Microsoft România si-a început oficial activitatea. Nimic nu va mai fi cum a fost.

Microsoft în România

Romulus Maier

Cu ocazia deschiderii oficiale a filialei Microsoft România, domnul Michel Lacombe, Vice President Microsoft Europe, a avut amabilitatea să răspundă la cîteva întrebări pentru cititorii revistei noastre.

A fost dificil pentru Microsoft să deschidă o filială în România? Care a fost cea mai dificilă problemă cu care v-ati confruntat la deschiderea filialei?

Michel Lacombe: Problema cheie a fost găsirea unui bun director general. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să căutăm candidati pentru un astfel de post. Am avut mai multi candidati dintre care a trebuit să alegem unul. A trebuit să muncim mai multe săptămîni pînă cînd l-am ales si sîntem foarte multumiti de alegerea făcută. După cum stiti durează ceva timp pînă cînd poti porni o afacere. Trebuie pusă la punct o infrastructură. Microsoft are propriile proceduri de pornire a unei companii noi, iar infrastructura, în special partea de IT si mijloacele de comunicatie, trebuie să fie conforme cu ceea ce Microsoft utilizează la nivel mondial.

Din informatiile pe care le avem, directorul general pentru România a fost numit încă din luna iunie. De ce a durat atît de mult - aproape jumătate de an - pînă la deschiderea oficială a reprezentantei?

Michel Lacombe: Atunci cînd angajezi pe cineva trebuie parcurse mai întîi un număr de proceduri administrative. Directorul general ca si restul personalului angajat trebuie mai întîi instruiti înainte ca ei să devină angajati Microsoft. Ei trebuie să învete despre companie, despre oameni, despre produse. După cum stiti nici lumea n-a fost clădită într-o singură zi J .

Aveti o multime de lucruri de făcut în România, dar deocamdată aveti doar 4 oameni. Care vor fi prioritătile pentru următorul an?

Michel Lacombe: Prima prioritate este să găsim parteneri buni care să promoveze produsele noastre, să ofere suport si instruire pentru ele, să adauge valoare produselor Microsoft.

În mod uzual, după ce Microsoft deschide o reprezentantă într-o tară, urmează la scurt timp si localizarea celor mai importante produse Microsoft în limba tării respective. Care vor fi primele produse care vor fi localizate pentru România si cînd vor fi ele disponibile?

Michel Lacombe: O să răspund în general. Primele produse care sînt localizate, de obicei, sînt Windows si aplicatiile din categoria “productivity tools”, cum sînt Word, Excel… Nu vă pot comunica încă niste termene, dar întotdeauna începem cu acest gen de produse.

O să vedem deja primele produse localizate la editia CERF de anul viitor din luna mai?

Michel Lacombe: Nu mă pot pronunta în acest sens.

Office ’97 va fi lansat pe la mijlocul lunii ianuarie, asa cum se aude?

Michel Lacombe: Da. Sigur. Avem deja în productie pachetele pentru cîteva limbi de circulatie mondială. În SUA si Europa lansarea pachetului va avea loc în a doua jumătate a lui ianuarie si produsul reprezintă, cu sigurantă, un mare pas înainte. Toate aplicatiile au fost îmbunătătite si sperăm ca ele să răspundă nevoilor pietei.

Succes!

(C) Copyright Computer Press Agora