dreapta a mouse-ului sau tastăm Shift-F10. Aceste meniuri oferă comenzi frecvent utilizate precum Cut, Copy, Paste ca si o optiune de setare a proprietătilor ferestrei curente. În fine bara de scule este prezentă sub forma unui meniu compus din pictograme sub bara meniului principal. Aceasta oferă acces rapid la comenzile frecvent utilizate din meniul principal. Pentru a afla ce functie realizează un anumit buton este suficient să asezăm cursorul mouse-ului peste acesta si o scurtă explicatie va fi afisată.

Explorer-ul oferă o vedere grafică a fisierelor de date, ale IntraBuilder-ului, din folder-ul curent, sortate pe tipuri. Pentru a naviga prin diversele tipuri de fisiere accesibile IntraBuilder-ului este suficient să selectăm diversele tab-uri ale Explorerului. Fisierele sunt clasate pe categorii după cum urmează: formulare, rapoarte, script-uri, tabele, queries si imagini. Ultimele două tab-uri “all” si “custom” listează toate fisierele si, respectiv, fisiere conexe IntraBuilder-ului: fisiere HTML, header si text. Există de asemenea posibilitatea de a seta ce fisiere sunt afisate când selectăm acest ultim tab. Dacă există drivere ODBC sau SQL-Links instalate în sistem, există posibilitatea de a lista tabelele dintr-o bază de date.

Dacă facem dublu clic pe un anumit fisier, acesta se va deschide în modul "run". Orice fisier se poate deschide în mediul integrat IntraBuilder în două moduri: "run" sau "design". În modul "run" aplicatia respectivă este rulată, iar rezultatul este afisat pe ecran. În modul "design", aplicatia respectivă este deschisă în editor si poate fi modificată.

Script Pad-ul permite executarea de comenzi JavaScript si este similar cu promptul "JavaScript type in” care apare în Netscape Navigator când tastăm “JAVASCRIPT:” ca locatie. Fereastra Script Pad-ului are două panouri: unul în care se introduc comenzile si altul în care se afisează rezultatele. O altă fereastră accesibilă din Script Pad este Inspector-ul, care permite setarea si navigarea prin proprietătile diverselor obiecte.

În afară de cele trei elemente principale ale mediului integrat descrise mai sus, IntraBuilder-ul mai oferă si niste experti/vrăjitori (Expert/Wizard) care ghidează utilizatorul pas cu pas în efectuarea unor anumite operatii:

Există două modalităti distincte de creare/editare a formularelor si a rapoartelor. Primul mod este cel interactiv, discutat mai sus, cu ajutorul expertilor/vrăjitorilor. O altă modalitate de proiectare a formularelor/rapoartelor este de a utiliza un editor. Aceste functii de editare sunt realizate de două module integrate în mediul IntraBuilder: Form Designer si Report Designer. Amândouă modulele fac parte din asa numita categorie Visual Two-Way-Tools. Folosind aceste utilitare, proiectantii pot crea în mod vizual componente reutilizabile, ce pot încorpora mosteniri, încapsulări si polimorfism. Având în vedere că aceste utilitare Two-Way crează cod sursă orientat pe obiecte, proiectantii le pot folosi ca tutoriale pentru a învăta cum să subclaseze obiecte sau să scrie controale utilizator. Folosind utilitare din această catagorie, proiectantii pot crea aplicatii partial în mod vizual, partial scriind cod sursă. Uneltele Two-Way împletesc puternicul si dinamicul limbaj JavaScript cu proiectarea vizuală.

IntraBuilder Form Designer contine o gamă largă de facilităti care fac crearea de formulare Web dinamice foarte usoară. Printre acestea putem enumera o paletă de componente, o paletă de câmpuri si un designer de scheme. Printre componentele disponibile în paletă remarcăm: imagini, butoane, text s.a. Există de asemenea o modalitate simplă de setare a culorilor si a fonturilor.

IntraBuilder Report Designer lucrează asemănător cu Form Designer-ul, multe din facilitătile acestuia fiind prezente si aici. Cu toate că Report Designer-ul furnizează o modalitate simplă de publicare a bazelor de date pe servere Web prin simplu point-and-click, acesta contine de asemenea si functii sofisticate ca de exemplu blocuri de cod care se auto-evaluează sau functii de evaluare a tag-urilor HTML. Report Designer-ul prezintă si facilităti de editare de tip drag-and-drop.

Form Designer-ul si Raport Designer-ul sunt capabile de a realiza functii sofisticate precum mostenire vizuală si subclasare vizuală. Clasele de formulare existente lucrează ca template-uri pentru noile formulare. IntraBuilder încorporează de asemenea un Form Class Designer care facilitează editarea vizuală a claselor de formulare utilizator.

Mediul integrat IntraBuilder oferă suport pentru o gamă largă de formate grafice precum: BMP, JPG, TIF, GIF, PCX si altele. Există posibilitatea de a încorpora oricare din aceste formate grafice în câmpuri binare din tabele DB si DBF. Cum majoritatea browserelor Web oferă doar suport limitat pentru formate grafice (de obicei doar GIF si JPG), IntraBuilder oferă o functie de conversie a imaginilor grafice dintr-un format într-altul.

IntraBuilder se livrează împreună cu câteva aplicatii gata de rulat din cutie: o carte de telefon, o carte de oaspeti si o bază de date de tip knowledge base.

O versiune beta de evaluare a Borland IntraBuilder se poate obtine prin download de pe site-ul Borland (http://www.borland.com/intrabuilder/). Informatii suplimentare despre IntraBuilder se pot afla si din lista de discutii a acestuia găzduită pe serverul Web al firmei Borland. (accesul la această listă de discutii este conditionat de o înregistrare prealabilă gratuită, pe care utilizatorul trebuie să o realizeze).

Pozitionarea produsului

Borland promovează IntraBuilder ca făcând parte dintr-o familie deschisă, scalabilă de produse ce integrează tehnologii Internet cu produse ce oferă acces la baze de date. Din această familie mai fac parte si următoarele produse: InterBase (server scalabil de baze de date ce oferă o implementare completă a standardului ANSI SQL-92), SQL-Links (drivere ce permit motorului de baze de date Borland să se conecteze la alte servere de baze de date precum: Oracle, Sybase, Interbase, Informix si Microsoft SQL Server, pentru performante superioare celor realizate cu ajutorul driverelor ODBC) si Latte (este numele de cod al unui mediu de dezvoltare RAD - Rapid Application Development, ce va facilita crearea de applet-uri Java precum si integrarea acestora în IntraBuilder). 

Domnul Cristian Mateescu este student la Helsinki University of Technology si poate fi contactat prin e-mail la adresa: .

(C) Copyright Computer Press Agora