Japonezii provoacă piata mondială de calculatoare cu noi echipamente care vor schimba fundamental fata PC-urilor de astăzi.

Hibrid reusit: Toshiba Infinia

Eugen Preotu si Raluca Zamfir

Încă din anii ‘70 producătorii japonezi au invadat piata ame ricană a produselor electronice de larg consum, iar de la mijlo cul anilor ‘80 dominatia lor pe piata mondială a devenit incontestabilă.

Ce se întâmplă pe piata de calculatoa re? După ultimele semnale venite din Japo nia, de la companiile Toshiba si Sony, urma te îndeaproape de Hitachi si Fujitsu se întreprind actiuni pentru a obtine suprema tia si în acest domeniu.

Evolutia tehnologiei din ultimii ani obli gă firmele care sunt consacrate în dome niul produselor electronice să pătrundă pe piată cu o clasă de calculatoare profesionale si SOHO, mai accesibile, flexibile si cu o gamă cât mai largă de aplicatii.

Noul desktop Toshiba, model Infinia, reprezintă prototipul pentru noua politică de atac a companiilor japoneze de produ se electronice. Infinia este o combinatie ideală între un notebook si un TV, cunoscută fiind traditia companiei Toshiba în domeniul Mobile Computing si al producerii de aparate TV.

TOSHIBA detine 27,5% din vânzările de notebook-uri pe plan mondial, gama de echipamente cuprinzând peste 50 de modele, grupate în seriile: Satellite, Satellite Pro, Portege si Tecra.

Să aruncăm o privire asupra principa lelor facilităti oferite de modelul Infinia. Panoul de control InTouch, atasat monitorului permite reglajul volumului fără a fi nevoie de actionarea cu mouse-ul pe ecran. Pe panoul de control întâlnim butoanele „sleep" - binecunoscute utilizatorilor de notebook-uri Toshiba. Acestea permit în chiderea sistemului pentru ca, la o nouă a păsare sistemul să revină la viată fără a fi necesară reboot-area. Utilizatorii pot părăsi oricând sistemul, la revenire ne mai fiind necesare câteva minute teribil de plictisitoa re, necesare boot-ului.

Infinia este o familie de masini performante, pentru Windows, care porneste de la modelul 7130 - Pentium/133 Mhz, 16 MB RAM, 1,5 GB HDD, care este o configuratie obisnuită pentru zilele noastre, si ajunge până la vârful de serie 7200 - Pentium /200 Mhz, 32 MB RAM, 3 GB HDD. Monitoarele pot fi comandate în functie de preferintele utilizatorului, fiind disponibile modele de 15" sau 17", ambele modele fiind echipate cu boxe si microfon. Întreaga ga mă beneficiază de dotări multimedia puter nice: CD 8x, fax modem 28,800 Kbps, microfon, voice mail si facilitătile speciale: TV, radio, HIFI Sound. Aceste facili tăti permit vizionarea programelor TV sau as cultarea radioului în timpul lucrului pe calculator. Plăcile TV/radio fac parte din furnitura standard la modelul 7200 si sunt optionale pentru modelele din seria 7100. Ideea plăcii TV nu este tocmai nouă (Apple a oferit-o pentru un timp), dar integrarea ei în sistem si accesul foarte facil sunt exclusiv aportul companiei Toshiba. Sistemul de sunet SRS este asigurat de Midisoft, oferind spatialitatea sunetului. Modelul 7200 are încorporat si robot telefonic si o telecomandă pentru reglajul de la distantă. Sistemul de porturi seriale/paralele este complex, permitând conectarea celor mai variate accesorii, de la imprimantă până la joystick.

Datorită tuturor acestor facilităti, Toshiba Infinia se pretează atât pentru a fi utilizat în retele industriale cât si pentru a fi utilizat în oricare birou (fix sau mobil). Infinia este un exemplu grăitor pentru evolutia tehnicii de calcul în viitorul apropiat, de convergentă a tehnologiilor informatice si de comunicatii.

Eugen Preotu este presedintele firmei Agnor High Tech - Societate de Comunicatii si Calculatoare iar Raluca Zamfir este specialistă în cadrul acestei firme. Îi puteti contacta la telefon: 01-2118800, fax: 01-3121003

(C) Copyright Computer Press Agora