În mod traditional, documentele specifice business-ului se caracterizează prin absenta culorii. Acest fapt nu mai este valabil azi, când importanta utilizării culorii în documente este recunoscută de toată lumea.

Potoleste-ti setea de culoare

În urma studiilor s-a constatat că utilizarea culorilor accelerează învătarea, retinerea si redarea cu până la 78%; îmbunătăteste gradul de întelegere cu până la 73%; creste procentul recunoasterii cu până 80% si poate îmbunătăti luarea deciziilor cu p ână la 70%. Dataquest estimează că, până în 1998, piata imprimantelor si a copiatoarelor color va reprezenta 26% din total, apreciind că numărul total al instalărilor va depăsi curând 225.000.

Aparitia copiatoarelor color digitale a condus, în mod logic, la posibilitatea conectării lor la calculator, putând fi utilizate atât ca imprimante color de înaltă calitate, cât si ca scannere de mare rezolutie.

Primul copiator color prezentat în România a fost Xerox 5775, lansat cu ocazia TIB'93. După mai putin de patru ani, timp în care au mai apărut două modele, anume 5765 (Majestik) si 5790 (Regal), există aproape 100 de copiatoare color Xerox instalate în România, atât în centre de copiere, cât si la diversi alti clienti, utilizate pentru aplicatii din cele mai diverse în care se cere o calitate exceptională a copiei. În ceea ce priveste conectarea la calculator firma Xerox oferă două solutii, prezenta te în cele ce urmează.

Fiery XJ

Familia Fiery XJ reprezintă noua generatie de servere color de înaltă performantă, produse de EFI (Electronics for Imaging, Inc). Firma EFI este pionier în domeniul interfetelor specializate pentru copiatoare color, tehnologia acesteia fiind aplicată la copiatoare Xerox.

Fiery XJ este un controler Adobe PostScript level 2. Arhitectura hardware si software a controlerului XJ este scalabilă, astfel încât se oferă o familie de produse, într-o gamă largă de preturi.

Arhitectura este esentială în întelegerea acestei masini. Arhitectura unui server, la fel ca arhitectura unei clădiri, determină nu numai cum arată clădirea sau serverul ci si la ce se poate utiliza. Asa cum nu se poate construi un zgârie-nori pe fundat ia unei case pentru o familie, la fel nu se pot gestiona optim sisteme de imprimare de mare viteză folosind calculatoare proiectate pentru utilizări generale.

Fiery XJ diferă de alte servere color - a fost proiectat de la zero, având ca obiectiv realizarea unui server color de cea mai mare viteză, cu cea mai bună calitate a tipăririi, la un pret scăzut. Spre deosebire de alte controlere care au fost construite pe baza unor calculatoare de uz general serverele Fiery XJ includ elemente hardware si software pentru a depăsi limitările de viteză inerente unor calculatoare de uz general si exclud acele elemente (costisitoare) care nu au efect asupra vitezei de tip ărire, calitătii tipăririi sau asupra usurintei de utilizare.

Elementele cheie care diferentiază Fiery XJ de alte controlere sunt:

Serverele Fiery XJ sunt însotite de o familie bogată de software utilizator (drivere, utilitare) ceea ce facilitează utilizarea lor de la orice post de lucru din retea. Printre functiile accesibile tuturor utilizatorilor din retea se includ: gestiune a cozilor proprii, scanare, transfer de fisiere direct la Fiery, tipărire format rastru. Pentru administratorii de retea sunt disponibile functii de gestiune a cozilor globale si contabilitate.

Pe lângă posibilitatea controlului de la distantă, prin intermediul software-ului utilizator, Fiery XJ oferă facilităti de control local. Panou de control afisează informatii de stare, mesaje de la Fiery si permite instalarea, administrarea si diagnosti cul. El constă dintr-un LED indicator de activitate, un panou LCD (5 linii), patru butoane de selectie, două taste de scrolling si o tastă de meniu.

Statia de comanda este optională si a fost proiectată special pentru medii în care este nevoie de un control local extensiv, inclusiv un control riguros asupra joburilor locale si posibilitatea de tipărire locală, prin intermediul unui Media Server. S tatia de comandă este prevăzută cu un procesor independent, astfel că nu se pierde nimic din puterea de prelucrare a serverului, un monitor de înaltă rezolutie (15"), unitate de floppy disk pentru Media Server, tastatură si maus.

Tipărirea prin Fiery XJ se poate face în trei moduri: direct din orice aplicatie, utilizând driverele PostScript de imprimantă existente pentru Windows, Macintosh si sisteme Unix, tipărirea în format rastru din Adobe Phostoshop ™ pe sisteme Windows si M acintosh si transferul (downloading) de fisiere PostScript via utilitare Fiery.

Serverele Fiery XJ suportă o mare varietate de drivere PostScript, ceea ce face posibilă tipărirea de pe diverse sisteme de calcul, de la PC-uri la mainframe-uri. Sunt incluse fisiere PPD (PostScript Printer Description) si WPD (Windows Printer Descript ion). Fiery XJ utilizează interpretorul Adobe PostScript Level2. Optiunile de imprimare pot fi selectate fie din panoul de control, fie din orice driver care suportă PPD si WPD. Printre optiuni se includ:

Familia de servere Fiery XJ oferă o gamă largă de optiuni de conectivitate. Porturile cu autodetectare permit serverelor să accepte date simultan de la câteva retele, iar protocoalele cu auto-comutare permit comunicarea pe acelasi suport fizic a utilizat orilor unor sisteme diferite. Serverele Fiery XJ sunt prevăzute standard cu conectori Ethernet RJ-45 si AUI. Astfel, indiferent dacă utilizatorii au o retea pe UTP, Thicknet sau Thinnet, Fiery XJ se poate conecta la retea, fie direct, fie prin intermediu l unui transceiver.

Fiery XJ este prevăzut si cu un port paralel (Centronics). Acesta poate fi folosit fie pentru tipărirea direct de la un PC, fie pentru cazurile când un PC serveste drept gateway sau router pentru alte retele, cum ar Banyan Vines, LAN Manager, DECnet.

Fiery XJ are incorporate protocoale pentru Novell IPX, TCP/IP si AppleTalk, care pot fi executate simultan, permitând accesul partajat al utiliuzatorilor în medii în care se folosesc mai multe protocoale de retea. Acestea pot fi validate sau invalidate d in panoul de control pentru a evita încărcarea inutilă a retelei în cazul în care unul sau mai multe protocoale nu sunt utilizate.

Familia Fiery XJ

Familia de produse Fiery XJ cuprinde trei membri care se deosebesc, în principal, prin memoria de bază, care are efect asupra rezolutiei de tipărire /scanare, în special la formate mai mari de A4. Tabelul de mai jos rezumă principalele caracteristici ale familiei.

Splash

Splash reprezintă o solutie de conectare, dezvoltată de firma Radius, bazată pe o proiectare specifică pentru seria de copiatoare color Xerox MajestiK. Splash converteste un copiator color MajestiK în-
tr-un printer/scanner color de retea, de calitate profesională. Serverul Splash Power Series constă, în esentă, dintr-un calculator Macintosh Power Mac (model 8100/ 100, 7100/80 sau 6100/66) prevăzut cu o interfată specifică (Splash board) si, desigur, software-ul adecvat. Amintim doar că interfata Splas h poate fi utilizată si cu modele mai vechi (Mac Quadra sau Centris), dar în continuare ne vom referi numai la varianta Power.

Prin combinatia Power Mac/Splash rezultă o arhitectură Dual RISC, în care prelucrarea PostScript, comunicatia de retea si OPI (Open Prepress Interface) revin procesorului PowerPC RISC, în timp ce procesorul RISC MIPS (la 40 Mhz) al Splash-ului gestioneaz ă comunicatia cu copiatorul, corectia culorilor, calibrarea si functii pre-press.

Facilitatea RIP While Receive este oarecum similară cu cea întâlnită la Fiery XJ sub numele de RIP simultan cu tipărirea (RIP while print) si are acelasi scop, anume de a îmbunătăti viteza RIP. Joburile sunt rasterizate pe măsură ce sosesc, astfel că vit eza de prelucrare PostScript este limitată de viteza statiei client si de traficul din retea. (Notă: Pentru aplicatii mai simple statia client poate fi chiar serverul Splash. Desigur, aceasta are un efect negativ asupra vitezei de prelucrare PostScript) . ďn cele mai multe aplicatii fisierul PostScript este rasterizat si gata de tipărire în momentul în care ultimii bytes sunt primiti de la statia client.

Splash are un sistem inteligent de gestiune cu anticipare a cozii de tipărire.. Un fisier trimis către această coadă este automat rasterizat dacă nici-un alt fisier nu este în curs de prelucrare, în caz contrar este marcat pentru spooling. Avantajul a cestei facilităti este că statia client nu este blocată dacă există deja o prelucare în curs. În acelasi timp se pot primi mai multe fisiere. Joburile sosite simultan sunt plasate în coada de tipărire în ordinea în care terminat spoolingul, permitând ast fel ca joburi mai mici să treacă înaintea altora mai mari.

Pipeline Buffer este o altă caracteristică similară cu Fiery XJ, care duce la cresterea numărului de copii pe zi prin minimizarea timpilor de inactivitate a copiatorului. Astfel, în timp ce copiatorul tipăreste prima pagină a unui fisier, Splash-ul rast erizează următoarea pagină. Prin suprapunerea functiilor de tipărire si rasterizare optiunea Pipeline Buffer îmbunătăteste randamentul global. Acest buffer suplimentar poate fi creat prin adăugarea de SIMM-uri (obisnuite) suplimentare.

Utilitarul ColorCal, care face parte din software-ul Splash, asistă utilizatorul la calibrarea rapidă (câteva minute) si usoară a copiatorului MajestiK pentru obtinerea unor culori consistente si de înaltă acuratete. Această facilitate de calbrare elimi nă necesitatea utilizării densitometrelor costisitoare si a benzilor de test, incomode în manipulare.

Modul expert asigură controale suplimentare si permite utilizatorilor mai avansati să calibreze si să actualizeze profilele prin ajustarea celor patru curbe de culoare (CMYK). Aceste curbe pot fi editate grafic sau numeric. Prin efectuarea calibrării pe server se asigură culori consistente în toată reteaua.

Splash oferă corectie de culoare prin hardware, ceea ce este mai rapid si mai usor de folosit decât gestiunea de culoare pe un post de lucru. Prin capacitatea de a accepta la intrare atât RGB cât si CMYK, corectia de culoare a Splash-ului permite iesiri i copiatorului să simuleze conditiile de presă standard si un mare număr de monitoare color. Deoarece corectia se efectuează utilizând circuite specializate ASIC de mare viteză, ea se face practic instantaneu. Această functie este disponibilă pe statii le client PC si Mac si lucreaza cu toate aplicatiile software.

Scanarea este rapidă deoarece Splash scanează local. Scanarea în retea nu are sens, pentru că materialele amplasate pe copiator pot fi înlăturate de cineva care doreste să copieze. ďn plus, reteaua poate fi gâtuită atunci când se transferă fisiere scana te (de regulă, de dimensiuni mari). Splash se livrează cu câte o licentă de Photoshop pentru fiecare server si cu un modul plug-in pentru scanare direct pe server. Facilitatea de scanare incorporează si corectie de culoare.

Cel mai rapid mod de a tipări un fisier mare este de a-l tipări ca fisier rastru în loc să se piardă timp cu prelucrarea lui într-un fisier PostScript. Functia de export din Photoshop permite utilizatorului tipărirea unei imagini bitmap fără a o mai trim ite la serverul PostScript, ceea ce conduce la viteze de tipărire foarte mari.

Adobe PostScript este cel mai răspândit PDL (limbaj de descriere a paginii) utilizat în desktop publishing. Splash nu utilizează un clon de PostScript ci true Adobe Postscript, mai exact Adobe PostScript Level 2 CPSI, ultima versiune de PostScript. Level 2 asigură o mai bună performantă, mai ales pentru imagini color de dimensiuni mari, tipărite frecvent de designeri si artisti. Color matching este îmbunătătită prin suportul pentru culoare independentă de device si prin dictionare de redare a culorii. ďn plus, PS level 2 poate decomprima fisiere JPEG, ceea ce conduce la economie de timp prin faptul că imaginile mari pot fi comprimate la postul de lucru client si transmise la server. Fisierele comprimate, mai mici, se trans feră prin retea considerabil mai repede si se pot decomprima de PostScriptul de la server.

Splash oferă OPI (Open Prepress Interface). Utilizarea software-ului Color Central (Adobe) aduce facilităti deosebite. Una dintre ele, în sensul reducerii traficului în retea, o constituie asa-numita Automatic Picture Replacement (APR), adică înlocuire a utomată a imaginii. APR asigură stocarea imaginilor de înaltă rezolutie pe server în timp ce copii la o rezolutie mai scăzută (thumbnail, în jargonul Adobe) sunt distribuite clientilor pentru a fi incorporate în aplicatii. ďn momentul în care un job con tinând asemenea thumbnails este trimis spre imprimare, imaginea de rezolutie scăzută este înlocuită automat cu perechea ei de înaltă rezolutie. Câstigul realizat prin scăderea traficului este evident.

Color Central poate gestiona patru cozi suplimentare, care pot fi configurate în functie de cerintele utilizatorului. Acestea pot fi asignate chiar si altor dispozitive, ceea ce devine foarte atractiv în cazul în care Splash este utilizat ca dispozitiv d e pre-proof. Astfel, o pagină continând diverse imagini poate fi tipărită pe MajestiK. O dată terminat procesul de proiectare, când părtile implicate au convenit asupra aspectului probei, aceleasi date pot fi transmise, de data asta dispozitivului secun dar, care poate fi un imagesetter pe care se imprimă filmele finale. ďn acest fel se elimină posibilele confuzii prin eliminarea fisierelor multiple destinate diverselor dispozitive de iesire.

Splash este o solutie nativă Macintosh. Cum un procent foarte ridicat (90%, după unele surse!) din productia de color publishing se realizează pe Macintosh, Splash apare ca ceva familiar, usor de utlizat si întretinut. Există aici si compatibilitate cu platforma Windows, flexibilitate de configurare (sisteme la cheie sau kit-uri care se pot incorpora în sisteme Macintosh existente), utilizând maniera extrem de facilă, specifică sistemelor Macintosh, o arhitectură deschisă - se pot utiliza componente o ff the shelf, cum ar fi dispozitive externe, SIMM-uri etc. Toate produsele seriei Splash pot fi dezvoltate (upgrade).

Ciclul de viată al produselor bazate pe calculator este mai mic de un an, iar puterea de calcul se dublează la fiecare doi ani. Confirmând regula, atât pentru Fiery cât si pentru Splash au apărut versiuni noi. Acestea au, în general, aceleasi functional ităti, dar aduc îmbunătătiri hardware si software.

Fiery XJ+, în versiunea 3.0 de software, utilizabilă si pe hardware-ul existent (RS4600/100MHz) aduce ca noutăti: auto-calibrare la nivelul server-ului, utilitare pentru IPX si TCP/IP, contabilitate îmbunătătită, drivere pentru Windows 95 si Dual Engine (optiune) - posibilitatea de a gestiona două copiatoare simultan.

Din punct de vedere hardware, există un nou motherboard, cu procesor RS4700/ 133 Mhz, circuite ASIC noi si un hard disk mai mare (850MB fată de 540 MB). Modelele XJ+ sunt similare cu cele din seria XJ (adică 170, 250, 300)

Splash PCI (Professional Colour Imaging)

Seria Splash PCI a apărut pentru a se conforma noii arhitecturi Macintosh, bazată pe magistrala PCI, acronimul PCI fiind, desigur, căutat ca să sugereze acest lucru. Pe lângă această modificare hard majoră, seria Splash PCI are si câteva facilităti noi l a nivel software. Avem mixed colour mapping - adică posibilitatea de a utiliza date RGB si CMYK în acelasi fisier. Utilizatorii nu mai sunt obligati să se limiteze la un singur spatiu de culoare, ceea ce conducea, în unele cazuri, la un anumit sacrificiu de continut. Avem si facilităti suplimentare de corectie de culoare, setări suplimentare de contrast în driver-ul de imprimantă si nou tabele de separatie de culoare.

Seria Splash PCI are două modele - 1280 si 640 - care diferă, în esentă, prin RAM, având 128 MB, respectiv 64 MB, de unde rezultă si diferentele de rezolutie pentru formate mai mari de A4.

Fiery sau Splash?

Răspunsul la această întrebare depinde de mai multi factori. Într-un mediu cu relativ putine calculatoare, dar în care predomină sau sunt în exclusivitate Macintosh, alegerea cea mai potrivită pare să fie Splash. Prin faptul că este nativ Macintosh el e ste candidatul prin excelentă. Totusi, dacă se doreste utilizarea copiatorului color ca imprimantă de retea, mai ales într-o retea mai mare, în care predomină aplicatii Windows e de preferat utilizarea unui Fiery, prevăzut cu puternice facilităti de ges tiune retea.

Domnul Radu Parfenie a absolvit sectia de Calculatoare Electronice la Timisoara si este System Manager la firma XEROX. Îl puteti contacta la tel:01-2502525.

(C) Copyright Computer Press Agora