Macrosecunda

Trecerea timpului ne influentează, vrem sau nu. Percepem însă diferit trecerea noastră prin lume. Mărturisesc că am fost socat atunci când, la examenul de Sisteme de Operare din acest an, un student mai putin pregătit a vorbit despre macrosecunde, referindu-se la sincronizare în sisteme distribuite. Examenul era, se pare, dificil pentru el.

   Ne putem astepta si noi la momente dificile în continuare. Reformele preconizate de administratie ne vor influenta într-un fel sau altul. Atunci când Premierul a prezentat reforma, accentul era pus pe factorul economic si, la un moment dat, ne-a oferit o parafrază după cunoscutul „blood, sweat and tears“ cu care Churchill a chemat britanicii la reconstructie după distrugerile războiului. Mie îmi este mai drag un alt text, de acelasi autor: „The empires of the future are the empires of the mind“. Mentalitatea se schimbă greu iar sistemul de învătământ, educatia, calitatea informatiilor transmise si modul transmisiei sunt esentiale în societate. Privind din acest punct de vedere, lumea – apropiată de noi – a calculatoarelor si comunicatiilor a re un rol vital si un viitor asigurat. Fără aportul creator al acestui segment orice reformă modernă este sortită esecului.

   Privind din exterior, influenta informaticii este încă modestă. Semne promitătoare există însă, pentru cei care sunt mai atenti. De exemplu, o statistică recentă de la Network Wizzards ( http://www.nw.com ) ne arată că în România, în perioada iunie 96 - februari e 97, numărul calculatoarelor Internet host a crescut cu 760%, de la 2725 la 8205. Crestere impresionantă ca procent, fată de evolutia generală a economiei. Vizitând un număr mare de astfel de situri, nu poti decât să te bucuri că există nenumărate pers oane competente care administrează aceste sisteme, vizibile de pe tot globul, si care oferă imaginea noastră de azi pentru netătenii dornici să afle câte ceva despre noi.

   Nu pot decât să regret că mai sunt multe de făcut – si foarte repede – pentru a oferi informatii bogate în continut celor interesati. M-ar bucura să văd marile muzee de la noi, editurile care detin drepturile de autor la cărtile esentiale pentru cultura acestui colt de lume. Dar până si Monitorul Oficial sau editurile care scot manuale scolare s-ar putea gândi la o prezentă mai mare pe Web. Publicatiile electronice sunt de viitor, numărul celor care au sau vor avea acces la ele va creste în mod cert. Dacă nu altfel, atunci cu sprijinul unor fundatii si firme, dar accesul scolilor si universitătilor la Web va creste într-un previzibil. Noi vom urmări fenomenul si veti afla la timp ce se mai întâmplă. Am început să prezentăm si un domeniu conex, edutainment, si veti putea afla noutăti despre CD-uri si cărti importante disponibile si la noi în tară.

   Modalitătile noastre de comunicare se modifică permanent. Un prieten îmi reprosa de curând că m-am virtualizat de tot. Comunic din ce în ce mai mult prin e-mail. O dată cu cresterea tarifelor postale si telefonice, trecerea la e-mail pe Web va deveni o a lternativă care merită atentia dumneavoastră. În acest număr puteti afla ultimele evolutii la serviciile de comunicare prin e-mail. Deschidem, tot în acest număr si un dosar despre educatie, pe care nu îl închidem, ci asteptăm reactiile dumneavoastră pen tru a continua cu noile tehnologii si realizări în acest domeniu. Nu fac cuprinsul, îl puteti consulta si sper să vă placă. Revin mai bine la titlu.

   Se pare că în perioada care vine secundele vor fi macrosecunde. Asta ar putea însemna că timpul va trece mai greu. Dar si că vom putea face mai mult, mai eficient, cu resursele existente. Vor exista si resurse noi, pentru că integrarea în NATO sau în CE implică alocarea de resurse importante si pentru tehnica de ca lcul si comunicatii. Cei care reusesc să tină pasul cu cerintele vor avea cel putin un loc de muncă asigurat. Eu sper ca si firmele de la noi să obtină contracte importante si măcar o parte din fonduri să rămână în tară. Dar cred că drumul spre o adevăra tă schimbare duce printr-o schimbare a mentalitătilor, schimbare de durată, care trebuie să fie asistată de un sistem de învătământ care merită mult mai multă atentie. Chiar si din partea administratiei, care pentru acest an a prevăzut prin buget doar o stagnare. Credeti că este suficient?


(C) Copyright Computer Press Agora