Photoshop 4 automatizează o serie de proceduri si adaugă noi straturi, realizându-l mult mai puternic si mai usor de folosit. 

(încă) O sclipire de geniu

Joy-Lyn Blake

Fiind deja de-o bună vreme prima optiune a graficienilor când este vorba de manipulări de i magine, Photoshop devine acum si mai performant. Versiunea 4.0, cu care am lucrat în forma sa beta pentru PowerMac, încorporează mai multe functii si este mai usor de utilizat. Două dintre ele sunt remarcabile: operatiile de combinare si anulare a greselilor (undoing).

Posibilitatea procesării secventiale a „listei de actiuni“ (care poate fi editată) a Photoshop-ului este binevenită. Selectarea „Actiune nouă“ din paleta de actiuni, face să apară o fereastră de dialog care permite pornirea înregistrării — lista de actiuni va include doar acei pasi care au fost selectati prin „OK“. Dacă faceti o greseală va fi posibilă o „Reînregistrare“ ulterioară care permite si modificarea parametrilor. Aceste actiuni pot fi stocate pentru utilizări ulterioare si în plus pot fi legate si de alte liste de actiuni. Pasii dialogului pot fi comutati înainte sau înapoi functie de prelucrările pe care vreti să le faceti imaginii. Acest lucru este important dacă configurările variază de la o imagine la alta. Paleta de actiuni suportă deplasarea si plasarea, astfel încât editarea unor actiuni se face foarte repede. Actiunile pot avea conexiuni în OLE Automation si AppleScript.

O parte a flexibilitătii Photoshop-ului vine din capacitatea acestuia de-a manevra imaginea în straturi. Două formate noi de straturi extind această putere. Mascarea stratului vă permite să controlati care suprafată a unui strat este ascunsă si care nu. Masca poate fi aplicată pe întregul strat sau doar pe o portiune. Stratul de ajustare actionează si el ca si o mască; puteti face modificări unui strat—pentru a vedea efectul lor—fără a altera de fapt imaginea. Pot fi făcute ajustări de culoare sau de tonalitate fără a degrada calitatea imaginii. Straturile de ajustare nu pot fi contopite, iar un strat poate specifica doar un singur tip de modificare. Ele au însă o mare flexibilitate. Oricum straturile de ajustare nu vor putea lucra cu straturi mascate.

Până când cineva va reusi să realizeze un suport pentru realizarea unor anulări multiple, „Transformarea liberă“ va continua să fie folosită. Un singur pas poate combina scalare, rotatie si perspectivă si o singură comandă poate anula totul.

Photoshop include acum ghiduri si grid-uri pentru a usura machetarea si alinierea. În plus, controlul deplasării si al secventierii diapozitivelor permite o scalare rapidă a imaginilor într-un domeniu cuprins între 0.13 si 1600%. Meniul filtrelor include noua versiune pe 32 de biti a colectiei Gallery Effects de la Adobe.

Legat de manevrarea textelor există însă o problemă: Photoshop-ul asează fiecare text nou în propriul său strat. Astfel, nu e deloc distractiv să trebuiască să contopesti 13 straturi de text sau să le închizi pe toate. În ciuda acestui inconvenient minor mi-am propus deja să achizitionez noua versiune lansată. 

Joy-Lyn Blake este producător asociat la BYTE’s New Media. O puteti contacta la joylyn@bix.com.

(C) Copyright Computer Press Agora