Cel mai popular program e-mail din Web are acum un client Windows pe 32 de biti si o gamă lărgită de optiuni de filtrare.

Eudorabila postă Web

Steven J. Vaughan-Nichols

Ultimul client de postă Internet de la Qualcomm, Eudora Pro 3.0 for Windows, dispune acum de un nou client pe 32 de biti pentru Windows95 si NT, precum si de o versiune pe 16 biti pentru Windows 3.1. Astfel, oferta pentru Wintel devine comparabilă cu cea pentru Macintosh, care s-a bucurat de un upgrade în vara ce a trecut. Eudora este de mult sursa unor clienti e-mail fiabili, dar această versiune aduce un plus de lustru si functionalitate. Dacă nu sunteti de acord că merită 89$ ($69, dacă-l cumpărati d irect de pe Web) atunci puteti descărca o versiune „light“ gratuită.

Acest upgrade reuseste cu succes să usureze administrarea postei POP/SMTP, adăugând suport pentru mesaje MAPI (Microsoft Exchange) precum si posibilitatea de a aduna mesaje din mai multe conturi POP. Qualcomm a îmbogătit filtrele de gestionare a corespon dentei pentru o mai mare flexibilitatea în sortarea mesajelor primite în mai multe cutii postale, posibilitatea de a răspunde automat anumitor mesaje sau expeditori, sau chiar posibilitatea de a arunca direct la gunoi mesajele nedorite. Repertoarul de adrese din Eudora a fost îmbunătătit, adăugându-se câmpuri pentru numere de telefon si fax. O altă îmbunătătire se referă la administrarea grupurilor de corespondentă (mail list groups).

Sistemul de filtrare a mesajelor este o adevărată binecuvântare pentru cei care îsi petrec cea mai mare parte a zilei încercând să înoate prin valurile de corespondentă. Alegeti optiunea Filter din meniul Tools si veti putea să stabiliti reguli pentru p arcurgerea mesajelor sosite, având posibilitatea să stabiliti până la două conditii pentru oricare parte a antetului sau a corpului mesajului. Puteti selecta cinci actiuni diferite pentru fiecare mesaj, printre care aruncarea mesajului la cos, sortarea în dosarele proprii ale unei liste de corespondentă sau utilizarea unei scrisori tip pentru răspunsuri automate. De exemplu, puteti crea un filtru care caută cuvântul „help“ în corpul mesajelor si apoi să răspundă automat tuturor acestor mesaje cu un me saj care spune că ajutorul solicitat e pe cale să sosească.

O noutate în versiunea 3.0 o reprezintă sabloanele numite stationary files, utile pentru a trimite acelasi mesaj de foarte multe ori. Cu ajutorul acestora este foarte usor să trimiteti liste de preturi, instructiuni de utilizare sau orice alt răspuns tip . O altă noutate o reprezintă EMSAPI (Extended Messaging Service Application Programming Interface), care permite integrarea unor module client aditionale. Acestea pot realiza diverse prelucrări, cum ar fi criptarea si decriptarea mesajelor, generare de semnături digitale pentru mesajele trimise si verificarea semnăturilor mesajelor sosite, analize ale continutului, compresia textului, etc. Din păcate, desi EMSAPI pare foarte impresionant, este un standard proprietar sustinut deocamdată doar de Qua lcomm, si doar cu module plug-in foarte simple de formatare a textului.

Faptul că Eudora este un program robust si fără scame nu trebuie să ne surprindă, având în vedere că producătorul afirmă că are 10 milioane de utilizatori. Dacă cifra este corectă, Eudora este cel mai popular program de postă Internet de pe planetă. Eu am constatat că versiunea freeware are toate functiunile de care am nevoie. Dacă aveti nevoie de un program de e-mail pe 32 de biti, cu facilităti avansate de filtrare, cu o trusă de unelte configurabilă, cu abilitatea de a gestiona mesaje din mai multe conturi POP, cu un repertoar de adrese extins si multe altele, atunci Eudora 3.0 este o alegere excelentă. 

Steven J. Vaugham-Nichols este un autor care abordează frecvent teme legate de Internet. Îl puteti contacta la sjvn@vna1.com.

[din BYTE, o publicatie McGraw-Hill, Inc. Adaptare - Mircea Sârbu]


(C) Copyright Computer Press Agora