De la Ingres la Informix

Un clasic în viată al tehnologiei bazelor de date răspunde întrebărilor noastre.

Cu ocazia conferintei Informix Euroforum care s-a desfăsurat în luna octombrie la Paris, am avut sansa unei întrevederi cu dr. Michael Stonebraker, incontestabila vedetă tehnologică a companiei Informix. Am selectat câteva fragmente din discutia mai amplă pe care am purtat-o cu această ocazie.
Domnule Stonebraker, în România numele Dvs. este cunoscut mai ales ca autor al sistemului Postgres. Care este relatia dintre Postgres si Illustra?

Mike Stonebraker: Sistemul Postgres a fost dezvoltat împreună cu studentii Universitătii Berkeley. La acest sistem au lucrat mai multe generatii de studenti iar versiunile succesive ale lui Postgres s-au răspândit în sute de locuri din întreaga lume. Politica universitătii Berkeley este ca produsele dezvoltate ca proiecte de cercetare să fie distribuite gratuit si este foarte normal: studentii nu pot asigura suport tehnic si alte servicii pe care sustinerea unui produs comercial le pretinde. Illustra s-a născut tocmai pentru a oferi o versiune comercială împreună cu toate serviciile aferente: promovare, suport tehnic, documentatie si toate celelalte. De asemenea, am avut în vedere aspecte legate de performantă, astfel încât codul a fost în mare măsură rescris. Cu toate aceste, Illustra păstrează încă circa 10% din codul original dezvoltat la Berkeley.

Suportul pentru tipuri abstracte de date este o necesitate evidentă pentru anumite domenii particulare, cum ar fi CAD, GIS, etc. Credeti că acesta aspect va deveni important si pentru aplicatiile economice?

Mike Stonebraker: Desigur. De fapt este deja foarte important. Să luăm de exemplu seriile de timp, care sunt extrem de importante în cadrul aplicatiilor pentru burse. Rezolvarea problemelor de acest tip este foarte greoaie cu ajutorul sistemelor de baze de date relationale, implicând programe extrem de complexe si, în consecintă, greu de întretinut. Un alt exemplu relevant este din domeniul financiar. În anumite domenii, anul financiar nu coincide cu anul calendaristic, ci este format din 12 luni cu un număr egal de zile. În această situatie toate operatiile clasice cu date calendaristice din sistemele traditionale de baze de date devin inutilizabile, iar implementarea lor în aplicatii este anevoioasă. Illustra permite însă ca utilizatorii sau o firmă specializată să dezvolte un modul DataBlade în care este implementat un nou tip de dată calendaristică împreună cu toate operatiile corespunzătoare asupra acestui tip de date. Noul tip de date poate fi folosit apoi în toate aplicatiile, exact ca un tip de dată nativ.

Pe de altă parte, popularitatea crescândă a Internetului în lumea afacerilor impune de asemenea abilitatea de a lucra cu tipuri diverse de date, în principal date nestructurate: text, imagini, sunet, video, etc. Prin arhitectura sa extensibilă, Illustra se pretează foarte bine la asa ceva. Există deja o gamă largă de module DataBlade specializate pe astfel de tipuri de date.

În lucrarea sa "The Third Manifesto", Chris Date afirmă printre altele că "modelul relational nu are nevoie de extensii". Bănuiesc că nu sunteti de acord cu aceasta... Ati putea să comentati?

Mike Stonebraker: Da, desigur... Chris Date păcătuiesti prin faptul că judecă istoria în mod retrospectiv. În fond, ceea ce propune el este să ne întoarcem la modelul initial propus de dr. Codd. Abordarea sa porneste de la notiunea de "domeniu", care a fost implementată deficitar în sistemele comerciale. Dar industria a evoluat în această directie, s-au creat standarde, aplicatii, si asa mai departe. Abordarea noastră este mai pragmatică si s-a dovedit eficientă.

Presedintele firmei Oracle a afirmat în primăvara acestui an, comentând achizitionarea firmei Illustra de către Informix, că "este imposibil să combini un avion si o barcă si să obtii ceva ce si zboară si pluteste", referindu-se la intentia companiei Informix de a lansa încă în acest an un server obiectual-relational. Este totusi posibil, sau nu e vorba de avioane si bărci?

Mike Stonebraker: Cei de la Oracle s-au obisnuit într-atât să întârzie lansarea produselor anuntate, încât nu mai pot să creadă că un produs poate fi realizat la timp. Informix Universal Server se va baza pe tehnologia relatională de la Informix si pe extensiile obiectuale de la Illustra, înglobând functionalitate ambelor. Metodologia tehnică de adaptare a fost definitivată în paralel cu desfăsurarea formalitătilor juridice, la sfârsitul anului trecut, astfel încât de îndată se s-a produs fuziunea, programatorii au putut să înceapă adaptarea codului. Până acum suntem în grafic si sunt convins că produsul va fi finalizat la timp.

Vă multumesc.

(C) Copyright Computer Press Agora