TORNADO Sistems, cunoscuta firmă din Constanta, a reusit să mute pentru trei zile capitala informaticii din România, la Mangalia.

NetWell’96

Attila Darvas

În zilele de 3,4 si 5 octombrie, a avut loc la Centrul Român de Afaceri Marea Neagră - Hotel President din Mangalia, cea de- a doua editie a, de pe acum, traditionalului seminar NetWell. Organizarea impresionantă si atmosfera plăcută au făcut ca cei aproape 150 de participanti să aibă un cadru adecvat pentru contactul cu noul în domeniul infrastructurii pentru retele, elementelor active de retea si acces de la distantă în retele, suporturi noi de stocare sau surse neîntreruptibile. Cum remarca Dl. Director Eugen Preotu, de la AGNOR, dat fiind că 90% din participanti au fost specialisti de la firmele de informatică din tară, la Mangalia s-au întâlnit cei care realizează efectiv ceva în industria de informatică si telecomunicatii, si nu „cărutasii“, care mută cutii si încasează procente. Rolul firmelor străine în transferul tehnologiilor si în suport este important, dar până la urmă realizările se vor face de către colegii nostri de aici. NetWell organizat de TORNADO a fost remarcabil, pentru că a avut această abordare constructivă. În plus, a oferit un cadru pentru întâlnirea cu colegi si cunoasterea problemelor si realizărilor lor.

Deschiderea seminarului a fost făcută de colegii de la TORNADO, domnul Florea George făcând o prezentare a activitătii firmei si realizărilor în domeniul retelelor de calculatoare. Orientarea corectă a firmei a dus la o puternică dezvoltare a acesteia, firma pregătind acum sediul si depozitele de la Bucuresti pentru o si mai bună deservire a beneficiarilor. Prezentările au continuat cu sursele neîntreruptibile TrippLite. Domnul Bernard Kadow din Chicago si Antouan Anguelov din Sofia au evidentiat importanta utilizării echipamentelor de protectie si UPS si au prezentat oferta TrippLite pentru rezolvarea alimentării corecte a sistemelor de calcul si echipamentelor de retea. Posibilitatea de administrare SNMP pentru sursele TrippLite face ca ele să fie ideale pentru retele. Domnul Kadow a remarcat colaborarea bună cu specialistii de la TORNADO afirmând că „am călătorit peste tot în Europa de Est, dar n-am văzut firmă mai bună ca TORNADO“. Programul a continuat cu prezentarea ofertei Siemon. Andrew Cliffin si Peter Hammer sositi de la sediul din Londra au prezentat un scurt istoric si importanta cablării structurate în comunicatii, standardul ISO/IEC 11801 comparativ cu TIA 568A, proiectarea si instalarea infrastructurilor de retele conforme cu standardele internationale si o privire de perspectivă asupra standardelor în curs de aprobare. Prezentarea video care a urmat, prima dintr-o serie de instruire practică, a scos în evidentă probleme concrete ce se pun la instalarea retelelor standard în clădiri. Robert Deme de la TORNADO a prezentat cablarea clădirilor comerciale conform standardelor EIA/TIA. Trebuie să remarc că această problemă aparent minoră este foarte importantă, având influentă de durată asupra functionării eficiente a firmei si eficienta investitiilor în retea. Infrastructura rămâne 15 ani, pe când elementele active se schimbă la 2 ani, deci este nevoie de infrastructură standard pentru compatibilitate si în viitor.

Dana Livadaru de la 3M a prezentat firma si mediile magnetice oferite. Buna dispozitie creată de prezentare a fost însotită de bucuria celor care au câstigat premiile oferite la concursul improvizat de reprezentanta 3M. La sfârsitul zilei colegii de la TORNADO au prezentat seria de imprimante Printronix rezistente la solicitări deosebite.

Vineri, lumea s-a grăbit să-l asculte pe Hayes Milani de la Iomega, directorul pentru vânzări în Europa centrală. Expunerea a cuprins o scurtă istorie Iomega, firmă ce a devenit cunoscută prin unitătile de memorie Bernoulli în 1980. Evolutia actuală este marcată de o analiză minutioasă a cerintelor utilizator si dorinta de a oferi produse conform acestor cerinte. Iomega oferă trei produse principale, pentru segmentele de piată identificate: Ditto -un streamer pentru arhivare de 2GB, Jaz -un cartus hard disc de 1GB si Zip - cartus disc de 100MB care va înlocui în scurt timp vechiul floppy. Acesta din urmă se va răspândi în mod previzibil, Iomega având întelegeri cu producători de BIOS, ca AMI pentru ca Zip drive să fie recunoscut ca unitate A: în loc de floppy drive. Seria IBM Aptiva, si PC - urile de la HP, Packard Bell si Acer vor fi echipate cu asemenea unităti chiar începând cu 1997. Zip este mediul preferat si pentru calculatoarele Internet de 500$. Dacă planurile Iomega se concretizează, Zip va avea un viitor asigurat.

Andreas Beierer de la Allied Telesyn a marcat revenirea în domeniul retelelor. Allied Telesyn oferă o gamă largă de elemente active de retea, de calitate si la preturi accesibile. Cartelele de interfată Ethernet cu autoconfigurare pentru viteze de 10 /100 Mbps sunt solutia de viitor pentru cei care realizează încă retele pe 10Mbps, diferenta de pret fiind nesemnificativă. Allied Telesyn oferă si tehnologii de vârf - dintre aceste produse a fost prezentat noul comutator Ethernet la 100Mbps din seria AT-908TX. S-a atras atentia participantilor că noua tendintă, ce se remarcă este fibra-la birou (fiber optic to the desk) si la noile implementări trebuie tinut seamă de această tendintă. După o prezentare video despre realizarea si depanarea infrastructurilor LAN si o scurtă pauză a urmat partea cea mai asteptată de la NetWell si anume expunerea lui Andy Toma de la TORNADO, despre rezolvarea problemelor din retele cu tehnologii noi, o expunere foarte reusită si prezentarea Bay Networks.

Domnul John Stewart, Business Manager Central / East Europe & International A/C , BayNetworks ITBU/Remote Access Business Unit a prezentat mai întîi BayNetworks, lider în furnizarea de solutii complete pentru retele, interconectare de retele si acces la distantă în retele. BayNetworks se poate mândri cu peste 25 milioane de noduri operationale care asigură conectarea celui mai mare număr de utilizatori la echipamente de la o firmă. Orientare consecventă BayNetworks este ca să ofere întreaga tehnologie din domeniu si în acelasi timp să devină numărul 1 în oferirea de tehnologie pentru Internet.

Firme de prestigiu ca SynOptics, WellFleet, Xylogics, ARmon, Instant Internet sau Penrill Datability Networks fac parte acum din grupul BayNetworks. Subiectul expunerii domnului John Stewart l-a constituit accesul de la distantă în retele. Serverele multiprotocol Annex oferă o solutie scalabilă pentru acces de la distantă în retele Ethernet. Utilizatorii au acces prin apel de la distantă în baze de date, la postă electronică si la fisiere din retele Novell NetWare, TCP/IP sau AppleTalk. Au fost evidentiate în mod special mecanismele de securitate oferite, autentificarea utilizatorilor, returnarea apelului si mecanisme de auditare si contabilizare a apelurilor. Serverele Annex asigură suport pentru o gamă largă de sisteme de securitate ce includ NetWare Bindery, Kerberos, RADIUS, Safeword de la Enigma Logic sau SecureID de la Security Dynamics, ceea ce explică utilizarea acestor echipamente în retelele pentru politie, bănci, sau firme de telecomunicatii. Politia slovacă sau MATAV, firma de telecomunicatii din Ungaria sunt doar două exemple mai apropiate de proiecte realizate cu Annex. Un alt proiect interesant care a fost prezentat a fost urmărirea schiorilor dintr-o statiune din Polonia. Telescaunele si cabinele sunt urmărite permanent, schiorii utilizând cartele pentru acces la aceste facilităti. Dacă unele pârtii sunt aglomerate o parte a schiorilor poate fi reorientată spre pârtiile libere. Datorită privatizării, proprietarii diferitelor zone de pădure si pârtie vor primi în cont sume diferite, în functie de lungimea pârtiei pe terenul lor si numărul de schiori care au utilizat acea pârtie. Aplicatia ilustrează posibilitătile largi de utilizare pentru echipamentele Annex de la Bay Networks, pentru conectarea de diferite terminale de la distantă, fie ele calculatoare, cititoare de cartele sau chioscuri bancare (ATM).

În dupăamiaza zilei, TORNADO a prezentat seria de calculatoare COMPAQ, solutie necesară pentru o retea de calculatoare sigură. A urmat un alt video despre solutii practice de realizare si testare a infrastructurilor pentru retele. A urmat apoi ATELIER-ul TORNADO, si participantii au avut ocazia să discute probleme concrete cu cei care au făcut prezentările. Ocazia oferită de contact practic si testare a echipamentelor si componentelor prezentate la seminar a fost remarcabilă. Putem doar lăuda efortul depus de gazde.

Sâmbătă, 5 Octombrie seminarul NetWell 96 s-a încheiat, cu o festivitate de Închidere si cu La Revedere!

Sperăm că succesul din acest an repurtat de NetWell 96 va încuraja gazdele, TORNADO Sistems, să organizeze si la anul acest util seminar.


(C) Copyright Computer Press Agora