Microsoft îmbogăteste setul standard cu aplicatii eficiente, mai bune, mai inteligente si mai usor de folosit.

Spre un Office mai eficient în ’97

Steve Gillmor

O dată cu Office '97, Microsoft adaugă celei mai puternice integrări Web cunoscută vreodată, o interfată utilizator mai prietenoasă si mai automatizată. Codul comun al programelor, un set Visual Basic mai mare pentru aplicatii (VBA) si noul manager de informatii, Outlook, ar trebui să-l ajute pe Office să rămână leaderul pietii.

Outlook este noul punct de interes al Office-ului. El va înlocui atât Schedule+ cât si Exchange Inbox de sub Windows '95 cu mesaje noi, planificări, liste si unelte de lucru în grup. AutoCreate converteste e-mailul în cereri de întâlniri, AutoName si AutoAddress separă intrările în câmpuri iar AutoJournal înregistrează evenimentele din toate aplicatiile Office.

Microsoft a accelerat dezvoltarea interfetei utilizator cu bare de unelte drag-and-drop, cu meniuri detasabile si componente utilizate în comun. În Office Assistant, un Answer Wizard mai bun si personaje anima te te ghidează prin procese. Este o idee bună, dar ecranele de ajutor devin supărătoare.

Cu mult mai intuitiv este corectorul Grammar Check din Word '97, care eviden tiază erorile din zbor. Programul analizează contextul, tratând corect diferenta între it's si its (dar nu între two si too). Spell-It si AutoCorrect sunt integrate; poti, printr-o singură actiune, da un clic-dreapta, înlocui si adăuga cuvintele frecvent ortografiate gresit.

Word '97 adaugă numărul de versiune, co men tariile la obiect si un document pe un e cran scindat cu o structură hiperlegată. Poti dispune textul în jurul obiectelor neregulate si lega casete de text de-a lungul mai multor pagini. Word detectează virusii din macrouri si converteste macrourile Visual Basic în VBA.

Formulele Excel '97 vorbesc engleza; poti tasta „=cost/sales" în locul referintelor normale la celule sau nume de domenii. Formula AutoCorrect tratează 15 erori comune, cum ar fi ghilimelele care nu se potrivesc.

Excel-ul poate acum roti text, spatia ce lule si trata multiple undo-uri. Poti trage întreruperi de pagină orizontale si verticale în modul Page Break Preview. Chart Tips identifică elementele graficului si permite adăugarea unui tabel de valori în orice gra fic 2-D sau 3-D. Blocnotesurile comune permit acum formatarea, adăugarea si stergerea celulelor interactiv. Poti urmări schimbările, uni blocnotesurile si crea ve deri generale personale, fără a afecta setă rile de la ceilalti utilizatori.

Fisierele PowerPoint sunt comprimate/decomprimate automat la sal vare/ lansare - fără o schimbare perceptibilă a vite zei. Programele multimedia aditionale in clud butoane de actiune, un mod chiosc, me saje audio si suportul pentru filme AVI. O caracteristică inteligentă Expand Slide ia ecranele de text prea încărcate si generează multiple cadre cu ierarhii comparabile. Slide Finder-ul te lasă să vezi cadrele în prealabil, să le recuperezi si arhivezi pe o retea. Spell-It, VBA si un recorder s-au alăturat acum PowerPoint-ului, iar un fisier PowerPoint poate stoca multiple prezentări de cadre.

Bazele de date Access '97 reflectă strategia Web pe Internet, cu reproduceri partiale de tabele, un nou tip de dată hyperlink si editoarele Web statice si dinamice ale formelor, rapoartelor si ale interogărilor. Dacă o formă sau un raport nu are cod VBA, programul Access crează o versiune de încărcător rapid „light-weight“ iar comanda Make.MDE accelereză lucrurile chiar mai mult prin stergerea codului sursă.

Noile caracteristici Office '97, în special uneltele unice cum ar fi Journal's Timeline view si AutoPreviw, care arată câteva din primele linii ale mesajelor si documentelor, indică cum crede Microsoft că vom lucra în viitor. 

Steve Gillmor, de la Southern Digital, are o vastă experientă în aplicatiile groupware. Îl puteti contacta la sgillmor@aol.com.

(C) Copyright Computer Press Agora