ManageWise 2.x

Din păcate, uneltele care stau la dispozitia administratorilor de retele de calculatoare pentru a gestiona retelele nu sunt încă nici pe departe asa de performante încât să facă fată cu usurintă problemelor pe care le pune administrarea unei retele eterogene în plin proces evolutiv.

Furnizorii de software tocmai în mo mentul în care cititi aceste rînduri se confruntă cu punerea la punct de astfel de „scule“, care să poată să facă evolutia rete lelelor un proces controlabil. Securitate, topologie, platforme, servicii, protocoale, standarde s.a.m.d., toate trebuie avute în vedere cînd se „fabrica“ o astfel de unealtă. Desigur, de la intentie si pînă la finalizare timpul care trece este apreciabil si se lu crează contra cronometru…

Wind of Change…

Retele de calculatoare… aceste cuvinte în cet dar sigur se strecoară pe ascuns în viata cotidiană si vor exista peste putin timp în subconstientul oricărui om asa cum exista deja curentul electric sau automobilele. Stiu doar din lecturi cum au reactionat oamenii la aparitia primelor automobile: se zice că era o senzatie de uimire amestecată cu teamă si oarecum neîncredere. Oamenii nu s-au schimbat de atunci prea mult, iar trece rea timpului fiind de fiecare dată în mod inevitabil de partea progresului (si a entro piei care face să se înmultească retelele de calculatoare) îi face pe oameni să se obis nuiască cu lucrurile noi. Asadar, în măsura în care cele de mai sus sunt adevărate, oa menii, fără să-si dea seama se vor obisnui pe nesimtite cu retelele de calculatoare.

Schimbînd un pic nuanta ideii, dar în acelasi context, înclin să cred că PC-urile noastre încep să posede trăsături cît se poate de apropiate de natura „umană“ si asta nu pentru că ne vorbesc sau pentru că ne văd prin perifericele lor. Mă gîndesc la o însusire mult mai subtilă: aceste unelte „standalone“ pînă acum, încep să-si depăsească încet dar sigur conditia singulară si încep să fie „sociabile“. Deocamdată pe bază de legături… IPX si TCP/IP. si asta spre binele a tot ce există pe lume. Însă există o exceptie : acei oameni cărora li se zice „administratori de retea“. Datorită „sociabilitătii“ monoton crescătoare a calculatoarelor acesti administratori se confruntă pe zi ce trece cu probleme din ce în ce mai complexe, pentru că una e să controlezi un singur calculator si alta e să stăpînesti un număr oarecare de calculatoare, fiecare cu „personalitatea“ lui cabla tă în circuite.

ManageWise

ManageWise este un set de programe si „agenti" scos pe piată de Novell si destinat administratorilor de retea, conceput în asa fel ca acestia să poată supraveghea întreaga retea de la un terminal oarecum specializat, fără să mai fie nevoie ca să alerge de la o sta tie la alta. Programul este capabil să „explo reze“ reteaua si să des copere întreaga topo logie împreună cu nodurile la care se leagă diferitele segmente. Recunoaste calculatoare pe care rulează Windows, DOS, Mac, OS/2 împreună cu o seamă de parametri semnificativi care caracterizează fiecare nod în parte, cum ar fi : memoria instalată, sistemul de operare, soft-ul de legatură cu reteaua, etc. Sunt de asemenea recunoscute segmentele de retea Ethernet, FDDI si Token Ring. Odată reteaua explorată, programul este capabil să reprezinte grafic topologia retelei si să-si creeze bazele de date proprii pentru a gestiona efectiv reteaua. Aceste baze de date pot fi actualizate de către administrator cu date suplimentare pentru acuratete si exactitatea datelor.

Este (cel putin teoretic) unealta software pe care un supervisor de retea trebuie să o aibă pe masina proprie pentru a putea asigura o functionare fără de probleme a retelei pe care o gestionează, iar sub aspect tehnic se compune dintr-o componentă aflată pe o statie si o alta aflată pe un server NetWare.

ManageWise 2.x. The family…

La ora la care se scrie acest articol exista deja ManageWise 2.1 care merge si pe NT, ceea ce desigur are drept consecintă imediată simplificarea enormă a management-u lui retelelor hibride NetWare si Windows NT, în momentul de fată cele mai răspîndite. În fond, ceea ce s-a schimbat fată de versiunea precedentă de ManageWise a fost adăugarea unui nou agent NT-Server si astfel a devenit imediat posibilă si monitorizarea serverelor NT alături de cele NetWare. Acum în această nouă versiune se poate urmări foarte exact comportamentul retelei începînd cu utilizarea procesorului din oricare server si terminînd cu monitorizarea mesajelor de eroare.

O lipsă cît se poate de importantă a primelor versiuni de ManageWise era lipsa capacitătii de a lucra efectiv cu NDS (Novell Directory Services). Remarcati ca N acum vine de la Novell si nu de la NetWare, asa cum a fost pînă nu demult. În versiunea 2.1 însă s-a eliminat această lipsă.

Acum, pe lîngă faptul ca ManageWise stie totul despre despre NDS, a fost moder nizat si compatibilizat si cu Win’95, programele de instalare mai vechi amenintînd pe cel care făcea instalarea cu tot felul de mesaje cum că Program Manager-ul nu e de găsit si pot apărea probleme pe timpul utilizării.

Tine de acuratetea prezentării să spunem aici că ceea ce am avut pentru testare a fost un ManageWise 2.0 care încă nu avea upgrade-urile de mai sus. Oricum pentru a ne face o idee generală despre eforturile pe care le face Novell pe partea de management a retelelor si această versiune (de-acum depasită) este suficient de elocventă.

Novell & Intel MegaMix…

Pentru ca să fie un produs „rotund“ în ManageWise sunt integrate o seamă de „gadget“-uri luate cu împrumut de la Intel, care adaugă astfel fortă si eficacitate produsului de bază. Aceste ajutoare luate la un loc se cheamă LANDesk Manager si se materializează prin:

Instalarea nu e totul…

Sau, cel putin, ferească Cel de Sus să fie. Instalarea a fost, ca să zic asa, nu lipsită de emotii si uneori am avut impresia ca stăm (adică subsemnatul si un Pentium foarte sexy cu 64 MB de RAM si placa de baza Intel Atlantis) pe muchie de cutit. Ar fi nedrept dacă n-as mărturisi că am fortat putin nota în sensul că sistemul de opera re folosit pentru instalarea ManageWise-ului 2.0 a fost Win’95, pe care rula clientul de 32 de biti de la Novell. Pe server-ul folosit pentru teste mergea un NW 4.1 „clasic“ fără nici unul din patch-urile date între timp de Novell. Din cîte stiam eu în momentul instalării, nu se spunea nicăieri că nu am voie să fac o astfel de instalare, deci am considerat că merita o încercare.

Procesul de instalare în sine as putea să-l definesc ca fiind unul care… nu poate fi descris în termeni prea rigurosi. Alternau faze în care instalarea megea „ceas", cu amenintări că o să „crape“ mai tîrziu PC-ul dacă nu mă opresc. Pun asta pe seama lipsei unui Wizard de instalare specific pentru Win’95 si care deja exista, din cîte cu nosc, în versiunea 2.1. Pe de altă parte, am fost încunostintat că o sumedenie de fisiere de configurare de la CONFIG.SYS si pîna la WIN.INI vor fi modificate. Exista si optiunea de a face manual aceste modificari dar am preferat să las modificarile pe seama programului de instalare. În fine, instalarea a mers cap-coadă din prima încercare, fără incidente majore.

De asemenea, pe parcursul instalării au fost modificate si fisierele de configurare de pe server precum si NET$LOG.DAT. O observatie : desi ManageWise este capabil să exploreze reteaua, programul de instalare cere ca tot ce tine de TCP/IP să fie introdus manual. Desigur, cei care insta lează ManageWise în general se presupune că au drepturi de administrator si ca atare cunosc reteaua. Dar totusi, personal consider că ar fi mai bine dacă programul ar scana reteaua si ar propune măcar valorile găsite celui care face instalarea iar dacă aceste valori nu sunt cele reale, s-ar putea corecta. A fost o idee bună a celor care au făcut programul de instalare ca, în momentul în care se termina instalarea componentei de pe statie, să se genereze un fisier „to do“. Adică ce ar mai trebui făcut „cu mîna“ ca să fie treaba completă. Acest fisier este unul cvasi-general, dar merită citit si respectat. Un fisier asemenea se creează în momentul în care se termină de instalat si componenta de pe server a programului.

Semn bun, mi-am zis după ce am terminat instalarea, fără ca PC-ul să se „agate“. După terminarea procesului de instalare, trebuie repornite atît server-ul cît si statia. Din păcate, server-ul a început să func tioneze normal si să-si încarce toate modu lele abia dupa cîteva reboot-uri după care problemele au dispărut destul de misterios de la sine. Aici as recomanda celor care fac instalarea să-si facă copii după fisierele de boot originale si să le aibă la îndemînă pentru orice situatie. Sau si mai bine să facă înainte de a trece la instalare un back-up complet al server-ului. Nu ca s-ar întîmpla ceva, dar eu zic că nu strică…

Functionarea, în schimb, e totul…

Odată trecut cu bine de faza de instalare, nerăbdător să văd ce se poate face cu ManageWise, am lansat în executie Consola ManageWise. Si, într-adevăr, am fost surprins de bogatia de informatii care se pot obtine folosind acest „tool". Nici nu poate fi vorba aici de o descriere, chiar sumară, a tot ce se poate face avînd la dispozitie un astel de program.

Dacă pînă acum foloseam tot felul de utilitare micute si distincte, gen COMCHECK, specializate fiecare pe cîte o pro ble mă, sau RCONSOLE pentru a obtine informatie concretă, acum de la o singură consolă, administratorul practic poate „vedea“ oricare din nodurile retelei si poate să ceară informatii asupra tuturor parametrilor care caracterizează acel nod. Evident, server-ele sunt acelea despre care informatia obtinută este exhaustivă. Iar modul ei de prezentare grafic face ca lucrul de supraveghere a retelei să devină o activi tate extrem de comfortabila si comodă, plăcută chiar.

N-as vrea să lungesc vorba si să intru prea mult în descrierea posibilitătilor, oricum descrierea n-ar putea fi nicidecum completă. Îndrăznesc să propun, în schimb, celor interesati să urmărească în PC Report noua serie de articole dedicate retelelor Novell, unde vom încerca să găsim mai mult loc pentru o discutie tehnică mai amplă asupra capabilitătilor oferite de ManageWise. Pentru ilustrare încerc să dau cîteva ecrane pe care le-am obtinut testînd ManageWise pe reteaua proprie. Sper ca „screen-shoot“-urile puse pe hîrtia de tipar să poată da celor interesati cîteva repere asupra ce si cum se poate poate scoate din ManageWise. În completarea imaginilor, iată si o enumerare a unei mici părti din numărul mare de ferestre care se pot consulta : Rconsole - consola „îndepartată“ a server-ului, Utilizare CPU, Topologia exactă a retelei, Lista interfetelor de retea, Consola LANDesk Virus Detection, Utilizatorii aflati pe retea la un moment dat, Informatii despre o statie dată a retelei s.a.m.d.

De asemenea, ar trebui spus că help-ul oferit este un punct forte, în sensul că este foarte bun si contine pe lînga explicatiile obisnuite chiar si cîteva scenarii despre cum se poate mări performanta unei retele, a unui server sau cum trebuie depanate procesele de imprimare gresite dar instalate pe retea.

Retea pe pilot automat…

Sunt convins că cei care lucrează cu retele îmi dau dreptate dacă spun că utilitatea unei astfel de unelte nu se discută, ci se subîntelege. Păstrînd desigur proportia corectă, nu cred ca gresesc prea mult dacă afirm că ceea ce utilitarele gen Norton sunt pentru PC-uri, ManageWise este pentru retele NetWare si Windows NT.

Sunt convins că cineva care este obisnuit să se folosească de astfel de utilitare, în momentul în care este lipsit de ele sentimentul frustrării poate fi imens. Nu contest aici, în schimb, pe acei guru Unix care foarte bine pot „să tină mîna pe pulsul retelei" cu netstat, ping, traceroute etc. Tot respectul pentru acesti băieti minunati si stiinta lor ! Dar parcă un ManageWise sau un LanAlyzer este mai uman(!).

Rolul unui administrator de retea este să mentină reteaua în perfectă stare de functiune. Dar a tine o retea în stare de functiune nu înseamnă, de fapt, nu mai să repari ceva dacă s-a stricat. Este mai important să prevezi defectiunile si să le preîntimpini, (asa cum în mod savant a fost predat anno… la cursul de „Tehnologia reparatiilor…“), res pectiv să ai o solutie pentru orice eveniment nedorit, dacă vrei să-ti păstrezi slujba.

În acest sens, ManageWise oferă cîteva posibilităti reale. De exemplu monitori zînd permanent reteaua la intervale de timp regulate si setînd niste praguri „de alarmare" în caz de functionare incorectă a unor echipamente. Sub termenul de func tionare incorectă nu înteleg aici darîmarea de pe masă a serverului care este NDS root, ci „lucruri mai subtile“ în genul: func tionarea constantă a unui router foarte aproape de capacitatea limită, func tionarea la limita memoriei server-elor, supra încărcarea procesorului, functionarea defectuoasă a unei plăci de retea, cres terea numărului de „bad sectors“ pe un disc etc. Dacă se iau toate cele enumerate si se fixează o valoare de prag pentru fiecare mărime monitorizată, atunci se poate face la timp schimbarea elementului dubios si ce este mai important este că schimbarea se poate face în conditii prealabil pregătite si nu sub „stare de asediu“, cum s-ar (se) întîmpla dacă elementul de schimbat pică atunci cînd… nu mai are zile, saracu’.

Dacă, de exemplu, administratorul este un tip foarte meticulos, atunci poate să întretină niste baze de date proprii ManageWise -ului în care poate să treacă cam tot ce tine de retea si consideră că-i este de folos, ba mai mult, aceste evidente pot fi tipărite, răsfoite, îndosariate, etc.

Ultimul pret…

Conform prestigioasei reviste LAN TIMES din 11 Noiembrie 1996, pretul unui ManageWise 2.1, care deja include agent-ul pentru monitorizarea serverelor NT este de 595 USD, ceea ce nu este tocmai ceea ce s-ar chema atractiv, în schimb poate asigura linistea cotidiană a unui sys-admin.

Viitorul ce ne asteaptă de după colt…

Mda… Ca la oricare prezentare de produs, publicului i se dau asigurări cum că viitorul produsului este extraordinar si plin de lucruri bune si că fără respectivul produs viata omului este (si va fi) un sir de nesfîrsite insuccese pe fondul unei mizerii cumplite. Pornind de la aceste premise, iată solutia Novell pentru un viitor exuberant:

‘Om trăi si ’om vedea.


(C) Copyright Computer Press Agora