Comunicații de date

Tehnologiile în schimbare pentru Internet necesită
o infrastructură de comicații date cu performanțe superioare.
Noile tehnologii de acces în rețele vin în întâmpinerea cerințelor noi apărute.

Comunicațiile de date sunt vitale pentru funcționarea unei societăți moderne. Datele statistice ilustrează fenomenul brut. O statistică DATA COMM de la sfârșitul anului trecut constata o creștere a acestui segment cu 21% în 1996 și prevedea o creștere cu 24% pentru 1997, la un volum de peste 100 miliarde dolari în 1996. Este o rată impresionantă, dat fiind volumul și ne oferă o imagine asupra importanței acestui segment. Cititorii BYTE au putut să urmărească evoluția rapidă în domeniul aplicațiilor Internet și intranet. Cred că este important să atragem atenția și asupra necesității de a avea o infrastructură de comunicații adecvată pentru funcționarea corectă a aplicațiilor. Prin acesta dorim să oferim un ajutor colegilor noștri specialiști în comunicații și rețele, care întâmpină adesea greutăți atunci când trebuie să motiveze, pentru conducerea întreprinderii sau colegii de la software, necesitatea unei infrastructuri corecte hardware.

Problema comunicațiilor de date are două aspecte și anume problema comunicațiilor în cadrul instituției, firmei sau organizației și cea a comunicațiilor externe, unde există o dependență evidentă de furnizorii de servicii de telecomunicații și la noi Romtelecom are o influență decisivă în majoritatea cazurilor. Există însă alternative bazate mai puțin pe servicii oferite de această regie și speranțe că și Romtelecom va promova mai hotărât serviciile de comunicații avansate și nu numai în București. Articolele din acest dosar abordează câteva din soluțiile de ultimă oră, DirectPC, ADSL, X2 și K56, urmând ca ulterior să consacrăm un spațiu mai amplu tehnologiei ISDN, care tinde să devină soluția simplă uzuală în țările cu infrastructură modernă de comunicații digitale, modemurilor pentru transmisii de date în rețele de televiziune pe cablu și să vedem noile dezvoltări ATM și conlucrarea cu TCP/IP.

La această oră, domeniul comunicațiilor este într-o reorganizare și regrupare de forțe nemaivăzută până acum, fenomen declanșat de liberalizările din SUA de anul trecut și de acordurile de liberalizare pe plan mondial a serviciilor de comunicații. Gigantul AT&T este prezent prin Lucent Technologies și alianța cu fabricantul de circuite Rockwell Semiconductor va avea un impact important. Remarcabil este și faptul că 3Com este pe cale să cumpere USRobotics, ceea ce îi va oferi o mai bună poziție pe acest segment de piață. Dar specialiștii în rețele Cisco sau BayNetworks și firmele de comunicații ca Alcatel sau Ericsson, ca să amintim doar pe cei mari, oferă soluții actuale de mare interes.


BYTE România - martie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora