Accesează orice imagine într-o secundă!

Cumulus Network Image Database

Lucrând zilnic cu foarte multe fisiere de cele mai diverse tipuri, am fost pus adesea în situatia de a nu-mi mai aminti unde se găseste un anume fisier sau ce reprezintă. Astfel, a trebuit să caut un program care să mă ajute să fac o ordine generală. Am încercat mai multe programe, dar nici unul n-a reusit să-mi ofere nici măcar jumătate dintre tipurile de fisiere de care aveam nevoie. Toate cunosteau formatele grafice uzuale, dar nici unul care să cuprindă si aria DTP-ului. Continuând totusi căutările am ajuns să încerc si programul Cumulus Network Image Database de la Canto Software.

Creat pentru platforma Macintosh, programul transformă calculatorul într-un urias server, unde oricine poate cataloga mii de imagini, atât pe calculatorul propriu cât si în retea. Dar nu este neapărat nevoie să fii administratorul unui server ca să poti accesa sau modifica ima gini. Cu Cumulus Client te poti conecta de pe orice Mac si, în limita drepturilor de acces acordate administratorul retelei, poti modifica, adauga, sterge sau redenumi fisiere din oricare arhivă de imagini.

Nu este obligatoriu ca imaginile catalogate să fie stocate pe un Macintosh. Ele se pot afla pe orice periferic care poate fi montat ca volum AppleShare, indiferent dacă este ata sat unei statii Sun, DEC, Novell, Unix sau Windows NT.

Asa cum am mentionat, unul dintre punctele forte ale programului este suportul pentru numeroase formate, dintre care amintesc doar câteva: AIFF (Audio Interchange File Format), Canvas 3.5, EPS, FrameMaker, Freehand, GIF, JPEG, JFIF, MacPaint, QuickTime Movie, Multi-Ad Creator, PageMaker, Acrobat PDF, Persuasion, Photoshop, PowerPoint, QuarkXPress, Scitex, TIFF, QuickDraw 3D, IUVE. Este suficient, cred, pentru a demonstra superioritatea lui Cumulus fată de alte programe de catalogare la acest capitol. Dar partea cea mai interesantă este că programul dispune si de un generator de filtre, cu care se pot crea filtre proprii. Din acest motiv multi folosesc acest program pentru a cataloga si fonturi, documente text sau alte tipuri nestandard de fisiere.

Începând cu versiunea 2.5 a fost implementat suportul pentru formatele 3D si a fost introdusă posibilitatea de scriere a scripturilor, ceea ce diversifică mult posibilitătile de folosire a programului. Unele comenzi, cum ar fi selectarea mai multor imagini si adăugarea unor cuvinte cheie, se pot realiza doar cu ajutorul unor scripturi.

Catalogarea imaginilor este relativ simplă. Se creează o nouă bază de date cu imagini, se selectează imaginile care vor fi introdu se si se trag (drag&drop) în fereastra nou creată. Cumulus dispune si de un folder-watching, programul Vento, care la orice modifica re, mutare, stergere de fisier, va reactualiza automat catalogul de imagini. Acest program nu este însă inclus în versiunea single-user.

Una din cele mai bune caracteristici ale programului este suportul de extensii plug-in incluse în programe cum sunt QuarkXPress, Adobe Photoshop sau Adobe Illustrator. În Photoshop, de exemplu, Cumulus va apare în meniul File\ Acquire\ Cumulus. Selectându-l, vom deschide browser-ul Cumulus si vom putea căuta fisierul dorit pentru editare. De asemenea, deoarece Apple suportă drag&drop cu fisiere, copierea imaginilor de pe un server pe un disc hard local nu pune probleme: tragem doar thumbnail-ul pe desktop-ul local.

Căutarea unor imagini, prin comanda Find, se poate face după nu mai putin de 15 criterii, cum ar fi cuvânt cheie, tip de fisier, nume de fisier, data modificării, etc. La fel se pot reorganiza fisierele. Catalogarea este un proces foarte rapid chiar si de pe un CD sau un disc SyQuest. Una dintre performantele excelente ale programului constă în faptul că poate cataloga imagini din toată reteaua, iar dacă anumite imagini nu sunt accesibile în acel moment le poate căuta mai târziu.

De curând Cumulus Network Image Database pentru Macintosh a ajuns la versiunea 3. Poate cea mai importantă noutate adusă de noua versiune este Cumulus Internet Image Server. Acesta este un program CGI care permite publicarea în Internet a arhivelor de imagini Cumulus. În felul acesta orice client din Internet va putea căuta imagini din arhivă pe baza unei liste ierar hice de cuvinte cheie. O altă noutate a versiunii 3 este plasarea automată a unui text dintr-un fisier Adobe Illustrator sau Acrobat în baza de date întretinută de Cu mulus, text pe baza căruia fisierul respectiv poate fi căutat.

Pe scurt, Cumulus Network Image Database este un manager de fisiere extrem de versatil, care se poate dovedi indispensabil pentru oricine lucrează în domenii cum sunt grafică artistică, multimedia sau DTP. Cumulus rulează pe orice Macintosh 68020 sau mai recent care dispune de System 7.xx, CD-ROM, si 2.5MB RAM liber pentru program (mai mult RAM va accelera functionarea lui).

Si ca o ultimă noutate, interesantă pentru România, unde Macintosh-urile nu au câstigat (încă) prea mult teren, Canto Software a anuntat pentru 1997 lansarea versiunii pentru Windows NT.

Canto Cumulus XP Network Image Database for Windows NT va suporta conexiuni TCP/IP atât la clienti Macintosh cât si Windows 95. Această versiune va suporta si tehnologia ActiveX. Aplicatia server nu are interfată grafică, administrarea fiind realizată în întregime prin noua aplicatie client Canto Cumulus XP.

Dl. Valics Lehel este graphician la redactiile BYTE România si PC Report. Poate fi contactat prin e-mail la sau pe Web la http://www.agora.ro/~lvalics/

(C) Copyright Computer Press Agora