Conventia natională SAP’96

În zilele de 24 si 25 septembrie, SAPRomânia a organizat o elegantă conventie la Hotel Bucuresti - Sala polivalentă, în intentia de a prezenta participantilor realizările si perspectivele oferite de Sistemul integrat de conducere si gestiune SAP R/3

Attila Darvas

Prin organizarea primei conventii nationale SAP România s-a prezentat în fata firmelor românesti cu oferta firmei reprezentate SAP-AG, realizările de până acum în România si cu partenerii importanti SAP de pe piata mondială. Discursul de „Bun Venit“ a fost rostit de domnul Liviu Cotora Managing director SAP România. Vicepresedintele SAP AG , domnul Claus Heinrich a prezentat corporatia si dl. Alfred Wenzel politica SAP în Europa centrală si de est. Interviul exclusiv realizat cu dl. Wenzel mi-a permis să completez cu informatii utile, cred eu, datele furnizate de domnia sa. Strategia firmei SAP România a fost prezentată de dl. Cotora după care dl Heinrich a tinut o expunere despre managementul proceselor economice cu sistemul SAP R/3. R/3 oferă o solutie integrată, o bază flexibilă de programe pentru infrastructura de afaceri pentru întreprinderile mijlocii si mari. Aplicatiile R/3 sunt modulare si asigură în acelasi timp legătura între etape operationale separate pentru a forma circuite de flux informational între activităti. Se asigură astfel controlul fluxului de informatii între departamente si legătura dintre companie, clienti si furnizori.

Merită să amintim principalele module. FI este modulul de contabilitate financiară, TR - trezorerie, CO - controlling, adică un control al costurilor, EC - control întreprindere, IM - management investitie, PP - planificare productie, MM - management de materiale, PM - întretinere fabrică, QM - managementul calitătii, PS - coordonare proiecte, SD - Vânzări si distributie, HR - managementul resurselor umane.

Modulele lucrează cu un depozit deschis de informatii. Bazele de date folosibile sunt ADABAS D, ORACLE, Informix-Online sau DB-2 for AIX. În medii Windows NT se poate apele si la MS SQL Server. La nivelul de prezentare optiunile sunt foarte multe, pentru a oferii solutiile dorite de client. Se poate apele la versiunile Windows, OSF/Motif, Presentation Manager sau Macintosh. Limbajele de programare utilizabile sunt ABAP/4, C, C++ sau HTML ( Internet).

Este cazul să amintesc aici că din această vară SAP a intensificat dezvoltarea de aplicatii Internet pentru R/3 si a anuntat 25 programe Internet - aplicatii satelit -ce fac parte din R/3 Versiunea 3.1. Vom avea si SAPGUI, o interfată utilizator nouă bazată pe JAVA, un depozit de peste 100 API-uri R/3 pentru proiectantii externi si R/3 Internet Transaction Server bazat pe Windows NT. Deci, vrem sau nu lumea se mută pe Internet dar noi să revenim acum la Conventia SAP România.

În hol am putut vedea cîtiva parteneri importanti SAP cu echipamente si aplicatii. Trebuie să-i amintim pe colegii de la Digital ( Bogdan Cocora), Sun ( Romsys SA, Mihai Guran ), si IBM .

Conventia a continuat pe sectiuni, cu invitati din tară si străinătate. Programul este grăitor, extragem doar cîteva puncte mai semnificative:

Se poate vedea deci, doar din câteva titluri de expuneri, că SAP este o solutie pentru cei care se gândesc serios la un sistem informatic pentru întreprinderea lor. Participantii la conventie, directori generali si directori de departamente informatice de la marile întreprinderi din tară au putut să-si formeze o imagine asupra ofertei SAP. Conventia a constituit un eveniment remarcabil si SAP România si-a atins scopul propus de promovare SAP R/3 fiind convinsă că în România există un important potential economic si reale posibilităti de dezvoltare în viitor a unor relatii de afaceri si parteneriat în domeniul informaticii.


(C) Copyright Computer Press Agora