Noi cărți de programare în Java

Apariția JDK 1.1 de la Sun anunță un nou val de cărți de Java, de toate genurile, precum și un val de actualizări ale titlurilor deja existente pe piață. Noile topici existente în JDK 1.1, precum API-ul de baze de date JDBC, API-ul de securitate, API-ul de arhivare JAR, API-ul pentru dezvoltarea de componente software RMI/JavaBeans, API-ul de serializare precum și API-ul de internaționalizare sunt tot atâtea argumente pentru achiziționarea unei noi cărți dedicată claselor existente în runtime-ul standard Java.

Java Unleashed

Din seria actualizărilor unor titluri mai vechi face parte și noua carte apărută la editura Sams Net, Java Unleashed, ediția a doua. Cartea este scrisă de un colectiv de autori condus de Michael Morrison, autor independent care a participat la scrierea cunoscutei cărți: Teach yourself Java in 21 days. Ceilalți membrii ai colectivului sunt: Jerry Ablan, Michael Afergan, Rogers Cadenhead, David R. Chung, John December, Laura Lemay, Steve Ingram, Glen Vanderburg și mulți alții.

Java Unleashed este în realitate o colecție de capitole noi sau preluate și actualizate din cărți mai vechi care fac o trecere în revistă a întreg setului de clase existent în JDK 1.1 plus o prezentare extinsă a limbajului. Având peste 1100 de pagini, cartea atinge majoritatea topicilor de interes în domeniu având o organizare în zece părți: inițiere în Java, limbajul Java, pachetele Java standard, crearea apleturilor Java, programare în rețea cu Java, strategii de programare în Java, programare avansată în Java, cum să integrăm Java cu alte tehnologii, aplicații ale limbajului Java și, partea finală, tehnologii nou apărute legate de Java.

Dacă primele părți sunt în general nemodificate față de prima ediție a cărții, începând cu partea de programare avansată încep să apară noile topici din JDK 1.1. Secțiunea conține două capitole complet noi legate de JDBC și persistență (serializare) și încă trei capitole masiv modificate legate de securitate, metode native și mașina virtuală Java. Toate aceste topici sunt noi sau au fost semnificativ modificate în JDK 1.1.

În partea de integrare a limbajului Java cu alte tehnologii avem capitole extinse legate de integrarea dintre Java și VRML 2.0, ActiveX, JavaScript și VBScript. Capitolele sunt noi și extrem de interesante pentru cei care programează în medii eterogene în care viteza de realizare a unei aplicații contează mai mult decât abordarea unitară.

În partea de aplicații, puteți găsi capitole despre dezvoltarea aplicațiilor intranet, dezvoltarea de jocuri, procesarea avansată a imaginilor și lucrul cu baze de date. În fine, în ultima parte, puteți citi despre compilare Just-In-Time, obiecte la distanță și Java IDL, JavaOS și microprocesoare Java, serverul Web Jeeves plus o prezentare a noilor API-uri de comerț, media, server, JavaBeans, securitate, etc.

Cartea Java Unleashed este însoțită de un CDROM cu software pentru Windows și Macintosh care cuprinde: Microsoft J++ 1.0 Publishers Edition, JDK 1.02, exemple de apleturi și aplicații Java, exemple de scripturi JavaScript, o versiune de încercare pentru mediul de dezvoltare Jamba, Jpad IDE, un demo pentru JPad IDE Pro, Kawa IDE, Studio J++ demo și JDesigner Pro. Pe CDROM există și o varietate de utilitare pentru HTML și editare grafică.

În fine, nu în ultimul rând, pe CDROM puteți găsi o variantă electronică a altor două cărți extrem de utile programatorilor Java, și anume Tricks of the Java Programming Gurus și Developing Professional Java Applets.

Toate acestea vă sunt accesibile la un preț de numai 49.99 USD.

Java Network Programming

A doua carte din această prezentare vine de la editura Manning și se adresează celor care doresc să folosească limbajul și clasele Java pentru a dezvolta aplicații care lucrează în rețea. Această carte este una din primele dedicate special programării în rețea cu ajutorul limbajului Java, folosind JDK 1.1.

Cartea are patru autori: Merlin și Conrad Hughes, Michael Shoffner și Maria Winslow, toți făcând parte din compania Prominence Dot Com. Aceștia fac parte din pionierii programării Java orientându-se de la început spre aplicații de comercializare în Web, care presupuneau programare în rețea și criptarea informațiilor transmise. De aceea, cartea conține și informații extrem de prețioase despre dezvoltarea unor clase de criptografie în Java.

Cartea este structurată în patru părți, și anume: preliminarii, prezentarea API-ului pentru rețea, aplicații reale de lucru în rețea și dezvoltări viitoare ale facilităților de programare în rețea.

Prima parte conține o introducere generală a rețelelor TCP/IP incluzând protocoalele utilizate în Internet, serviciile TCP/IP și serviciile de nume de domeniu, ziduri de protecție și servere de proximitate. Un al doilea capitol oferă o introducere în criptografie și un al treilea modelul de securitate al mașinii virtuale Java.

Partea a doua prezintă extins API-ul destinat lucrului în rețea, adunat în pachetele java.io și java.net. Această parte reprezintă o introducere pentru lucrul cu stream-uri și accesul la fișiere cu ajutorul stream-urilor, filtrele existente în biblioteca standard și API-ul de dezvoltare de noi filtre pentru stream-uri, stream-uri de intrare/ieșire în memorie, etc. Urmează o serie de capitole care tratează dezvoltarea aplicațiilor client-server cu un capitol destinat părții client, un altul destinat părții de server și alt capitol destinat lucrului cu datagrame. Sunt prezentate apoi facilitățile oferite de clasele din familia URL, facilitățile de multithreading și tratarea excepțiilor fără de care aplicațiile de rețea pot deveni ineficiente și instabile.

Partea a treia a cărții prezintă o serie de aplicații concrete ale API-ului de rețea Java, cum ar fi construcția unui chat, construcția stream-urilor cu coadă de mesaje sau multiplexate și rutarea mesajelor. Urmează prezentarea unui server generic de mesaje și a unui client generic, a unui stream criptat de mesaje și a algoritmilor mai cunoscuți de criptare.

În fine, ultima parte prezintă dezvoltări viitoare ale claselor de rețea pentru a include suport pentru serializarea și persistența obiectelor și apelul procedurilor la distanță.

Cartea este însoțită de un CDROM care conține toate exemplele prezentate în carte împreună cu documentația necesară utilizării codului. Acest cod este rezultatul multor luni de dezvoltare și se poate folosi ca atare fiind îndelung testat. Programatorii pot folosi acest cod pentru dezvoltarea de aplicații client-server în Java sau pentru dezvoltarea de sisteme de tip chat (colaborative).

Prețul cărții este de 44.95 USD.


BYTE România - martie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora