O importantă utilizare a tehnologiei informatiei o reprezintă îmbunătătirea educatiei.

Enciclopedia Encarta 97

Daniel Moldovan

Encarta 97 Encyclopedia de la Microsoft reprezintă un instrument de documentare util si în acelasi timp o modalitate interesantă de petrecere a timpului liber. Desi nu are profunzimea enciclopediilor tipărite traditionale, furnizează o multime de infor matii disponibile (textul complet al celor 29 de tomuri ce formează Funk& Wagnalls New Encyclopedia) si unele trucuri interesante pe care nu le veti întâlni în nici o enciclopedie tipărită. Encarta Encyclopedia este disponibilă atât pentru Windows cât si pentru Macintosh. Această prezentare este bazată însă doar pe versiunea pentru Windows.

Diferente si avantaje

Există două diferente importante între Encarta si o enciclopedie tipărită: multimedia si capacitătile de căutare. Unul din avantajele distribuirii unei enciclopedii electronice este că articolele pot folosi grafice, sunete si video în acelasi mod în c are folosesc textul. Astfel, în timp ce citeste despre Beethoven, utilizatorul poate asculta arii din opera compozitorului. Redactorii enciclopediei au folosit multimedia nu doar pentru a da o formă ci si pentru a realiza o mai bună transmisie a informat iei prin alegerea celui mai potrivit mediu. Spre exemplu articolul despre Alexandru cel Mare include animatii care trasează pe o hartă cuceririle sale, indicând orasele importante si datele incursiunilor.

Multimedia este folosită extensiv pe parcursul întregului program - există mai mult de 8,000 de poze si ilustratii si mai mult de nouă ore si jumătate de audio. Faptul că multimedia este mult mai antrenantă decât un text simplu reprezintă un avanta j. Redactorii Encarta au fructificat destul de bine această caracteristică într-un mediu numit „InterActivity“ care permite utilizatorului să interactioneze cu informatia din articol.

Spre exemplu, articolul despre limbaj include un „World language InterActivity“ care permite utilizatorului să aleagă si să asculte fraze pronuntate în diferite graiuri. Folosind functia Compare Phrases am testat două tipuri de numărare de la unu la zece în dialectele Cantonese si Mandarin. Este un anumit lucru să citesti despre cele două dialecte că au pronuntii diferite si altul să le auzi pronuntate. Diferenta se reliefează fără drept de apel.

Multe dintre articole sunt suficient de complexe spre a fi utile adultilor. Ele reprezintă însă si un subiect de distractii pentru copii. Cu toate acestea, Encarta nu este o enciclopedie pentru copii. Ea este indicată pentru elevii din clasele primare si poate mai mult pentru cei din gimnaziu. (Desi cu ajutorul unui adult, copiii mai mici s-ar putea distra cu clip-urile video si audio.)

Al doilea mare avantaj al unei enciclopedii on-line îl reprezintă potentialul său pentru o căutare performantă. ( „Potential“ pentru că uneltele ar putea fi atât de dificile încât căutarea să de-a mai multe bătăi de cap decât ajutor.) Encarta include o unealtă de căutare bine proiectată numită PinPointer.

PinPointer vă permite să realizati căutările după cuvânt, categorie (ex. istorie sau stiinte sociale), timp, media sau regiune. Pe măsură ce căutării dumneavoastră i se adaugă criterii suplimentare, lista cu articole se restrânge. Aceasta face ca o cău tare a compozitorilor rusi din secolul 18 până la mijlocul sec 20 să fie relativ usor de făcut.

Actualizarea enciclopediilor tipărite a fost întotdeauna un lucru dificil; editiile noi sunt rare astfel că anuarele trebuie distribuite într-un grup restrâns. Punctul slab al distributiei de anuare este legat de faptul că noile materiale nu pot fi inte grate în nucleul initial. Microsoft a rezolvat această problemă cu un sistem de actualizare lunară (probail îl vor redenumi „lunar“). Utilizatorii Encarta pot descărca actualizări în fiecare lună (din situl Web Microsoft) iar apoi să folosească Yearb ook Builder pentru a încorpora noul material în enciclopedie.

O problemă care drenează încă o reprezintă faptul că Microsoft nu are credibilitatea unei serii de enciclopedii tipărite. Astfel, unii utilizatori ar putea fi sceptici în legătură cu folosirea enciclopediei Encarta pentru cercetări serioase. Într-adevă r, primul detaliu din articolul „computer“ este o imagine a Microsoft Windows care apare chiar înainte de aparitia textului articolului principal; iar pentru a desăvârsi nedumerirea, imaginea apare în afara oricărui context din articol.

Interfata

Encarta reprezintă un instrument usor de folosit, iar interfata sa este bine gândită. Meniurile se desfăsoară automat în momentul în care cursorul le atinge fără a fi nevoie de un click de mouse. Se mai întâmplă însă ocazional ca programul să folosea scă text de nuante închise pe un fundal negru, care face citirea dificilă; aceasta nu se întâmplă însă în cadrul articolelor, doar în bara de meniuri si ocazional în fereastra desfăsurată.

Home Screen-ul apare în momentul în care este lansat programul si reprezintă un bun început pentru explorarea enciclopediei. Jocul MindMaze plasează jucătorul într-un castel care este blestemat. Ca să scăpati de acest blestem, va trebui să răspundeti la întrebările al căror răspuns se află în informatiile incluse în enciclopedie. Pentru a trece de o usă, jucătorul va trebui să răspundă la o întrebare care are mai multe răspunsuri posibile, dar care nu sunt toate adevărate. Puteti alege un anu mit domeniu pentru întrebări sau din contră, să lăsati ca întrebările să vă fie puse din toate domeniile.

Există două modalităti de-a face trecerea de la joc la enciclopedie. În primul rând există picturi care sunt dispuse pe peretii castelului respectiv obiecte asezate pe podea. După ce selectati cu un click de mouse unul din aceste obiecte, veti fi între bat dacă doriti să consultati un articol dintr-un domeniu particular. A doua rută este prin intermediul răspunsurilor la întrebările cu mai multe posibilităti. Fiecare răspuns are un book icon (icon sub forma unei cărti) lângă el iar selectarea icon-u lui va determina un salt la un articol care furnizează informatii despre răspunsul selectat. Nu e bine să vă lansati într-o citire îndelungată a articolului pentru că valoarea punctajului oferit este invers proportională cu timpul în care ati dat răspun sul. Întrebările din MindMaze sunt potrivite pentru copii a căror vârstă e cuprinsă între 9 si 15 ani.

Concluzie

Pe scurt, Encarta nu se apropie de profunzimea si obiectivitatea necesară pentru un instrument de cercetare de nivelul unui liceu. Dar ea include multe informatii serioase si utile iar în ansamblu, continutul multimedia este bine integrat în enciclopedie. Encarta este o bună alegere pentru familiile cu copii de vârstă scolară îmbinând un bagaj solid de informatii cu putină distractie.

Dl. Daniel Moldovan este redactor Byte România. Poate fi contactat prin e-mail la dmoldovan@agora.ro.

(C) Copyright Computer Press Agora