DirectPC

Când acum aproape 40 de ani - la 4 octombrie 1957 - U.R.S.S. a lansat primul satelit artificial al pămîntului, Sputnik-1, de 86,3 kg, senzația probabilă pe care o trăiau cei ce scrutau hăurile înălțimilor vor fi fost de pustie. Pe cît de pustiu atunci, pe atît de aglomerat acum - și dacă promisiunile cu care noua tehnologie DirecPC iese pe piață se adeveresc măcar pe jumătate, sîntem deabia la începutul unui nou capitol în ceea ce privește numărul și importanța sateliților plasați pe orbită. (În ultimul, sateliții se vor constitui într-un strat compact, lăsînd loc unor maxime de genul "să vezi soarele și să mori…").

Altfel, nu este nici o urmă de SF în noua tehnologie, iar ideea de bază este atît de simplă încît, ca la orice idee de acest gen, nu poți decît să te miri cît este de simplu și să te întrebi oare de ce a durat așa de mult pînă să fie exprimată și transpusă în practică.

DirecPC este o combinație între tehnologia comunicațiilor prin satelit și cele terestre, cu scopul de oferi acces Internet la prețuri mici și viteze mari.

Prețuri mici (de ordinul a 130 USD pentru acces nelimitat, sau 0,6-0,8 USD/Mbyte pentru cine preferă să fie taxat pe volumul de date efectiv vehiculat) și viteze mari: 400 kbps. Spre comparație, cele mai performante modemuri analogice disponibile în prezent sînt cele de 33.6 kbps, iar ISDN înseamnă de-abia 64 kbps.

De ce aveți nevoie

Verificați:
- vedere neobstrucționată spre sud din locul în care vreți să montați antena
- un PC cu procesor Pentium
- Microsoft Windows 95
- 16 MB RAM (minim) și 20 MB spațiu pe disc
- un modem care să lucreze la măcar 9600 bps
- o legătură către un ISP (Internet Service Provider)

Va trebui să instalați o antenă de recepție satelit normală, de aceea nevoia de a-i găsi un amplasament adecvat. Un PC cu Pentium înseamnă doar că vă aliniați la standardul vremii.

Microsoft Windows 95 - ei, da… Nu Macintosh, nu Windows 3.x, nu DOS, nu OS/2, nu Unix - cel puțin, deocamdată… Un modem către un ISP local pentru că, oricum ar fi să faceți, orice legătură în Internet este bidirecțională. Antena asigură recepția, dar ce anume vreți să recepționați comunicați pe căile "clasice", via modem.

Și ar mai fi un amănunt, poate nu lipsit de importanță: pînă una alta, ca să puteți beneficia de serviciul DirecPC, trebuie să aveți reședința în SUA.

Ce primiți
- o antenă de recepție satelit, cu un cablu corespunzător
- o cartelă ISA de 16 biți specială pentru DirecPC
- softul de aces la DirecPC

Este vorba în principiu de kitul DAK - DirecPC Access Kit - livrat de Hughes Network Systems.

Cum funcționează

Orice conexiune în Internet presupune o comunicare bidirecțională. Ca să fii în Internet, trebuie să poți transmite și primi pachete IP. În mod normal, acest lucru se întîmplă folosind modemul, atît pentru transmisie, cît și pentru recepție. Pe de altă parte, statisticile arată un dezechilibru clar între datele transmise și cele recepționate: utilizatorul tipic din Internet recepționează mult mai mult decît transmite. E normal: utilizatorul tipic din Internet este un consumator de date, nu un producător. De aici, ideea: transmisia se face pe calea normală, via modem, prin intermediul ISP-ului local. E lent, dar nici nu sînt decît puține date… Iar recepția se face prin antenă, via satelit - la viteze de recepție mari, adecvate volumului mare de date. E nevoie de un singur truc pentru a realiza acest lucru, și de un "complice": cum să convingi altfel pachetele de răspuns să se întoarcă prin satelit și să nu vină tot prin modem…? "Complicele" nu este decît un alt calculator, aflat într-o bază terestră din care se face transmisia către satelit. Iar trucul constă în faptul că fiecare pachet IP care pleacă în Internet este "falsificat": la adresa expeditorului, e trecută adresa complicelui, nu cea a expeditorului adevărat. Iar complicele - care desigur are o legătură de viteză foarte mare spre Internet - va retransmite toate pachetele pe care le primește via satelit. Asta e tot.

Întrebări

La cît de simplă și ingenioasă este ideea, mă întreb dacă nu s-a născut dintr-o greșeală făcută la un moment dat de vreun administrator de sistem care a încurcat niște rutări. Și care s-a mirat foarte observînd că Internet-ul a "turbat" dintr-o dată, lucrînd la viteze nemaivăzute pînă atunci…

DirecPC-ul este disponibil - azi în SUA, mâine în toată lumea. Ce poziții va cuceri pe piață, rămîne de văzut. Televiziunile prin cablu ar putea deveni concurente adevărate - pe cablul TV ce intră în casă, s-ar putea transmite date la viteze încă mult mai mari decît cele cu care se lansează DirecPC. Dar încă nu este cablu peste tot, iar investițiile pentru a transforma rețelele de cablu TV într-un suport adecvat unor transmisii de calitate bidirecționale, și atunci cînd numărul de utilizatori depășește cîteva zeci, sînt mari și nu se vor întîmpla de azi pe mîine.

Iar viitorul oraș global, în care fiecare casă are un terminal de fibră optică la dispoziție, pentru a transfera volume de date ce par astăzi de-adevărat de domeniul SF-ului, cam cum îi păreau 640 kB nu de mult lui Bill Gates, este încă departe. Nu și-ar mai avea rostul atunci, nici DirecPC, nici alte soluții "preistorice" care să vehiculeze date la viteze mai mici de ordinul Gbps.

Dar pînă atunci, DirecPC-ul are, în mod evident, o piață de cucerit. Chiar dacă, poate, obiceiurile Internauților se vor schimba și va fi considerat extrem de nepoliticos să transmiți mesaje altfel decît ca înregistrări video însoțite de voce - ceea ce ar face din fiecare utilizator de Internet și un producător de date, schimbînd puțin datele problemei pe care o rezolvă DirecPC. Chiar dacă se pot pune întrebări relative la securitate, iar cine are de vehiculat date confidențiale va evita, probabil, să le transmită pe acestea prin satelit, astfel încît toți abonații să le poată recepționa, umblînd eventual puțintel prin softuri…

Dincolo de toate inerentele imperfecțiuni de debut, DirecPC este o soluție tehnică disponibilă pentru o problemă de strictă actualitate. Performantă și ieftină în același timp, ieșită pe piață la cel mai potrivit moment - cine pariază pe cîștigător? O adresă pentru cei ce vor să știe mai mult: www.direcpc.com.


BYTE România - martie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora