Imprimarea cvasi-instantanee a documentelor compuse în limbaje de descriere pagini PDL, cum ar fi PostScript, este posibilă cu noua familie de imprimante laser de mare viteză de la Xerox.

DocuPrint

Radu Parfenie

Întreprinderile de azi utilizează un mare număr de documente - documente create, modificate si tipărite pentru utilizări speciale. Acestea includ aplicatii cum ar fi: documentatie de produse, manuale de refe rintă, cursuri si manuale de instruire. Adesea aceste documente sunt foarte complexe, realizate în PDL-uri standard cum este PostScript. Ele pot combina text (cu diferite fonte speciale) cu imagini complexe cum ar fi diagrame sau grafice cu o singură nuantă (line art) sau cu mai multe nuante (halftone). Chiar si aceste documente cu multă grafică se vor tipări mai rapid pe im primantele laser de mare viteză Xerox DocuPrint.

Această serie nouă, optimizată oferă cea mai largă gamă de optiuni de iesire disponibile azi si anume:

Tehnologia DocuPrint permite o imprimare rapidă si prima pagină se tipăreste la fel de repede ca si ultima. Documentele se pot imprima exact atunci când este nevoie de ele si sunt eliminate asteptările. Seturile suplimentare de documente se imprimă la fel de rapid ca si primul set deci nu este nevoie de imprimarea unor documente multiple în avans si stocarea copiilor suplimentare. Atunci când aveti nevoie de seturi noi de documente, tot ce aveti de făcut este să regăsiti documentul în formă digitală, să-l actualizati la nevoie, apoi să-l imprimati.

Viteza de imprimare deosebită este datorată faptului că seria DocuPrint utilizează o tehnologie de decompozitie absolut nouă. Tehnologia a fost dezvoltată special de Xerox, folosind o implementare specială a PostScript, prevăzută să răspundă cerintelor utilizator de imprimare rapidă de seturi de documente într-un singur exemplar si în plus să asigure imprimarea rapidă a unor documente care contin intensiv grafică foarte complexă compusă în limbaje PDL. Viteza mare de decompozitie a seriei DocuPrint permite tipărirea următorului document imediat după cel precedent si rezultă o productivitate optimă.

Tipărire personalizată. Audientă singulară

Utilizatorii de azi solicită servicii de tipărire mereu mai avansate si mai productive. Multi doresc să tipărească documente care sunt personalizate (customized) care contin exact informatia de care au nevoie clientii individuali, tipărite numai pentru acestia. Acesti noi clienti alcătuiesc o categorie în rapidă crestere pentru care s-a introdus termenul de audientă singulară (Audience of One). Documentele pentru această categorie pot depinde de căutarea într-o bază de date a unor date personale cum ar fi cele pentru o polită de asigurare personalizată. Un alt exemplu ar putea fi un suport de curs personalizat configurat special sau un extras de cont pentru o anumită persoană.

În mod frecvent, un set de documente singulare cum ar fi trasee pe hărti sau un modul de instruire, pot fi tipărite de sute de ori pe zi. Cel mai des însă acel set de documente este tipărit doar ca o copie la un moment dat, fiecare exemplar fiind solicitat de o persoană diferită si tipărit pentru acea persoană. În cazul exemplului cu su portul de curs se tipăresc doar capitolele sau sectiunile necesare pentru un anumit cursant în momentul dat.

Tehnologia first set out realizată la seria Xerox DocuPrint este solutia pentru audienta singulară.

Facilităti PDL de mare viteză, în retea

Seria Xerox DocuPrint a fost proiectată cu componente, software de sistem si protocoale de comunicatie standard industrial pentru a asigura o arhitectură cu adevărat deschisă. DocuPrint se integrează cu usurintă în medii de retea, de la LAN la retele mari. Practic, tipărirea la o imprimantă DocuPrint este posibilă de la orice statie (PC, Mac, Statie grafică) dintr-o retea TCP/IP.

Imprimantele DocuPrint sunt foarte simplu de accesat pentru utilizatori. Astfel, un utilizator Macintosh selectează pur si simplu DocuPrint din Chooser, la fel cum ar selecta orice imprimantă compatibilă Mac, apoi selectează caseta de dialog cu imprimanta.

Administrarea de sistem este mult simplificată. Este posibilă administrarea de la distantă de la orice statie Unix, aflată în aceeasi retea cu DocuPrint. Desigur, imprimantele DocuPrint pot fi administrate si prin Printer User Interface, interfată aflată chiar în imprimantă. În plus, sistemul de imprimare permite diagnostic de la distantă, prin modem, de la un centru de suport tehnic Xerox.

Deschidere spre viitor - XGF

XGF - Xerox Generic Format - reprezintă o colectie de proceduri PostScript usor accesibile. XGF nu este un program de conversie, în sensul că nu produce fisiere intermediare. PostScript este un standard industrial pentru aplicatii DOS, Windows, Unix pentru imprimante de volum mic si mediu. PostScript este un limbaj de programare, de descriere a paginii (PDL) si de control al imprimantei. Datorită caracte risticilor puternice asigură independentă de dispozitiv, portabilitate, independentă de rezolutie si performante ridicate. În cazul imprimantelor de volum mare PostScript a fost relativ putin utilizat din două motive:

Solutia oferită de Xerox este combinarea productivitătii oferite de DocuPrint cu accesibilitatea realizată de XGF. Avantajele utilizării XGF sunt multiple. Prin reunirea puterii si facilitătilor PostScript cu DocuPrint este posibilă realizarea unor aplicatii sofisticate cu performante optime. Utilizarea unui limbaj mult mai simplu evită investitii semnificative în instruirea în PostScript, aplicatiile fiind independente de evolutia PostScript. Dezvoltarea aplicatiilor de tipărire masivă se face mult mai rapid într-un limbaj simplu. XGF poate lucra în două moduri : nativ si linie.

În modul nativ se foloseste un set de operatori pentru a plasa date, imagini si logo-uri PostScript pe o pagină. Acesti ope ratori pot specifica selectia orientării, selectia fontelor (scalare, culoare, umbre ...), pozitionare absolută, rotatie cu un anumit unghi, apeluri de forme, apeluri de imagini (interpretare antet TIFF, scalare, rotatie), desenare de poligoane, selectie de culoare si selectie de suport de iesire.

În modul linie se tipăresc datele provenind de la o aplicatie conventională (format text) si care sunt formatate si controlate de un asa numit JDL (Job Description Ticket). Acesta este un fisier care contine toate instructiunile necesare pentru formatarea datelor tipărite putându-se astfel defini: orientarea si complexitatea (simplex sau duplex), marginile, numărul de caractere pe linie si linii pe pagină, fonte (scalare automată în functie de CPL/LPP), forme (multiplă, ciclică sau sensibilă la copiere), numerotarea paginilor, tăvile de alimentare, generarea de hasuri.

RPE - Record Processing Entries - repre zintă una din cele mai importante facilităti XGF, prin care se permite amplasarea si formatarea liniilor, grupelor de linii sau părtilor de linii. Prin aceasta se asigură plasarea în pagină în formate prestabilite a datelor în format text, provenite de regulă de la aplicatii de prelucrare a bazelor de date.

Modul linie este initiat de o comandă specială, care precede datele produse de o aplicatie conventională. Operatorul XGF folo seste ca argument un pointer la fisierul JDT.

DocuPrint

Disparitia documentelor imprimate pe hârtie este o utopie. Administratia, institutiile si întreprinderile au din ce în ce mai mare nevoie de solutii profesionale pentru satisfacerea cerintelor interne si ale beneficiarilor privitoare la documente de calitate, fără risipă de hârtie. Noua familie Docu Print de la Xerox răspunde cerintelor actua le si poate prezenta solutia asteptată.

Radu Parfenie este Systems Manager la RANK XEROX, Branch Romania si poate fi contactat la adresa: Radu_Parfenie.BUH01@intl.rx.xerox.com

(C) Copyright Computer Press Agora