Firul scurt

Nu mai există fir scurt la RTV. Știrea a apărut pe postul național de televiziune și a fost prezentată ca un nou succes al democratizării societății. Ar putea fi și asta. Dar este în mod sigur dispariția unui canal de comunicare a cărui existență poate fi de mare importanță. Cernobâl există și încă nu am uitat iresponsabilitatea regimului trecut, când firul scurt exista, dar populația a aflat catastrofa doar după o săptămână. Ar fi fost un minim de decență informarea cetățenilor ca să nu utilizeze apa decât din puțuri de adâncime, să stea în casă și eventual să ia pastila de iod (așa cum a făcut mafia la putere). Toată agitația ulterioară a fost doar o comedie de prost gust. Fântânile arteziene lipsesc și acum din cartiere. Nu vreau să continui acest subiect, sunt alții responsabili. Pe mine mă interesează doar suprimarea unui canal de comunicație existent. Linia telefonică nu poate fi făcută vinovată pentru utilizarea iresponsabilă. Eu văd perși care dau cu biciul în mare și țesători care distrug mașinile de țesut. Astfel devine calculatorul vinovat, ca să nu amintesc de Internet. Sper totuși ca să fie din ce în ce mai multe persoane convinse de importanța comunicațiilor într-o democrație, persoane care regretă dispariția oricărui canal care poate fi utilizat în mod util și responsabil. Depinde doar de cei care se află la cele două capete ale liniei.

Am dorit să evidențiem importanța tehnologiilor noi, apărute în comunicațiile de date, prin gruparea unor probleme considerate importante în dosarul din această lună. Utilizarea unor canale rapide vă va permite obținerea de avantaje semnificative în societatea informațională. Nu va fi indiferent dacă aflați un curs la bursă în câteva secunde și puteți lua decizii sau în jumătate de oră, pe o legătură lentă cu un modem vechi de 14400 bauds. Acesta ar fi doar unul din exemplele posibile. Dar diferențierea societății în funcție de rapiditatea accesului la informații este un fenomen real și din ce în ce mai evident. Azi nu numai informațiile contează ci și modul de acces la ele. Asistăm în ultimele luni la apariția unor tehnologii noi de transfer al informațiilor pe Internet. PointCast sau BackWeb și noile interfețe desktop Constellation și Active Desktop vor contribui la modificarea modului nostru de accesa informațiile. În curând vom naviga mai puțin și vom primi informațiile dorite pe diferite canale de emisie pe Web, canale similare celor de televiziune. Emisiunile vor putea fi desigur selectate și vor conține reclame. Paginile Web vechi nu vor dispare, dar apare alături un nou mediu de transfer care va permite apariția unor transferuri de informații care vă vor găsi oriunde vă aflați: la lucru, lângă calculatorul de acasă, pe pager sau telefonul mobil. Lucrul clasic în rețea se va îmbina cu recepționarea unor canale de sunet, video sau mesaje de fax, pager sau de poziție geografică. Tehnica tradițională de aducerea informațiilor, pull, care ne oferea imensa bibliotecă de informații de pe Internet, se va completa cu una nouă push, prin care vom beneficia de emisiuni orientate spre noi. Merită să urmărim cu atenție evoluția tehnologiilor de lucru orientate obiect, ca ActiveX, Java sau Web Object care vor permite implementarea schimbării.

Orice mediu nou de comunicație ridică întrebări noi cu privire la utilizarea acestuia. Rolul radioului în propaganda nazistă, cel al filmului în cea sovietică sau cel al televiziunii utilizate împotriva cetățenilor mai nu demult sunt bine cunoscute. Merită deci să urmărim evoluția Democrației Electronice și posibilitățile oferite pentru o consultare a cetățenilor. Sper să găsiți și în acest număr informațiile pe care le căutați.

Firul scurt nu mai este la RTV. Dar vor apare canale noi de comunicare și sper că vor avea acces la ele majoritatea cetățenilor. M-ar bucura să putem avem un fir scurt pentru fiecare cititor și dumneavoastră să ne comunicați observațiile cât mai des. Până atunci însă, aștept mesajele dumneavoastră, care ne sunt de mare ajutor ca să vă oferim informațiile dorite, pe canalele deja obișnuite.


BYTE România - martie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora